“Reinvent” – EU4Youth sprijină primul atelier de upcycling din Moldova

Primul atelier de upcycling / reciclare creativă din Republica Moldova a fost înființat de Romanița Alexeev, o tânără din Chișinău care a lansat această afacere socială după ce a participat la proiectul EU4Youth – Social Innovation Impact, finanțat de Uniunea Europeană. 

Reinvent 1

Reinvent a fost inspirat de dorința de a salva și de a recicla multe lucruri bune care ajung adesea la gunoi. Este un loc în care reinventatorii creativi își pun în mișcare imaginația și dau o viață nouă și fabuloasă unor obiecte vechi.

Romanița căuta în mod activ oportunități de a-și pune în aplicare ideea când a dat peste informații despre proiectul EU4Youth. După ce a finalizat un curs de instruire privind antreprenoriatul social, a intrat în Concursul Accelerator of Social Enterprises/ Acceleratorul întreprinderilor sociale și a câștigat un grant de 7 500 de euro. 

Romanița a fost foarte inspirată de instruire: „Când am înțeles în ce constă antreprenoriatul social, pur și simplu nu am vrut să mă ocup de altceva, așa că am urmat acest drum.”

Ea explică cât de important a fost sprijinul EU4Youth pentru ea: „Fără grantul EU4Youth, nu cred că aș fi putut pune în practică o asemenea idee. De asemenea, datorită grantului am putut să închiriez un sediu și am putut achiziționa o mulțime de unelte electrice și manuale, cu ajutorul cărora pot prelucra diferite materiale.”

Reinvent este o întreprindere socială, ceea ce înseamnă că, în comparație cu o afacere clasică, a fost înființată cu o misiune – să aducă schimbare în bine; iar profitul este instrumentul prin care această schimbare este posibilă.

„A avea statutul juridic de întreprindere socială este o garanție pentru mine că, în desfășurarea activității mele de antreprenoriat, nu mă voi abate de la principiile și valorile umane care sunt extrem de importante pentru mine și care stau la baza antreprenoriatului social. Pentru mine, ideea de a lucra pentru a genera „bine” în lume mă face fericită, mă motivează și, practic, dă sens vieții mele.” – Romanița Alexeev.

Reinvent este un loc creat cu grijă, cu gândul la oameni, natură și animale, un loc în care suntem invitați să descoperim bucuria care poate veni din transformarea creativă a obiectelor folosite. Ideea Romaniței constă în prelucrarea obiectelor uzate sau defecte – sau pur și simplu nedorite – prin metoda upcycling-ului. Prin recondiționare sau restilizare acestea pot fi reintroduse în circulație.

Reinvent 2

Un alt aspect social al acestei întreprinderi este crearea de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile (cei cu dizabilități fizice sau mentale) cărora le este mai greu să se integreze pe piața muncii. „Mi-aș dori foarte mult să contribui la îmbunătățirea calității vieții lor”, spune Romanița.

Reinvent 3

 

 

 

Povestea Reinvent pe larg aici.

*********************************

Proiectul EU4Youth – Social Innovation Impact a urmărit să conecteze tineri antreprenori din România, Republica Moldova și Ucraina și să îi ajute să își dezvolte capacitățile, precum și să sprijine crearea unui ecosistem favorabil pentru antreprenoriatul social în Moldova, Ucraina și România.

Acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Conținutul acestui articol este  responsabilitatea liderului proiectului EU4Youth - Social Innovation Impact - a strategic partnership - Fundația “Alături de Voi” România (ADV România) și nu reflectă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.