Presa continuă să abordeze problemele copiilor prin prisma senzaţionalului, API

 Mass-media continuă să încalce codul deontologic în ceea ce priveşte tratarea tematicilor despre copii în goana după senzaţional, arată cel de-al patrulea raport de monitorizarea al Asociaţiei Presei Independente, prezentat vineri la o conferinţă de presă, transmite Info-Prim Neo.

„După 4 luni de monitorizare, se atestă unele tendinţe extrem de îngrijorătoare privind felul cum instituţiile mass-media din ţară înţeleg să respecte drepturile copilului”, a declarat Petru Macovei, preşedintele API.

Potrivit expertului API, Ina Prisăcaru, ziarele naţionale au manifestat în luna octombrie un interes constant pentru subiectele ce vizează copilul. Unele publicaţii au excelat în detalii şi afirmaţii despre felul cum s-a produs un abuz asupra copilului. Printre acestea „Jurnal de Chişinău” în articolul „Tata a făcut buba”, sau „Panorama” cu investigaţia jurnalistică despre copiii din familiile HIV infectate, care nu sunt acceptaţi în şcoli. În acest articol, se spune în raportul API, ziariştii au inserat în text afirmaţii nedocumentate sau neacoperite de nicio sursă.

În cazul ştirilor scrise în baza comunicatelor de presă continuă să fie încălcat principiul celor două surse. API constată şi la TV încălcări ale drepturilor copiilor. Postul Pro TV Chişinău în ştirea despre fata de 6 ani, abuzată sexual de vecin, a ignorat mai multe norme deontologice – s-a dat pe post numele şi chipul copilului, numele satului în care s-a produs violul precum şi vârsta agresorului, informaţii despre membrii familiei fetei. Aceleaşi încălcări le-au comis şi posturile Jurnal TV şi Publika TV.

Raportul API arată, totuşi, că pe lângă teme tradiţionale precum omorurile, abuzurile sexuale, violenţa fizică şi abordarea acestora prin prisma senzaţională, mass-media a publicat şi articole de analiză bine documentate, scrise din perspectivă umană pe teme de încălcare a drepturilor copiilor.

Preşedintele API a recomandat instituţiilor mass-media să-şi revadă politicile editoriale, astfel încât subiectele privind copiii să devină de interes general nu doar în cazurile de violenţă, trafic de fiinţe umane, infracţiuni, accidente şi alte situaţii dramatice cu implicarea copiilor.

Monitorizarea face parte din proiectul iniţiat din iulie 2010 de API cu sprijinul financiar al Biroului UNICEF în Chişinău şi va dura până în decembrie inclusiv. Ulterior urmează a fi realizate un ciclu de dezbateri cu participarea patronilor şi editorilor instituţiilor de presă.

 

http://www.info-prim.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola