Exista societate civila in Transnistria?

Ziarul "Ziua" (Romania) publica astazi un material in care ii ia la maruntit pe ministrul de Externe de la Bucuresti, Adrian Cioroianu si pe reprezentantul special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, care au pledat pentru sustinerea societatii civile din regiunea transnistreana. Materialul, semnat de catre George Damian, il puteti citi aici.

Nu pot sa le dau dreptate nici lui Mizsei, care vorbeste despre o "societate democratica" in Transnistria, dar nici autorului articolului care afirma ca in regiunea de est a R. Moldova lipseste cu desavarsire societatea civila. Damian face trimitere la un raport al IPP de la Chisinau, care are o vechime de cativa ani. In ultimii ani situatia in regiune se schimba, desi lent. Apar anumite ONG-uri care, pe langa faptul ca sustin reintregirea R. Moldova si calea europeana a statului integru, au si o activitate vaforabila democratizarii regiunii. Trebuie sa recunosc ca astfel de ONG-uri sunt putine la numar, la fel cum sunt putine la numar si formatiunile politice de opozitie, care promoveaza ideea restabilirii integritatii statului R. Moldova (Partidul Comunist din Transnistria si Partidul Socialistilor din Transnistria).

Societatea civila din regiunea de est a Moldovei, care doreste o schimbare democratica in regiune, se confrunta cu multe probleme. Drept exemple pot servi agresarile unor lideri de ONG, care nu sustin politica smirnovista (incindierea apartamentelor, turnarea acidului sulfuric pe sub usa in apartament, atacul cu oua si vopsea, mesaje licentioase scrise pe peretii caselor si amenintarile la telefon). Cel mai recent, in primavara curenta, organizatia "Fereastra spre Lume" de la Tiraspol, care a deschis un centru de informare europeana in stanga Nistrului, a fost blocata de catre "bravii" reprezentanti ai "societatii civile" gestionate de catre Soin.

Mai multi analisti apreciaza dezvoltarea asa-numitei societati civile transnistrene in 4 etape.

La prima etapa, perioada inceputului anilor 90 ai secolului trecut, s-au creat asa-numitele miscari de aparare a Transnistriei. Plus sindicatele ramase din perioada sovietica, structuri controlate de catre securitatea rusa ori transnistreana. Uniunile pe criteriu "etnic" de asemenea au aparut in acea perioada.

A doua etapa, sfarsitul anilor 90, au aparut mai multe organizatii create si gestionate de MGB, pentru a face "fon democratic", dar si pentru a promova anumite idei. Acest proces a continuat cu o amplificare la inceputul anilor 2000. Miscarea "Prorav" (gestionata din umbra de ofiterul MGB Dmitrii Soin) este un exemplu de acest fel. Au mai aparut si mai multe ONG-uri care sunt apolitice integral, asa cum sunt cele pentru apararea drepturilor femeilor sau copiilor dintr-o localitate anume, protejarea drepturilor cainilor vagabonzi etc. Insa, in cazul in care activitatea acestora avea tangente cu malul drept al Nistrului, neaparat ele urmau sa primeasca "autorizare" din partea MGB-ului. Aceasta perioada este caracterizata si de aparitia primelor protopartide, majoritatea dintre care erau create pentru a sustine regimul lui Smirnov, dar si pentru a mima democratia. De asemenea, exista filiale ale partidelor din Rusia ori din R. Moldova.

In ultimii ani s-a inregistrat un fenomen interesant, crearea partidelor politice. In ultimii doi-trei ani in Transnistria a fost un adevarat "boom" al partidelor, majoritatea dintre care sunt creaturi artificiale ale administratiei lui Smirnov sau ministerului lui Antiufeev. Insa au mai aparut si partide care reprezinte interesele anumitor clanuri financiaro-mafioate (Partidul Renasterea, reprezinta interesele gruparii "Sheriff"). Tot in ultimii ani au aparut unele ONG-uri care colaboreaza strans cu colegii lor din dreapta Nistrului, organizand proiecte comune. Aceste ONG-uri nu se supun administratiei tiraspolene, desi au probleme suficiente cu regimul smirnovist. Probabil banii "pompati" generos de Occident in acestea sunt o buna recompensa pentru "viata vitrega" avuta in stanga Nistrului.

Prin urmare, nu poate fi exclusa nici lipsa integrala a societatii civila in regiunea transnsitreana si nici sustinerea anumitor elemente din ceea ce este numita "societate civila transnistreana". Cu o conditie importanta: sa fie selectate ONG-urile ori alte elemente ale societatii civile pentru finantare, astfel ca banii sa nu fie aruncati in vant.

 

Sursa: http://oleg-cristal.blogspot.com

 

 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola