frule

Olga Cernelev: În fiecare proiect implementat - depunem foarte multă dedicație și suflet

Lucrurile în Republica Moldova pot fi schimbate spre bine prin intermediul proiectelor. Scrierea şi câştigarea unui proiect necesită pricepere, spirit de observație, creativitate, originalitate şi multe cunoştințe. Despre dificultăți, reuşite şi istoria sa de succes ne vorbeşte Olga Cernelev, dr. în șt. med, master în economie, asistent universitar şi președinte al A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE”.

Alo, Capitala: Care sunt principiile sănătoase promovate de asociație?

Olga Cernelev: “Misiunea A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE este de a crea un mediu prietenos, protectiv și lipsit de violență pentru toți prin promovarea unui mod de viață sănătos, protecția mediului ambiant, combaterea oricăror forme de discriminare și violență precum și prevenirea bolilor sexual transmisibile și netransmisibile precum și a factorilor de risc comportamentali și de mediu în rândul populației Republicii Moldova.”

Alo, Capitala: Cum a venit ideea fondării asociației şi care au fost primii paşi?

Olga Cernelev: “Reieșind din datele statistice prezentate în studiile și cercetările naționale privind morbiditatea, mortalitatea și dizabilitatea populației prin bolile transmisibile și netransmisibile, în anul 2015 am decis să formăm o echipă constituită din specialiști în domeniul sănătății publice cu scopul de a contribui la crearea unui mediu sănătos și prietenos pentru toți.

Inițial a fost dificil, dar cum se spune “Prin greutăți-spre stele!”. Entuziasmul, spiritul de echipă, ambiția și perseverența nu ne-au permis să lăsăm mâinile în jos!

Am aderat la Consiliul Național al Tineretului din Moldova, fapt ce ne-a permis să acumulăm abilități în scrierea de proiecte, advocacy și promovare. Aducem sincere mulțumiri pentru sfaturile utile și deschiderea CNTM!”

Alo, Capitala: Un subiect de mare interes pentru tineri este voluntariatul. Acum numărul instituțiilor, care practică voluntariatul a crescut considerabil şi fiecare instituţie are beneficiile ei pentru voluntari. Cine poate deveni voluntar la “Principii sănătoase” şi ce beneficii îi aduce voluntariatul de aici?

Olga Cernelev: “A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE a devenit o instituție gazdă a voluntariatului în anul 2015. Inițial, organizația nu dispunea de resurse financiare pentru realizarea activităților. Totodată, nu aveam sufiente abilități de scriere și aplicare a proiectelor și aceasta ne-a determinat să activăm în calitate de voluntari. La început, scriam articole pe subiecte ce țin de promovarea unui mod de viață sănătos prin alimentație, activitate fizică, etc. pe care le postam pe un blog, pe wordpress, creat de sinestătător, vizionând Youtube și citind articole pe net. Am creat și o pagină de Facebook, care până în anul 2018 era urmărită de circa 300 de persoane, prieteni și colegi de ai noștri.

Este complicat să dorești să realizezi ceva “cu și din suflet” fără susținere. Am întreprins timp de câțiva ani doar activități de voluntariat, susținând lecții privind obiceiurile alimentare pentru elevii din liceul teoretic “Gheorghe Asachi”, pentru mămicile de la Misiunea Socială Diaconia, pentru elevii din cadrul Colegiului Național de Medicină și Farmacie “Raisa Pacalo”, etc., organizând flashmob-uri: “Ajutor pentru persoanele în etate”, “Promovarea alăptării cu înmânarea de diplome tinerilor mămici în parcul Valea Trandafirilor”, etc.  erau activități de care cu adevărat ne mândrim!

Totodată, am încercat să aplicăm diverse proiecte la diferite organizații naționale și internaționale, dar fără succes. Mulți din echipă au rămas dezămăgiți și au decis să plece din organizație.

În anul 2018, am reușit să câștigăm primul nostru proiect “Echipa destinată formării unei generații sănătoase”, implementat cu susținerea financiară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul programului de granturi pentru organizațiile de tineret. A fost prima noastră experiență de lucru cu tinerii din cadrul organizațiilor de tineret din Republica Moldova. Atunci am decis să colaborăm cu Centrele de Tineret și nu am dat greș. Încercăm să implementăm proiecte “cu și pentru tineri” din Republica Moldova, fiindcă “TINERII CONTEAZĂ”.

În anul 2019, am obținut finanțare din partea Ambasadei SUA pentru un proiect de instruire a tinerilor în domeniul protecției consumatorului „Building capacity for consumers activism”.

În fiecare proiect, pe care îl implementăm, depunem foarte multă dedicație și suflet. Încercăm să realizăm activități utile, memorabile și aplicabile.

Despre voluntariat, am putea menționa că, este pentru persoane cu scop bine definit! Voluntariatul este pentru cei deschiși spre noi orizonturi, experiențe și ambiții. Voluntariatul în cadrul A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE este pentru persoanele care vor să aducă un beneficiu societății, prin informarea și educarea populației în scopul creării unui mediu protectiv, prietenos și lipsit de violență pentru toți! Suntem deschiși pentru fiecare doritor să se alăture echipei nostre. Susținem fiecare voluntar prin promovarea activităților, pe care le desfășoară în cadrul organizației, recomandarea pentru participarea în cadrul atelierelor de lucru, seminare, oferirea de scrisori de recomandare, diplome, etc.”

Alo, Capitala: La ce cursuri şi concursuri organizate de asociație pot participa cititorii acestui interviu în perioada de vară?

Olga Cernelev: “Începând cu anul 2020, A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE implementează proiectul “ȘCOALA PATERNITĂȚII” cu suportul Fundației Est-Europene din resursele financiare ale Fundației OAK. În cadrul proiectului a fost elaborat cursul online (http://scoalapaternitatii.thinkific.com/) menit să informeze populația privind particularitățile de îngrijire a copiilor: reguli privind nutriția, activitatea igienică, igiena, somnul, imunizarea, acordarea primului ajutor medical în cazul situațiilor de urgență. Prin parcurgerea cursului online „ȘCOALA PATERNITĂȚII”, participanții beneficiază de acces absolut gratuit la informații de calitate actualizată, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Materialele cursului au fost elaborate și recenzate de experți în domeniul respectiv, cadre didactice cu o bogată activitate și expertiză. În acest scop au fost utilizate diferite mijloace moderne și interactive (audio, video, combinate), ușor de asimilat, care prezintă scurte tutoriale video utile pentru viitorii părinți precum și răspunsuri la întrebările părinților. În rezultatul finalizării cursului online, toți utilizatorii beneficiază de un certificat de absolvire a “ȘCOLII PATERNITĂȚII”. Totodată, periodic desfășurăm concursuri online cu premii utile pentru abonații noștri pe Facebook. În acest context, invităm toată lumea să devină parte a comunității cu PRINCIPII SĂNĂTOASE!”

Alo, Capitala: Organizarea evenimentelor este mai uşoară atunci când există parteneri de încredere. Cu ce parteneriate vă mândriți?

Olga Cernelev: “A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE este deschisă pentru toată lumea bună! Ne mândrim cu toate parteneriatele create de-a lungul anilor și suntem recunoscători celor care ne-au susținut și continuă să ne susțină în continuare: Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Fundația Est-Europeană, Ambasada SUA în Republica Moldova, UNFPA, Tetis International Co, Centrele de Tineret din Republica Moldova, etc.”

Alo, Capitala: Suntem în pandemie. Totuşi, care sunt cele mai mari realizări ale asociației din septembrie şi până acum?

Olga Cernelev: „Chiar și în pandemie, A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE a reușit să facă lucruri bune. Am reușit să promovăm ȘCOALA PATERNITĂȚII în circa 25 de raioane  cu sprijinul partenerilor proiectului: Glodeni, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, Nisporeni, Cahul, Sîngerei, Fălești, Ocnița, Florești, Chișinău, Grătiești, Cricova, Ciorescu, Rîșcani, Telenești, Criuleni, Anenii Noi, Hîncești, Bălți, Leova, Strășeni, Ungheni, Dubăsari, s. Hîrtopul Mare. Pe lângă cursul online, am reușit să distribuim materialele informaționale elaborate în cadrul proiectului “Ghidul unui tată bun”: https://online.anyflip.com/kvixp/xlnw/mobile/index.html?fbclid=IwAR2EKevBFPxxQgcr-7wUavQKCpw_A-GuBjF2SfI1DtryRjgmiAqLM5ahcB4, pliante informative privind acordarea primului ajutor medical:  https://prinsan.wordpress.com/2020/08/15/pliant-informativ/?fbclid=IwAR0B5qFf4Oh0OuaN6EXzbgpHQeGukKrVm6byeGHdsp1GiXlKTdTJu-ygZ8w, am organizat peste 40 de activități în cadrul Centrelor de Tineret din Republica Moldova (concursuri, flashmoburi, campanii de informare, quiz-uri, etc.). Totodată, am elaborat „Studiul privind neglijarea parentală și nevoia de servicii de educație parentală în Republica Moldova”: https://online.anyflip.com/kvixp/jovx/mobile/index.html?fbclid=IwAR2Gy0yOVMEL2xMq-fi2zjy2ldB4U6kWrLDTY9DHW7PwqgHJIaiSIL6mTek.

Din luna decembrie 2020 suntem partenerii proiectului „Îngrijiri paliative sustenabile și reziliente la nivel național”, implementat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/Departamentul Sănătate Publică. Prin proiectul „Îngrijiri paliative sustenabile și reziliente la nivel național”, se urmărește crearea unui Centru Universitar de Îngrijiri Paliative în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova pentru soluționarea problemei ce ține de sporirea accesului la educația de calitate în domeniul îngrijirilor paliative în vederea formării specialiștilor care vor asigura îmbunătățirea calității vieții pacienților de boli incurabile, prevenirea și înlăturarea suferinței, identificarea precoce, evaluarea corectă și tratamentul durerii și al altor probleme fizice, psihosociale și spirituale. Până în prezent, am reușit să participăm la elaborarea notei analitice privind necesitatea creării Centrului Universitar de Îngrijiri Paliative precum și a materialelor informaționale: https://www.youtube.com/watch?v=46XPvKC8U5Ahttps://prinsan.wordpress.com/2021/04/21/infografic/, etc. Suntem la etapa de informare și promovare a acestei cauze nobile și planificăm participarea în cadrul emisiunilor radio, TV, etc.

Aducem mulțumiri voluntarilor A.O. PRINCIPII SĂNĂTOASE, în special Mirelei Tricolici, elevă și Olga Cara, medic nutritionist pentru elaborarea a peste 30 de materiale informativ-educaționale în domeniul sănătății.

Vă mulțumim pentru acest interviu. Avem încrederea că prin intermediul acestui interviu mai multă lume bună să se implice cu toată dăruirea în activitățile menite să creeze un mediu prietenos, protectiv și lipsit de violență!

Sursa: Interviu realizat de Vlad Badrajan pentru AloCapitala

 

 



Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola