frule

Problemele instruirii jurnalistilor au fost discutate in cadrul Clubului de presa din Chisinau

Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Comitetul pentru Libertatea Presei (CLP) au organizat, la 3 mai, in sala de conferinte a Misiunii OSCE in Moldova, o noua sedinta a Clubului de presa din Chisinau. La aceasta editie a Clubului s-a discutat despre problemele instruirii jurnalistilor in Republica Moldova. La dezbaterile pe marginea acestui subiect au participat decanii facultatilor de jurnalism de la niversitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Libera Internationala din Moldova (ULIM), Universitatea de Studii Europene din Moldova (USEM), Universitatea Slavona din Moldova, coordonatorul academic al Scolii de Studii Avansate in Jurnalism din Chisinau, precum si profesori universitari, studenti si reprezentanti ai mass-media.

Pe parcursul discutiilor, participantii au atins mai multe aspecte ale educatiei in domeniul jurnalismului: instruirea in conditiile procesului de la Bologna, regulamentul de admitere, formarea unor jurnalisti profesionisti si calitatea studiilor universitare, echiparea insuficienta a facultatilor de jurnalism etc.

Constantin Marin, decanul Facultatii de jurnalism si stiinte ale comunicarii a USM, a mentionat ca, in prezent, la aceasta facultate isi fac studiile circa 800 de persoane. In opinia lui Constantin Marin, presa din R. Moldova "nu are capacitatea sa absoarba acest numar de viitori absolventi". Referindu-se la trecerea la noul model de instruire universitara, Constantin Marin a declarat ca, in prima etapa (cu o durata de trei ani), cea a studiilor universitare de licenta, si-au propus sa pregateasca viitori reporteri pentru un jurnalism de informare, pentru ca "presa noastra duce lipsa de informatii, de stiri". Etapa a doua - studiile de masterat de doi ani - va demara la USM in 2008. In cadrul studiilor de masterat, vor exista doua specialitati: managementul media si jurnalismul analitic. Cea de-a treia etapa a procesului de instruire va fi doctoratul, a mai spus decanul C. Marin.

Decanul Facultatii de jurnalism si comunicare publica a USEM, Gheorghe Barsan, a mentionat ca in R. Moldova "ar trebui sa existe o strategie de pregatire a jurnalistilor". In opinia lui Gh. Barsan, scoala de jurnalism trebuie sa fie in afara oricaror interese.

Potrivit Alei Mandacanu, decanul Facultatii de jurnalism si comunicare publica a ULIM, "problemele societatii noastre pot fi depasite daca vom sti sa educam, pas cu pas, zi de zi, o clasa de jurnalisti profesionisti". Raspunzand la intrebarea "Ce putem face pentru a schimba situatia actuala din domeniul instruirii jurnaliste?", Ala Mandacanu a sustinut necesitatea instituirii unui sistem riguros de recrutare si instruire a studentilor de la facultatile de jurnalism. De asemenea, Ala Mandacanu a evidentiat rolul vocatiei si a culturii generale cat mai vaste pentru persoanele care intentioneaza sa activeze ca jurnalisti.

In opinia directorului saptamanalului "Cuvantul", Tudor Iascenco, "cea mai mare problema a presei locale este lipsa cadrelor". Pe de alta parte, Tatiana Corai, redactorul-sef adjunct al cotidianului "Timpul de dimineata", considera ca la facultatile de jurnalism din R. Moldova sunt admisi prea multi studenti.

La sfarsitul discutiei, participantii au ajuns la concluzia ca pentru a imbunatati procesul de instruire a tinerilor jurnalisti este nevoie de: selectie mai riguroasa a doritorilor de a studia la facultatea de jurnalism, angajarea in calitate de cadre didactice a unor jurnalisti profesionisti, precum si de o conlucrare mai activa dintre facultati si institutiile de presa.

O noua sedinta a Clubului de presa din Chisinau se va desfasura pe data de 7 iunie.

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola