PE PARCURSUL URMATOARELOR 6 LUNI O RETEA DE OBSERVATORI VA MONITORIZA DESFASURAREA INTRUNIRILOR
O retea de observatori va monitoriza pe parcursul urmatoarelor 6 luni intrunirile publice desfasurate pe teritoriul R. Moldova. Concluziile monitorizarilor vor fi compilate intr-un raport care va fi prezentat autoritatilor in vederea imbunatatirii cadrului legislativ in domeniul libertatii intrunirilor si pentru o mai buna respectare a drepturilor omului.
Monitorii au participat la un curs de instruire cu durata de 5 zile, organizat de Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), in cadrul Proiectului de monitorizare a libertatii de intrunire in Moldova.
In cadrul unei conferinte de presa de vineri, 19 octombrie, Seful adjunct al Departamentului pentru drepturile omului al ODIHR, Mark Guthrie, si-a exprimat speranta ca proiectul de monitorizare, desfasurat in cooperare cu Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), va ajuta la sporirea nivelului de intelegere in Moldova a importantei pe care o are libertatea de intrunire, piatra de temelie a unei societati democratice si mijloc pentru diverse grupuri de a-si aduce la cunostinta publicului punctele de vedere.
Potrivit directorului executiv CReDO, Serghei Ostaf, reteaua de observatori este formata din 30 de reprezentati ai 12 organizatii neguvernamentale doar de pe malul drept al Nistrului. Proiectul este flexibil si ofera posibilitatea si reprezentantilor altor organizatii de a beneficia de un curs de instruire similar pentru a participa la monitorizarea intrunirilor, a mentionat Serghei Ostaf.
Proiectul de monitorizare a libertatii de intrunire in Moldova se bazeaza pe €žGhidul Libertatii de Intrunire Pasnica" elaborat de ODIHR, care sintetizeaza standardele internationale si ilustreaza principiile de baza prin intermediul unor exemple de practici reusite din regiunea OSCE. Ghidul pune accent pe obligatiunile incontestabile ale statului de a proteja intrunirile pasnice, inclusiv ale celor c e exprima opinii nepopulare, sugerand de asemenea ca organizatorii notifica autoritatile despre intentia lor de a desfasura o intrunire in loc sa obtina o permisiune in acest sens. Autorii ghidului sustin, de asemenea, ca intrunirile spontane trebuie sa fie facilitate de catre stat atat timp cat acestea au un caracter pasnic.
Implementarea Proiectului coincide in timp cu lucrarile asupra proiectului de lege privind intrunirile, elaborat recent de catre Ministerul Justitiei in parteneriat cu societatea civila. La solicitarea Guvernului, OSCE/ODIHR a elaborat o serie de recomandari cu privire la proiectul de lege.