Vicepreședintele CNTM, Managerul Proiectului „Acțiune pentru Justiție” sau absolventa LeaderSHE – Ana Îndoitu

5

În timpul liber face jogging și fotografie, însă cel mai prețios timp pentru ea este acela pe care îl petrece alături de familia sa. Ana Îndoitu este absolventa LeaderSHE care face voluntariat de mai bine de șapte ani și continuă să se implice activ în combaterea problemelor din societate.

- În viziunea ta, care sunt cele trei calități care te determină cel mai mult? J

- Ambiția este catalizatorul acțiunilor mele, urmată de disciplină – lucru esențial pentru atingerea tuturor lucurilor ce mi le propun. La fel, o valoare care mă definește este libertatea, care poate fi ușor transpusă într-o calitate precum spiritul liber.

- Știm că ești în ultimul an la Facultatea de Drept. De ce ai ales anume acest domeniu?

- Învăț la Facultatea de Drept și dată fiind ultima sută de metri pe care o parcurg deja (anul 4), sunt foarte aproape de tot ce înseamnă sistemul de drept. Am făcut această alegere pentru că gândirea juridică, la fel cum înțelegerea organizării lumești, este cel mai bine învățată în această nișă. Și apoi, am fost dintotdeauna pasionată de retorică, organizare a comunității și intervenție în procesele administrative (Consiliul Local de Tineret, apoi Consiliul Raional), iar această experiență m-a determinat indirect să mă regăsesc cel mai bine în drept.

- Spune-ne mai multe despre proiectul „Acțiune pentru Justiție” din care faci parte?

- Un proiect la care țin foarte mult este cel inițiat în toamna anului 2015 - „Acțiune pentru Justiție”. Acesta a pornit cumva și din trăirile interioare ale unui student la drept, aflat în fața unui sistem cu cea mai mică rată de încredere a populației. Așadar, abordarea noastră a fost una constructivă în sensul în care ne-am propus să creăm o rețea a tinerilor juriști, în cadrul căreia aceștia vor fi instruiți atât personal cât și profesional. Eventual, nivelul lor de profesionalism și integritate va fi suficient de puternic pentru a genera o altă atmosferă în sistemul de drept – una critică și îndreptată spre justiție. Iată că acum încheiem prima ediție, iar din octombrie lansăm concursul pentru următoarea sesiune de proiect.

- Faci voluntariat de mai bine de șapte ani și cred că trebuie să ai o poziție fermă vizavi de acest lucru. Care este importanța voluntariatului în viața tinerilor?

- Am realizat destul de multe lucruri în calitate de voluntar și eventual, am crescut în acest mod. Chiar și poziția mea de vicepreședinte al Consiliului Național al Tineretului din Moldova este o activitate voluntară, dar măsura în care contribuie aceasta la dezvoltarea mea este esențială.

Voluntariatul (asumat și responsabil) este sursa cea mai bună de educație neformală. Acum, ceea ce se întâmplă cu noi la liceu/universitate este un proces de absorbție a cunoștințelor teoretice, pe când, în activitatea dintr-o organizație/comunitate, crești prin a fi de folos altora. Ori, abilitățile „soft” pe care le obții așa sunt mai valoroase decât notele pe care le ai. Dincolo de asta, prin voluntariat poți descoperi și testa noi domenii de activitate. Aici ai dreptul să eșuezi și să încerci altceva până când nu afli la ce ești priceput și ce te pasionează cel mai mult.

- Dar în ce măsură Proiectul LeaderSHE ți-a influențat viitoarele alegeri?

- LeaderSHE mi-a demonstrat că posibilul este nemărginit, iar restul ține de voință și muncă. Aici am învățat să definesc valori, să setez obiective și să comunic corect. Cel mai mult am învățat de la modelele pe care le-am avut - femei puternice, frumoase și extrem de inteligente. Îi sunt și astăzi recunoscătoare mentorului meu, Stela Leucă, pentru bunătatea și grija deosebită. Datorită ei, azi știu că „ești ceea ce oferi”.

- Dacă ai asemăna LeaderSHE cu o persoană, cine ar fi aceasta?

- Fără ezitare ar fi Regina Victoria, așa cum etapa LeaderSHE din viața mea nu este altceva decât o eră victoriană unde am parcurs o dezvoltare multidimensională. Ori, tot ce a urmat după această etapă a fost un fundament, exact în contextul LeaderSHE.

LeaderSHE-Young Women Leaders’ Academy este un proiect inovativ orientat spre tinerele cu vârsta cuprinsă între 16-21 ani, care doresc să participe la schimbarea comunității și să contribuie la dezvoltarea democrației participative în Republica Moldova. Proiectul este format din 5 programe, iar timp de 8 luni tinerele vor avea parte de sesiuni și traininguri utile, care le vor dezvolta atât abilitățile profesionale, cât și cele personale.

Grăbește-te să te înscrii și tu la proiect până la data de 30 septembrie, iar pentru mai multe detalii, accesează site-ul oficial www.leadershe.md.


Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola