Asociaţia Presei Independente şi Alianţa Anticorupţie scoate interesele funcţionarilor la vedere
Asociaţia Presei Independente (API) şi Alianţa Anticorupţie lansează o nouă campanie media prin care îşi propun să-i determine pe funcţionarii publici să-şi declare interesele personale. Directorul executiv al API, Petru Macovei, a declarat miercuri, 6 iulie, la o conferinţă de presă, că „Interese la vedere” este o continuare a campaniei „Avere la vedere”, desfăşurată de mai mulţi ani, transmite Info-Prim Neo.
,,Astăzi lansăm campania „Interese la vedere” pentru că avem şi Legea privind declararea intereselor personale, iar situaţia cu această lege este şi mai gravă decât cu Legea privind declararea veniturilor”, a menţionat directorul API.
Petru Macovei a menţionat că la prima etapă funcţionarii vor fi monitorizaţi dacă respectă prevederile legii şi dacă au depus declaraţii privind interesele personale. Ulterior, API va verifica corectitudinea celor declarate, iar rezultatele vor fi făcute publice.
În câteva zile, persoanele care cad sub incidenţa Legii privind declararea intereselor personale vor primi scrisori din partea API, prin care vor fi rugaţi să completeze o declaraţie de interese personale, elaborată în cadrul acestui proiect. Secretarul Alianţei Anticorupţie, Cristina Cojocaru, a menţionat că această declaraţie cuprinde informaţii nu doar despre funcţionar, dar şi despre soţia/soţul şi rudele până la gradul III – părinţi, surori, fraţi, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe ş.a. Declaraţiile vor fi reînnoite anual, până la data de 30 ianuarie.
Potrivit Cristinei Cojocaru, Legea privind declararea intereselor personale este o lege adoptată de dragul comunităţii internaţionale, deoarece deocamdată nici nu se cunosc cazuri de aplicare în practică a acestei legi. Secretarul Alianţei Anticorupţie consideră acest lucru se întâmplă se întâmplă şi din cauza lipsei unui model al declaraţiei de interese personale, pe care funcţionarii să-l completeze, aşa cum există în cazul Legii cu privire la declaraţiile de proprietăţi şi venituri. Un alt motiv este lipsa unui organ abilitat care să verifice aceste declaraţii, or deocamdată nu a fost înfiinţată Comisia Principală de Etică care, potrivit legii, este abilitată să verifice corectitudinea declaraţiilor privind interesele personale ale funcţionarilor.
De asemenea, cele două organizaţii au făcut un apel către cetăţenii care cunosc cazuri de conflict de interese cu implicarea funcţionarilor de stat să anunţe despre ele la numărul de telefon 022 210602.
Campania „Interese la vedere” se desfăşoară în cadrul proiectului ,,Susţinerea activităţii Secretariatului Alianţei Anticorupţie”. Acest proiect este posibil graţie sprijinului oferit de către Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională şi de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
Sub incidenţa Legii privind declararea intereselor personale cad persoanele care deţin funcţii publice în autorităţi publice şi în alte autorităţi de reglementare independente – persoane care sunt împuternicite, conform actelor normative, să ia decizii în privinţa bunurilor aflate în proprietatea de stat sau în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv în privinţa mijloacelor băneşti, sau care au dreptul de a dispune de astfel de bunuri.