Orice eşec este un pas înainte



Dacă sunteţi vizitatori activi ai portalului www.civic.md, cu siguranţă aţi citit un număr mare de interviuri despre şi cu tineri activi realizat de Iuliana Mămăligă. Ei bine, eu mi-am propus să aflu câte ceva sepre tipa care îi aduce în evidenţă pe cei mai activi tineri ai ţării.

Vedeţi ce îmi mărturiseşte Iuliana Mămăligă în continuare!

Scrii mult despre voluntariat, dar tu ai practicat voluntariatul, unde?

Eu cred că m-am născut în zodia voluntariatului! Acest fenomen a intrat în viaţa mea într-o zi frumoasă de vară, în 2007, când în liceul meu a fost organizat un training împotriva traficului de fiinţe umane. După acest eveniment, împreună cu alţi colegi de ai mei, am fost în câteva localităţi unde am promovat informaţii despre cum populaţia ar putea să se păzească de acest fenomen. La facultate, încă din anul I m-am implicat  în calitate de voluntar la portalul www.civic.md apoi au urmat jurnalist voluntar la UNFPA, participarea la o sumedenie de seminare şi training-uri pentru jurnalişti, tineri, voluntari, reprezentanţi ai societăţii civile. În 2010 am primit premiul pentru cel mai bun jurnalist care promovează voluntariatul în cadrul Festivalului Voluntarilor. Mă bucur de faptul că munca mea a fost încununată de succes. Eu însă nu mă opresc aici.

Ce volutar consacrat din Republica Moldova ţi-a fost drept exemplu?

Nu am avut pe nimeni ca model în activităţile mele de voluntariat. Deja după ce am început să scriu despre ei, am descoperit tineri extraordinari care m-au depăşit în anumite domenii. Eu am avut ambiţia de a progresa şi de a fi cu ei la un nivel, poate mai bună şi continui să muncesc la acest capitol!

Cum alegi persoanele pe care le intervievezi, cum le contactezi?

Reţelele de socializare fac minuni în zilele noastre. Prin intermediul prietenilor mei, evenimentelor la care particip, a Internetului, de la facultate, de peste tot unde am ocazia să interacţionez cu tineri, descopăr şi voluntari juni care sunt de nota 10. Atât timp cât persoana este activă şi are în trecut activităţi de voluntariat, eu zic mereu că trebuie de promovat acest om, să nu stea în umbră. Lasă toată ţara să ştie cine e el şi că poate fi un exemplu pentru semenii lui.

De obicei ele sunt receptive?

Da! Până în prezent nu am avut refuzuri, Slava Domnului.

Pe cine admiri dintre semenii tăi voluntari?

Pe toţi îi admir. Dacă nu aş numi măcar un prieten, pentru că toţi mi-au devenit prieteni, l-aş supăra! Ei toţi sunt bravo, toţi au ceva deosebit iar acest lucru mă face să îi admir.

Ce parere ai despre tinerii din Republica Moldova? De ce majoritatea dintre ei nu se implica civic?

Eu am observat o distanţă între cer şi pământ, la capitolul resurse pentru tineri şi implicare, între tinerii de la oraş şi cei de la sat. Personal când am venit la facultate, am descoperit în capitală o mare de oportunităţi pentru mine, ceea ce în zona rurală erau mai reduse sau mai greu accesibile. Un impediment este şi  deplasarea, mă refer la costurile mari pentru o călătorie în capitală. Sunt tineri care nu vor să se implice şi sunt tineri care vor să facă anumite schimbări în societate. Multora din ei le lipseşte curajul şi dorinţa de a se implica, ei fiind plini de stereotipuri şi frustări. Nu sunt gata să rişte şi să aibă imunitate la eşecuri. Sunt şi materialişti, care nu au dezvoltat simţul de altruism.

Un sfat pentru cei care nu vor sa se implice social

Să nu le fie teamă tinerilor să aplice la diferite proiecte, chiar dacă vor avea eşecuri. Mai bine te refuză cineva, decât să stai ziua toată şi să te gândeşti: „Hmm, dar dacă depuneam dosarul, oare mă selectau?”. Orice eşec este un pas înainte! Implicaţi-vă social pentru a descoperi oameni interesanţi şi poveşti de viaţă superbe, pentru a călători mult şi a vă dezvolta personal. Credeţi-mă, ajută!

 

Sabina COTOROBAI

civic