PREMIERUL TARLEV CERE MINISTRILOR SA STUDIEZE EUROMONITORUL

La 9 noiembrie, in cadrul sedintei saptamanale a Comisiei Nationale pentru Integrare Europeana (CNIE), premierul Vasile Tarlev s-a referit la importanta cooperarii intre autoritati si expertii nationali in cadrul procesului de implementare a Planului de Actiuni Moldova-Uniunea Europeana. El a mentionat ca este necesara crearea unui Consiliu de Coordonare cu organizatiile neguvernamentale, cu societatea civila.

"Recent in presa a fost multa vorba despre raportul Euromonitor, rog toate organele publice centrale de a analiza acest document. Am primit reactia MAEIE, dar rog sa analizati fiecare - problemele din domeniul pe care-l patronati si sa prezentati reactia" le-a solicitat Tarlev ministrilor. "Nu este cazul sa faceti mari discutii in presa, acolo unde nu este argumentata problema, dar acolo unde este argumentata e necesar un dialog si o reactie adecvata." a adaugat Tarlev.

Tarlev a laudat reactia la comentarii a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerului Justitiei, Ministerului Reintegrarii, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei, Serviciului Standardizare si Metrologie si a criticat reactia la rapoarte a Ministerului Afacerilor Interne, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, Ministerul Educatiei si a Tineretului, Ministerul Administratiei Publice Locale.

Oficialul a aratat ca pentru sectoarele politice au fost multe critici, pentru ca nu exista criterii clare de evaluare "ceea ce lasa loc pentru interpretari eronate, populiste, declarative."

"Toate aceste asa-numite rapoarte sunt trimise la adresa Comisiei Europene si Moldova este acuzata si pedepsita. Autorii rapoartelor trebuie sa poarte responsabilitatea pentru declaratiile din asa-numitele rapoarte, chiar si organizatiile neguvernamentale, este lege si sunt reguli de joc.", a incheiat prem-ministrul Moldovei.

In cadrul sedintei de azi a CNIE au fost prezentate cateva rapoarte. A prezentat raportul si ministrul Finantelor, M. Pop. El a declarat ca potrivit PAUEM, Ministerului Finantelor ii revin 41 de masuri generale, dintre care 10 masuri cu caracter legislativ.

"22 din cele 41 de masuri sunt realizate, 17 in proces de realizare, o masura transferata Comisiei privind Piata Financiara si una nu a fost realizata. Aceasta se refera la proiectul de lege privind sistemul bugetar si procesul bugetar si va fi finalizat odata cu proiectul legii privind managementul finantelor publice." a spus Pop. Ministrul a declarat ca 30 de masuri din cele 38 din caietul de sarcini sunt in curs de realizare.

Serviciul Vamal, pe seama caruia revin 2 actiuni din PAUEM, a prezentat de asemenea un raport al sarcinilor realizate. Reprezentantul Serviciului Vamal, N. Batrancea a comunicat ca toate actiunile din caietul cu sarcini au fost indeplinite. Sistemul armonizat de descriere si armonizare a marfurilor, conrolul vamal in baza analizei si selectivitatii riscurilor, ceea ce a ramas este implementarea ghiseului unic la frontiera si crearea laboratorului vamal.

Agentia Nationala pentru Protectia Concurentei a prezentat si ea un raport pozitiv. A urmat raportul Asociatiei de Stat a Aviatiei Civile prezentat de N. Vizant, care a specificat ca nu exista probleme in implementarea PAUEM ce tin de institutia respectiva.

Tarlev l-a intrebat pe Vizant, daca in cazul restituirii licentelor operatorilor aerieni, recent retrase, Moldova ar putea fi inclusa pe lista neagra a UE. Vizant a spus ca in cazul in care curtea de judecata decide restituirea licentelor, UE oricum va include acele companii pe lista neagra. "Ma simt deranjat de costul biletelor in Moldova, sunt prea ridicate. Cer o analiza profunda a costului biletelor si prezentarea unor recomandari", a incheiat Tarlev.

Europa.md mentioneaza ca Euromonitor este o publicatie trimestriala, care evalueaza progresul Moldovei pe calea implementarii Planului de Actiuni Uniunea Europeana-Republica Moldova. Publicatia apare cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros-Moldova (Programul Initiative Europene) si este implemnatata de catre Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT si Centrul Analitic Expert-Grup.

www.europa.md

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola