În Cahul a fost finalizat Proiectul ”Integritate în educație și sănătate”

La finalul anului trecut, la Cahul a fost finalizat proiectul Integritate în educație și sănătate,  care a avut drept scop dezvoltarea toleranței zero față de fenomenul corupției și promovarea unei conduite medicale corecte și integre. 

IMG 0778

 
Proiectul a fost destinat tinerilor din sistemul de învățământ profesional tehnic, domeniul sănătate, în special elevilor Colegiului de Medicină din mun. Cahul, în parteneriat cu administrația și profesorii instituției I.P. Colegiul de Medicină Cahul. În cadrul acestui proiect au fost realizate o serie de activități, printre care:

  • A fost creat Clubul de Tineri Integri– constituit din 18 voluntari, elevi ai Colegiului de Medicină, care au fost actorii cheie în dinamica proiectului, aducând aport esențial în desfășurarea cu succes a activităților din cadrul acestuia;
  • Au fost desfășurate instruiri cu tematica „Codul Etic pentru lucrătorul medical”, care au avut obiectivul de a contribui la menținerea înaltelor standarde de profesionalism și asigurarea protecției pacienților și integrității sistemului de sănătate.
  • S-au organizat discuții cu voluntarii CNA pentru preluarea bunelor practici de la Voluntarii Anticorupție. Această experiență a furnizat cunoștințe valoroase în combaterea corupției, contribuind la promovarea transparenței, integrității și responsabilității.
  • Au fost informați aproximativ 250 de tineri prin intermediul materialelor informaționale despre proiect și importanța dezvoltării toleranței zero față de fenomenul corupției, etc.
  • S-a realizat flashmob-ul ”Yes, Integritate în educație și sănătate!” pentru a atrage atenția comunității asupra importanței integrității în domeniul sănătate și educație.
  • A fost realizat video-ului „NU corupției – DA Integrității” având drept scop sensibilizarea opiniei publice privind gravitatea problemei corupției în domeniul medical; 
  • A fost organizat Hackathon-ul „Spune Da Integrității”, unde elevii din cadrul Colegiului de Medicină Cahul au venit cu  soluții specifice pentru a promova integritatea și transparența în rândul lucrătorilor medicali și în educație.

Realizarea activităților mai sus menționate au avut un impact semnificativ pe mai multe direcții, printre care: 

  • sporirea nivelului de conștientizare al tinerilor din cadrul Colegiului de Medicină Cahul, în legătură cu implicațiile și repercusiunile corupției în sfera medicală și fundamentarea unei conduite integre în rândurile viitoarelor cadre medicale, bazată pe principii etice solide și integritate neclintită;
  • elaborarea soluțiilor de combatere a actelor de corupție din societatea noastră, atât în domeniul medical, cât și în cel al educației;
  • informarea populației din regiunea Cahul despre pericolele generate de corupție și modalitățile de prevenire a acestora.

„Suntem încântați să constatăm că proiectul, printr-o implementare meticuloasă și o strategie eficientă, a reușit să aducă beneficii semnificative, depășind cu succes planurile noastre inițiale privind impactul, consolidând astfel contribuția sa esențială la atingerea scopului stabilit în domeniul dezvoltării integrității în domeniul medical” a menționat Irina Bejan, directoarea executivă a Centrului Regional de Dezvoltare Comunitară.

Experiența colaborării cu administrația instituției I.P. Colegiul de Medicină Cahul în frunte cu managera– doamna Aliona Musteață, și doamna Elena Bibic – șefă secție educație în cadrul instituției, a fost una fructuoasă, inițiativele tinerilor fiind sprijinite, contribuind în acest mod la atingerea obiectivelor stabilite. 

În cadrul proiectului numărul beneficiarilor direcți au ajuns la circa 300 de tineri, elevi ai Colegiului de Medicină din Cahul.

Aceste activități au fost realizate în cadrul proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” care este cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii al proiectului sunt „Pro-Europa” împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.

 A.O. Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară din mun. Cahul este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene, Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Integritate în Educație și Sănătate”. 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola