Cel mai activ voluntar Diaconia 2015, Irina Surdu : Zâmbetul, perseverenţa şi răbdarea sunt armele de bază ale unui voluntar-exemplu

12248352 1043445295717931 148247001 o

În luna mai, în cadrul festivalului voluntarului DIACONIA, titlul de cel mai activ voluntar a fost decernat voluntarei Irina Surdu. Dacă ar fi vorbim în cifre, am nota 2 ani de voluntariat, zeci de evenimente și campanii în desfășurarea cărora s-a implicat cu entuziasm și multe activități sociale ce au contribuit la ajutorarea aproapelui aflat în dificultate. Vă invităm să o cunoaștem împreună și, pe bună dreptate, să-i urmăm exemplul.

Care este motivaţia ta de face voluntariat?

Importanţa voluntariatului în societatea contemporană este o concepţie individualizată, reprezintând cea mai înaltă formă de sensibilizare socială şi ofertă, devenind din ce în ce mai importantă, pentru că exprimă responsabilitatea socială a persoanei active faţă de semenii săi.  Motivaţia mea de a face voluntariat este însăşi dorinţa de a face binele pe care toţi îl aşteptăm de la semenii noştri, de a înţelege şi a distinge acel bine de rău, frumosul de urât şi  de a schimba mentalitatea omenirii. Dorinţele, aspiraţiile, interesele şi convingerile mele sunt acele concepte care mă motivează zilnic.

Misiunea Socială Diaconia este exemplul de ONG în care am întâlnit dragoste, căldură, prietenie şi curajul de a-mi îndeplini orice vis.  Activităţile mele în Diaconia sunt provocări zilnice din care încerc să acumulez experienţă şi voinţa de a transmite şi altor oameni curajul meu pentru a schimba lumea. Diaconia este poarta ce m-i s-a deschis în primul an de facultate, un an în care nu eram decisă ce doresc de la viitorul meu şi spre ce pot să aspir.

În viziunea ta, care este portretul unui voluntar exemplu?

Un voluntar trebuie, în primul rând, să fie OM care să posede calităţi frumoase, abilităţi de comunicare, valori personale şi aspiraţii după care să se conducă. Oricine dintre noi poate deveni un voluntar exemplu indiferent de vârstă pe care o poseda, principalu să fie constient că are o misiune importantă de îndeplinit şi anume să-şi aducă aportul binelui tuturor păturilor sociale ce îl înconjoară. Zâmbetul, perseverenţa şi răbdarea sunt armele de bază ale unui voluntar exemplu de care trebuie să dea dovadă întregii societăţi indiferent de ce probleme sunt ascunse în spatele fiecărei persoane.

Care sunt valorile de care te ghidezi?

 Despre valori aş vorbi necontenit, dar valorea mea de bază după care mă conduc de 21 de ani este credinţa, urmată de răbdare, corectitudine, echilibru, calitate, creativitate, ambiţie,etc.

La ce te ajută activitatea ta de voluntariat?

 Activitatea de voluntariat mă ajută să cresc. În primul rând,  pe plan personal şi profesional, deoarece îmi oferă posibilitatea să interacţionez cu toate categoriile de persoane care mă înconjoară, să iau tot ce este mai bun şi să dau excelentul! Fiecare om care îmi apare în cale, consider că nu este o coincidenţă şi trebuie să-l ajut daca sunt solicitată. Cel mai tare în activitatea de voluntariat am înţeles că trebuie să oferi tot ce poţi şi să nu spun vreodată NU. Adesea am regretat că am putut fi de folos, dar nu am făcut-o şi până în prezent mă mustră conştiinţă. Atâta timp cât suntem sănatoşi şi avem posibilitatea să ajutăm, trebuie să oferim ca să primim ceva în schimb.

Dă-mi o proprie definiție a voluntariatului.

Voluntariatul este solidaritatea, toleranţa, încrederea, spiritul civic şi responsabilitatea socială- prima dimensiune a voluntariatului. Voluntariatul oferă posibilitatea interacţiunii cu diverse grupuri sociale cu care nu interacţionăm în activităţile noastre obişnuite, contribuind la creşterea solidarităţii şi toleranţei. Implicându-ne în activităţi de voluntariat reuşim să percepem viaţa reală a celorlalţi şi să înţelegem, să observăm limitele incorecte pe care societatea le pune uneori în faţa celor mai nefericiţi. În final, dacă ne dorim ca voluntariatul să poată contribui la evoluţia şi dezvoltarea societăţii civile, acesta nu poate fi considerat drept o rezervă sau un surogat atunci când se ajunge la eşecul şi falimentul  “economiei” şi al statului.

De ce ai recomanda tinerilor să se implice în activitățile de voluntariat ale Diaconiei?

 Aş recomanda tuturor tinerilor şi nu numai, dar chiar tuturor cetăţenilor să facă voluntariat, deoarece Diaconia nu are un criteriu de selecţie a vârstei, fiecare dintre noi poate fi voluntar în activităţile propuse şi promovate de ei. Este un ONG multilateral dezvoltat care încearcă să schimbe lumea, să ajute pe toţi cei care bat la uşă şi nu lăsa pe nimeni neajutoraţi. Aici poţi să te identifici cu ce categorie de beneficiari ai putea lucra sau interacţiona cel mai bine în viaţă cotidiană. Te ajută să te identifici ca personalitate, să înţelegi ce valoare poţi avea în societate. Misiunea Socială Diaconia pe mine personal mă ajută să combin utilul cu plăcutul, teoria cu practica, deoarece specialitatea mea, asistenţă socială, ţine de acest domeniu şi este un avantaj. Ştiu că întrebarea tinerilor va fi: Ce o să avem de la aceasta? Ce bani vom primi? Dar trebuie să le explicăm că este o muncă neremunerată în folosul tuturor celor defavorizaţi care putem să le schimbăm soarta. Este elixirul sufletului de care mai târziu ne vom mândri că am făcut tot ce ne-a stat în puterile noastre.

Dacă îți dorești să devii voluntar în cadrul organizației Misiunea Socială Diaconia, te invităm să ne scrii pe pagina de Facebook a Diaconiei.

Menționăm că Diaconia propune posibilități de implicare, pe tot parcursul anului, pentru persoane de diferite vârste, dar tinere în suflet. E șansa fiecăruia de a se implica. Grăbește-te să faci un bine!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola