ONG-URI CER ADOPTAREA STRATEGIEI NATIONALA PRIVIND IMBATRANIREA
Treisprezece organizatii nonguvernamentale consolidate intr-o retea nationala in domeniul protectiei drepturilor oamenilor in etate recomanda Guvernului sa adopte si sa implementeze Strategia Nationala privind Imbatranirea.
Presedintele ONG-ului "Respiratia a Doua" din orasul Balti, Irina Baicalov a comunicat luni, 17 septembrie, intr-o conferinta de presa ca documentul a fost elaborat in cadrul proiectului "Consolidarea retelei societatii civile pentru a reduce saracia si excluderea sociala a persoanelor in etate din Moldova", finantat de Uniunea Europeana si se afla in prezent pentru expertizare la Ministerul Protectiei Sociale, Familiei si Copilului.
Moldova are nevoie de o Strategie de Imbatranire in conditiile in care deja in acest moment fiecarui muncitor activ ii revine doi pensionari, iar tendinta de imbatranire a populatiei se va mentine si in urmatorii ani. Strategia prevede, pe de o parte, programe de pregatire a persoanelor pentru varsta de pensionare, iar, pe de alta parte, mecanisme de utilizare eficienta a experientei oamenilor in etate pentru societate, recalificarea profesionala a acestora, a subliniat sursa citata.
Potrivit vicepresedintelui Asociatiei republicane a persoanelor de varsta a treia "Bunatate", Valeriu Cernei, oamenii in etate se vad utili in diverse domenii, in special, in educatie, medicina si agricultura - la nivel consultativ. Cererea pe piata a specialistilor, fie si pensionari, este in crestere, pe motiv ca cei mai multi tineri pleaca peste hotare.
Presedintele Asociatiei veteranilor din orasul Ialoveni, Valentina Carchelan, afirma ca incadrarea oamenilor in etate in campul muncii este pentru ei singura sansa de a-si asigura, in masura posibilitatilor, un trai decent pana la sfarsitul vietii. Sursele financiare alocate, nu permit pensionarilor din Moldova, dupa exemplul celor din alte state, sa-si petreaca va rsta a treia calatorind sau implicandu-se in alte activitati ca sa nu se simta izolati.
Coeficientul imbatranirii populatiei in Moldova a constituit in 2003 - 13.9, fata de 12,6 in 1989.
Sursa: Info-Prim Neo