La Balti va fi instituit un mecanism de prevenire a delincventei in rindul copiilor

masa_rotunda_BaltiPe 19 noiembrie 2010 Institutul de Reforme Penale in parteneriat cu Organizatia Somato si UNICEF a organizat o masa rotunda in mun. Balti cu genericul “Consolidarea mecanismului de referire a copiilor aflati in situatie de risc”. La eveniment au luat parte judecatori si procurori din municipiu; functionari din administratia publica locala; reprezentanti ai Comisariatului de politie; mediatori si angajati ai Serviciului Probatiune Balti; psihologi si monitori din cadrul IRP si reprezentanti ai organizatiilor interesate din aceasta regiune.

Participantii au discutat despre modalitatea de dezvoltare si mentinere a unui mecanism de prevenire a delincventei in rindul copiilor aflati in situatie de risc din mun. Balti. In cadrul dezbaterilor privitor la procedurile de urmarire penala si judecare a cazurilor cu participarea minorilor s-a facut referinta si la experienta altor state. Judecatorii si procurorii au relatat mai multe detalii despre tribunalele specializate pentru copii din municipiile Iasi si Brasov, pe care le-au vizitat in septembrie 2010, si au vorbit despre specificul de activitate a acestora, accentuind necesitatea implementarii si in Moldova a unor practici similare.

Inspectorul de politie, din cadrul Sectiei Minori si Moravuri, Ghicimaniuc Ruslan, a prezentat un raport in care a constatat rata inalta a criminalitatii in rindul copiilor din mun. Balti. In acest context, de la participanti mesei rotunde s-a solicitat implicarea lor in identificarea unor solutii pentru depasirea acestei probleme. Astfel, IRP s-a angajat sa elaboreze materiale informative, pe intelesul copiilor, despre drepturile si obligatiile lor procesuale, in special pentru tinerii aflati in conflict cu legea. Reprezentantii procuraturii si-au aratat interesul sa colaboreze cu mediatorii, acreditati in mun. Balti, pentru solutionarea cauzelor in care sint implicati copiii. ONG-ul Somato si-a asumat obligatia de a selecta, de la cei prezenti, recomandarile privitoare la mecanismul de colaboare intersectoriala intre actorii sociali preocupati de aceasta problema.

In cadrul intilnirii a fost trecuta in revista activitatea centrelor comunitare pentru copii din mun. Balti si au fost relevate particularitatile de lucru cu tinerii care se afla in categoria de risc. Acelasi subiect a fost abordat si de psihologii din cadrul IRP, care activeaza in centrele comunitare din acest oras. Ei s-au referit, in mod special, la utilizarea programelor de educare si re-educare a copiilor care frecventeaza aceste centre. Judecatorii prezenti la masa rotunda au remarcat oportunitatea utilizarii de catre ei a serviciilor centrelor comunitare in cauzele in care sint implicati copiii.

Masa rotunda este organizata de catre Institutul de Reforme Penale in parteneriat cu organizatia Somato, in cadrul proiectului “Promovarea noilor elemente de justitiei pentru copii in sistemul de justitie al Republicii Moldova”, cu suportul financiar al UNICEF Moldova si Agentiei suedeze pentru dezvoltare internationala (SIDA).

IRP este o organizatie neguvernamentala, constituita la 31 martie 2001, scopul careia este de a contribui la respectarea drepturilor omului prin reformarea sistemului de justitie penala si sustinerea initiativelor comunitare.

 

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola