Din spatele microfonului
Despre domnița care voi scrie astăzi pot spune că este foarte ocupată, drept exemplu poate fi și crearea acestui material, pentru că cu greu am găsit timp să-l realizăm… Luminița fiind mereu implicată în alte activități.
Luminita Motroi este studentă în anul II la Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemitanu", facultatea Farmacie, este din Chsinău și a absolvit Liceul Teoretic " Spiru Haret". În timpul liber face voluntariat dar este și corespondentă la RadioMoldova, acest lucru i-a adus doar beneficii, fiindca spune ea acum este mai sigură pe sine. Activitățile extracurs i-au creat o nouă viziune asupra lucrurilor din viață și i-au deschis noi orizonturi.
Care sunt activitățile tale?
Sunt prezentator/moderator, corespondent la Radio Moldova emisiunea Ora Copiilor, Portativul Fermecat și TineRadio, din clasa a 11-a( din liceu). Mie mi-a plăcut întotdeauna să comunic, să interactionez cu diferiți oameni de aceea activitatea mea la radio întotdeauna mi-a creat o deosebită plăcere și niciodată nu am obosit lucrând asupra unui interviu sau a unei emisiuni. Este și complicat pentru că sunt diferite situații imprevizibile și atunci sunt oarecum obligată să rezolv aceste situații într-un mod cât mai creativ și la un nivel înalt. Totodata trebuie sa fiu mereu la curent cu evenimentele ce au loc zi de zi, mai ales a celor ce țin de copii și tineri, dar și aici mă descurc pentru ca eu , sunt de fire, curioasă.
Ai făcut voluntariat?
Voluntariat am făcut în mai multe activități chiar din liceu, cum ar fi activitățile culturale din cadrul liceulului. Acum la Universitate am participat în proiectul ,,Vreau Om Sa Fiu în Viață", proiect de caritate care este organizat anual de către membrii Asociației Studentilor si Rezidentilor în Medicină, am participat de câteva ori ca voluntar în crearea unor spoturi la Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova prin care am motivate tinerii jurnaliști să se afirme și deja la radio.
Ce crezi despre voluntariat?
Voluntariatul în general are o importanță majoră, mai ales pentru societatea noastră. Eu consider că este bine pentru fiecare tânar să se implice în activități extracurs pentru că în așa mod el își dezvoltă propriile abilități/capacități de comunicare, devine mai sociabil, cunoaște persoane noi care ar putea să îi deschide noi oportunități pentru carieră și chiar viața personală, și apoi aceste activități ne detașeaza de studio. Totodată , voluntariatul contribuie esențial la crearea și consolidarea personalității fiecăruia dintre noi. Eu, personal am cunoscut foarte multe persoane, diferite și fiecare m-a impresionat într-un mod anume, oameni de la care am învățat multe pentru mine.
Cum vezi voluntariatul in Republica Moldova?
Tinerii din R. Moldova au foarte multe posibilități de a fi voluntari de a se implica in activități, și este îmbucurator faptul că sunt multe ONG-uri, asociații, grupuri de persoane în general care au idei inovatoare, creative și le realizează în practică, totuși sunt și tineri indiferenți, însă au și ei părerile lor,mai mult sau mai puțin argumentate persuasiv. În fiecare dintre noi există ceva deosebit și probabil că cei indferenți încă nu au descoperit acest lucru special în ei. Noua, celor activi, ne rămâne doar să ne facem treaba cât mai bine, în continuare, să comunicăm semenilor noștri despre activitățile noastre și în modul acesta să reușim să îi dezmorțim și pe cei mai nesiguri în forțele lor.
Ce faci în timpul liber?
Timpul meu liber îl ocup cu activitățile mele la radiou, în cadrul Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din care fac parte, totodată particip la conferințe ce se organizează in cadrul Universității. Cu toate acestea sunt momente când vreau să mă relaxez și iată atunci, îmi place mult să ascult muzică si să cânt. Faptul că am făcut școala de muzică și am cântat în ansamblul folcloric Iedera condus de Surorile Osoianu îmi este de mare folos, acum, în momentele în care vreau să mă distantez de lumea reală și să uit pentru câteva clipe de responsabilități, eventualele probleme sau lucruri nerezolvate.
Ce întâmplări interesante ai avut în cadrum emisiunilor?
Probabil cele mai interesante și amuzante situații sunt întâmplările din cadrul emisiunilor in direct deoarece atunci de cele mai multe ori, eu și colegii mei, reactionăm sau spunem ceva neasteptat, pe negîndite și uneori pot fi chiar haioase. De exemplu eu prezint emisiuni mai mult vineri, și se întâmplă să mai spun în emisiunea de luni, "vă doresc tutoror un sfârșit de săptămână cât mai frumos", însă acesta este farmecul emisiunilor în direct, și radioascultatorii probabil anume aceasta așteaptă – reacțiile noastre firești, pentru că suntem tineri cu puțină experiență de muncă dar cu dorința de a realiza ceva frumos pentru societate.
Daniela Timofti