Fac volunariat acolo unde mă simt fericit

Liviu Rotaru este unul din tinerii activi, implicat în diverse activități. Recent acesta a devenit laureat al Premiului Național pentru Tineret 2016 la categoria activism civic.

 

Aş vrea să-ți aduci aminte cum ai devenit pentru prima dată voluntar?

În vara anului 2015, am desfășurat un proiect, o docu-dramă despre copiii ai căror părinți sunt plecați peste hotare, alături de A.O. „Schimbă Lumea”, după care am fost delegat din partea organizației la Școala Organizațiilor de Tineret a Consiliului Național al Tineretului din Moldova, unde am aflat mai multe despre proiectele CNTM și am venit și eu cu unele idei. M-am implicat activ în mediatizarea schimbului intercultural Moldova-Elveția organizat de ei și Fundația Pestalozzi, după care am devenit un bun prieten CNTM.

Unde ai făcut și faci voluntariat?

În termeni de organizații: A.O. „Schimbă Lumea”, CNTM, Institutul Tineretului Guvernator. Dar fac volunariat unde mă simt fericit. Am lucrat intens în ultimul an pentru a lansa acum, în decembrie, un film de Crăciun în cadrul unui eveniment caritabil pentru un centru al copiilor cu dizabilități. Întrucât nici eu, nici echipa nu suntem remunerați, iar în schimb generăm o acțiune caritabilă, îmi pot numi activitatea „voluntariat” chiar dacă nu-l fac pentru vreo organizație, ci doar cu sprijinul unora.

Ce înseamnă pentru tine voluntariatul?

Pentru mine, a face voluntariat înseamnă a motiva și a inspira oameni, a lucra cu ei și a da poveștile lor mai departe,sunt pasionat de film, iată de ce încerc să fiu aproape de ceilalți prin intermediul scurt-metrajelor, docu-dramelor, spoturilor, ba mai nou chiar filmelor pe care le realizez.

Ce te a motivat să devii voluntar?

Recunosc că, la început, au fost valoarea și prestigiul titlului de „Voluntar”. Acum nu mai e așa. Oamenii pe care am șansa de a-i întâlni, oportunitatea de a mă afirma și călătoriile în cadrul proiectelor internaționale sunt cele ce mă motivează să rămân activ civic.

Cum te a infulenţat voluntariatul ?

Am devenit încrezător în forțele proprii și am aflat povești de viață pe care le voi da cu mândrie mai departe, atât aici cât și peste hotare. Iar cel mai semnificativ e că am întâlnit Oameni și mi-am făcut prieteni fără de care proiectele și inițiativele mele n-ar mai avea loc.

Poţi menţiona activitatăți în care ai fost implicat?

Recent am încheiat proiectul Școala de Cinematografie „Omul de Lângă Tine” – proiectul meu de suflet până acum, pentru că am fost responsabil de promovarea proiectului, selectarea participanţilor, contactarea instructorilor şi desfăşurarea Şcolii, iar apoi pregătirea filmuleţelor pentru publicare, realizarea making-of-ului proiectului și organizarea de proiecţii în liceele din Chişinău în cadrul Caravanei, desigur alături de mica noastră echipă de „Magicieni”. Am realizat cinci spoturi tot sub egida CNTM în proiectul de mobilizare comunitară ATAC: #ComUnitate.

Am fost voluntar la cortul Delegaţiei Uniunii Europene în cadrul Orăşelului European, la Noaptea Cercetărorilor Europeni, la Festivalul Tineretului, la Alianța Studenților din Moldova, oriunde mă simt bine și mă regăsesc în ideile și proeictele grupurilor de inițiativă.

Voluntariatul presupune acţiune, iar acţiunea produce experienţă. Ne poţi reda cea mai memorabilă experienţă de voluntariat?

Poate că nu mă implic în toate proiectele, dar cele cărora mă alătur sunt întotdeauna memorabile. O acțiune de voluntariat devine indimenticabilă și se transformă în experiență atunci când uiți că ești voluntar, ci rămâi doar tu, sincer și entuziast, în intereacțiunea cu oamenii.

În Moldova ti se pare că există interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

Pentru unii este o modă, ceva „fancy”, ceva pentru CV. Pentru alții e un termen necunoscut sau înțeles eronat. Dar pentru un grup de voluntari deosebiți pe care-i poți întâlni implicându-se în orice eveniment și valorificând orice oportunitate, e o cale spre succes.

Transmite un mesaj pentru toţi potenţialii voluntari?

Fiți sinceri, responsabili și decideți ferm ce anume vă doriți, dar mai presus de toate, oferiți! Veți câștiga mult atunci când veți oferi, fără a aștepta ceva în schimb. Iar ceea ce câștigați, dați mai departe!