Drepturile copilului sunt eclipsate de senzaţionalism în presa moldovenească, raport API

Jurnaliştii din Moldova încalcă normele profesionale, tratând subiectele despre copii prin prisma senzaţionalului şi a şocantului, potrivit unui raport de monitorizare lansat de Asociaţia Presei Independente (API) vineri, 20 august, transmite Info-Prim Neo. 

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că 85% din materialele media despre copii au vizat accidente, situaţii de risc, violuri şi abuzuri sexuale, cazuri deseori tratate superficial, în detrimentul drepturilor acestor copii. 

Proiectul de monitorizare în cadrul căruia a fost lansat acest prim raport include 12 ziare, 2 agenţii de presă şi 2 portaluri informaţionale. 

„Chiar dacă numărul de materiale din presă care vizează copii este destul de mare, se face observat faptul că mai toate materialele sunt prezentate sub aspect senzaţional şi şocant”, susţine Macovei, exemplificând prin câteva titluri: „O fetiţă de 13 ani va deveni mamă”, „Un copil de 12 ani din Chişinău timp de 3 ani a fost violată şi suspusă perversiunii sexuale de tatăl ei”, „Doi minori au violat o bătrână”, etc. 

Petru Macovei susţine că jurnalistul încalcă codul deontologic prin faptul că descrie în detalii actele care au provocat suferinţa copilului, amplificând şi mai mult grozăveniile prin care a trecut. Unele posturi au difuzat imagini care reprezentau chipul copilului în suferinţă maximă, plin de vânătăi şi alte urme de violenţă, în multe cazuri, jurnaliştii rezumându-se în a prezenta istoria concretă şi neîncercând să analizeze problema în ansamblu. De cele mai dese ori, copilul-victimă apare în cadru fără a i se proteja identitatea, cum ar fi normal, prin acoperirea feţei. 

Potrivit raportului API, în perioada monitorizată lipsesc cu desăvârşire articole care ar scoate în evidenţă personalitatea copilului, iar puţinele articole care au prezentat copii în aspect pozitiv au vizat doar nişte concursuri sau festivaluri la care au participat copiii, dar şi aceste materiale au fost prezentate fără sursa primară – copilul. 

În raport se menţionează că în mediatizarea unor subiecte sensibile, cum ar fi violenţa, traficul de fiinţe umane sau criminalitatea juvenilă, deseori se prezintă opiniile subiective ale autorilor, judecăţi de valoare şi etichetări neadecvate. „Acest lucru este contraindicat pentru un jurnalist care îşi ia meseria în serios şi îşi îndeplineşte munca cu responsabilitate”, spune Petru Macovei. 

Raportul recomandă jurnaliştilor să abordeze mai responsabil şi mai profesionist subiectele ce au în prim-plan copiii, să protejeze identitatea copilului, precum şi să nu divulge date, nume, nume de localităţi, să renunţe la abordarea senzaţională şi, totodată, să ofere soluţii pentru prevenirea unor cazuri similare. 

Proiectul de monitorizare a instituţiilor mass-media este iniţiat de către API şi susţinut de Biroul UNICEF din Moldova, costul proiectului fiind de circa 20 de mii de dolari.

 

http://info-prim.md

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola