Protectia copiilor este importanta pentru viitorul Moldovei



Interviu cu Alexandra Yuster, reprezentanta UNICEF la Chisinau

Europa Libera: Care sunt punctele cele mai vulnerabile privind situatia copiilor din Moldova?

Alexandra Yuster: Se atesta multe progrese in Moldova. În primul rind o legislatie foarte buna, insa multe din prevederi nu sunt aplicate pentru ca nu exista mecanisme. Totodata, exista  probleme de  inegalitate a copiilor din familiile sarace,  care nu au acces la sanatate  si la educatie. Iar cea mai grava problema pentru Moldova este cea a copiilor cu disabilitati. A existat un sistem vechi care a incurajat plasarea in institutii rezidentiale. În Moldova jumatate din acesti copii traiesc in institutii rezidentiale. Copiii cu dezabilitati  nu trebuie marginalizati. Ei au dreptul sa mearga la scoala, sa traiasca intr-o familie si sa se dezvolte.

Europa Libera: Reforma dezinstitutionalizarii lansata la initiativa UNICEF si sprijinita financiar la inceput de UE, credeti ca va mai avea rezultatul scontat, odata ce a fost lasata in grija Guvernului fara ajutor financiar extern?


Alexandra Yuster: UNICEF ajuta Guvernul  sa dezvolte  servicii comunitare, de alternativa.  Familiile trebuie sa simta mai putin necesitatea de plasare a copiilor in institutii, trebuie  sa formeze comitete la nivel local care sa discute daca un copil trebuie plasat sau ba in institutii rezidentiale.Oamenii nu realizeaza ca fiecare copil se simte mai bine in familie.  Noi ajutam ca ei sa invete. Noi vrem ca aceste comunitati sa functioneze. Sunt necesare servicii care sa aiba grija de copii si cred ca Moldova se misca in directia pozitiva. Sunt progrese si am incredere ca multi copii nu vor fi insitutionalizati.

Europa Libera: Care sunt cele mai importante proiecte UNICEF in sprijinul protectiei copiilor din Moldova?

Alexandra Yuster: Avem in educatie un proiect important, scoala-prietenul copiilor. Elevii sunt implicati in discutii ca sa invete mai bine. Ei sunt invatati sa se exprime liber. Desi profesorii din Moldova sunt minunati, unii mai recurg la metode vechi, altii dimpotriva au cunoscut tehnici moderne de educatie, pe care le aplica cu succes.  Trebuie sa ii deprindem pe toti sa renunte la mentalitatea mostenita din vechiul sistem de educatie. Serviciile interne de educatie trebuie schimbate, trebuie interzisa violenta improtiva copiilor. Avem proiecte si in sanatate. În Moldova  rata mortalitatii infantile este mai joasa decit in alte tari cu aceleasi venituri. UNICEF a ajutat Ministerul Sanatatii sa implice personalul medical intr-un sistem al mangamentului integrat de sanatate al copiilor. Asta a ajutat la identificarea complexa a maladiilor. Programul s-a extins anul acesta si in regiunea transnsitreana. UNICEF sprijina luarea de masuri eficiente care pot fi aplicate cu succes si pot avea efect la nivel national. Acesta este cazul unui alt program national si al sprijinului oferit de UNICEF pentru eliminarea tulburarilor prin deficit de iod. Nu toata sarea din Moldova este iodata si dorim o schimbare in urmatorii ani.  Speram ca Moldova se va conforma standardelor europene.

Europa Libera: De mai multi ani se vorbeste despre impactul emigrarii parintilor asupra copiilor. Ar ajuta o Strategie Nationala la protectia acestor copii?

Alexandra Yuster: Consider ca migratia este o problema complexa. Cu siguranta sunt necesare mecanisme de protectie a acestor copii si ar trebui de incurajat comunicarea lor cu parintii. Copiii nu trebuie sa simta ca traiesc izolati de familie. Este mai greu acum, pe timp de criza economica globala, sa fie aplicate strategii noi. Dar masuri sunt necesare, intrucit orice copil care e lipsit de mincare, de ingrijire, abandoneaza scoala, experimenteaza violenta. Asta se poate intimpla din cauza crizei. Parintii risca sa isi piarda locurile de munca, sa aiba salarii mai mici. Din acest motiv UNICEF va monitoriza ca actiunile Guvernului sa nu afecteze copiii. Protejarea copiilor este importanta pentru viitorul Moldovei. Si vrem ca toate eforturile autoritatilor moldovene sa fie orientate intr-o perioada atit de dificila anume intru protectia copiilor.

Europa Libera

Elena Moldoveanu