EVALUAREA SISTEMULUI DE AZIL DIN REPUBLICA MOLDOVA
Pe data de 19 octombrie, curent, in incinta Ministerului de Interne s-a desfasurat Sedinta de evaluare a sistemului de azil si promovarea implementarii Programelor Regionale de Protectie in R.Moldova. Intrunirea a fost organizata de catre Delegatia Comisiei Europene in Moldova in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne.
La eveniment au participat domnii: Valentin Zubic,viceministru al afacerilor interne, Francesco Luciani,reprezentantul Departamentului General de Justitie, Libertate si Securitate al Comisiei Europene, Petrus Wijninga, Reprezentantul Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati in Moldova, Veaceslav Binzari, Directorul Biroului Migratie si Azil, dna Ecaterina Silvestru, Sefa Directie Refugiati ;reprezentantii: Delegatiei Comisiei Europene in Moldova impreuna cu Ambasadorul Cesare DeMontis, Ambasadei Cehiei, Ambasadei Ungariei, Ambasadei Romaniei, Serviciului Graniceri , Organizatiei Internationale pentru Migratiune, Secretariatului Procesului Soderkoping, organizatiilor non-guvernamentale: Salvati Copiii, Societatea pentru Refugiati, Centrul de Drept al Avocatilor, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului etc. Sedinta a fost organizata ca urmare a participarii Moldovei la Brusseles in cadrul Subcomitetului nr. 3 al Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, privitor la nivelul implementarii Programelor Regionale de Protectie in Moldova si prezentarea planurilor Comisiei Europene pentru viitor in acest domeniu.
Reprezentantii Biroului Migratie si Azil al MAI au prezentat situatia actuala din sistemul azilului; prioritatile la nivel regional si national; intentiile Biroului pentru lichidarea lacunelor identificate, precum si viziunile asupra suportului solicitat de Moldova din partea comunitatii internationale. De asemenea au fost trasate trei domenii prioritare care solicita atentie sporita: Finalizarea Centrului de Cazare pentru Solicitantii de Azil (blocul pentru femei singure si minori neinsotiti); Asistenta in armonizarea cadrului legislativ din domeniul azilului si; Acordarea asistentei privind elaborarea programelor de integrare locala.
Reprezentantul Secretariatului Procesului Soderkoping de la Kiev, dl Gaspar Bergman, a facut o prezentare generala a institutiei pe care o reprezeinta, mentionind interesul si activismul demonstrat de catre autoritatile Moldovei pe parcursul participarii in cadrul acestui for si rezultatele obtinute in procesul edificarii sistemului de azil care, in multe aspecte, il depaseste pe cel din Ucraina si Belarus.
In comunicarea prezentata, dl Petrus Wijninga s-a referit la activitatile ICNUR desfasurate in Moldova pe parcursul celor 10 ani si a apreciat inalt eforturile Guvernului Moldovei privind implementara cu succes a sistemului de azil, considerind ca aceasta experianta poate fi preluata si de alte state membre CSI. Totodata el s-a referit si la unele lacunele ale sistemului de azil, inaintind, de rind cu alti vorbitori, propuneri concrete privind promovarea noilor experiente in domeniu inclusiv atragerea asistentei comunitatii europene.
In concluzie dl Francesco Luciani a mentioat ca "datorita acestei vizite Comisia Europeana a luat cunostinta in mod direct de situatia existenta in domeniul azilului in R. Moldova si de activitatile intreprinse de toate institutiile implicate in procesul consolidarii sistemului de azil". El a punctat si optiunile pentru Moldova in ce priveste: obtinerea asistentei financiare in vederea finalizarii reconstructiei Centrului de Cazare; implicarea expertilor straini in procesul de armonizare a legislatiei, precum si beneficierea de proiecte axate pe integrarea locala a persoanelor care au obtinut o forma de protectie in Moldova. Luciani a accentuat si rolul pe care trebuie sa-l aiba pentru viitor Reprezentanta Delegatiei Comisiei Europene in Moldova, prin intermediul careia MAI poate inainta solicitari sau initiative de proiecte la Brusseles atit in domeniul migratiei cit si a azilului.
Aceasta intilnire a constituit piatra de temelie pentru activitatile ulterioare inclusiv privind organizarea unor sedinte similare la Kiev si Minsk, in vederea evaluarii situatiei din domeniul azilului in regiune, tinind cont de faptul ca Programele Regionale de Protectie vizeza trei tari: Ucraina, Moldova, Belarus.
In cadrul intrunirii dl Vasile Batcu, Presedintele ONG Salvati Copiii Moldova a prezentat obiectivele unui proiect de asistenta financiara si tehnica in domeniul migratiei si azilului din cadrul Programului AENEAS, care urmeaza a fi finantat in proportie de 80 la suta de catre Comisia Europeana.
Cor. REFUGIUM, Societatea pentru Refugiati din R. Moldova