Facultatea de Jurnalism- un nou început
Visul Lilianei Croitor a devenit zilele acestea realitatea, a reușit să intre la faculttaea mult visată. Despre Liliana vă pot spune că este o tânără cu succes și mult potențial, pânâ la cei 18 ani pe care îi are poate să spună că a făcut multe lucruri frumoase.
Cum te simti ca viitoare studenta la Jurnalism?
Pot să spun că este un vis devenit realitate. Dupa ce am finisat ciclul gimnazial mi-a venit o ideie de-a lucra la radio. De atunci s-a transformat într-un vis, în cei trei ani de liceu doar la asta m-am gândit, sa devin jurnalistă. Acum am finisat liceul Dimitrie Cantemir s Vasieni Ialoveni, asa cum mi-am propus am depus actele la USM, facultatea Jurnalism, iar de la 1 septembrie 2012 voi fi studentă la Jurnalism , un vis devenit realitate. Sunt foarte fericită, abia astept să incept studiile, să descoper tainele jurnalismului, să invăț tehnicile sale și să transmit lumii adevrul.
Ai facut voluntariat până acum?
Activitatea mea de voluntariat s-a evidențiat la începutul anului 2011 când am fost selectată in echipa Fondul pentru Tineri Ialoveni, - un grup de tineri, selectați şi instruiţi, cunoscuţi ca şi “cei mai tineri bancheri din Ialoveni” care acumulează, promovează şi administrează transparent un fond special destinat finanţării proiectelor iniţiate şi implementate de către tineri pentru dezvoltarea comunităţilor locale, acolo am învățat o mulțime de lucruri interesante pe care nu le știam, mi-a placut foarte mult echipa dar și activitățile pe care le aveam. Am reușit să fac față lucrurilor astfel încât în decembrie 2011 în cadrul Festivalului Tinerilor Activi am fost premiată cu un trofeu, cu titlul: " Cel mai activ voluntar în cadrul proiectului Fondul pentru Tineri", apoi am aplicat ca reportera la site-ul ialovenionline.md unicul portal de stiri locale, pentru a reflecta toate evenimentele, acțiunele din localitatea mea dar și din satul vecin acolo unde mi-am facut studiile. Am renunțat la multe lucruri pentru acceastă activitatea a mea în calitate de reporter, dar nu aș regreta niciodată. Stimularea mea este un alt trofeu oferit în cadrul acceluiași festival cu titlul: Tânarul jurnalist al anului 2011".
Voluntariat de scurta durata am facut și în calitate de coordonator local a programului " Hai Moldova" în satul natal Ulmu. Din martie 2012 am devenit coordonatoare de voluntari la Centru Geriatric Vasieni, acolo organizez activități împreună cu voluntarii Centrului. Mai nou sunt corespondent netitular al ziarului raional Ora Locală.
Mi-a plăcut întodeauna să mă implic, să ajut acolo unde este nevoie de ajutor, iar pentru asta energia mea nu se va termina niciodată. Încă din liceu am prins accea "semință" de implicare în activitatea socială, am activat în Consiliul Scolar 2008-2011, în 2011 am fost chiar și președinta Consiliului. Am înființat ziarul " Licceenii" Am fost membra clubului de dezbateri "Cutezatorul" de acolo au pornit toate, am avut parte de profesori care au investit în mine și cărora le mulțumesc.
Crezi ca voluntariatul și activitățile extrașcolare dezvoltă personalitatea tinerilor?
Voluntariatul dezvoltă creativitatea omului, pe lângă faptul ca faci un bine comunității, mai primești și o satisfacție sufletească. Implicarea în viața socialpă te dezvoltă și îți deschide porțile unei noi lumi pe care o vezi doar tu și cei ce fac exact ca tine. Voluntariatul îți dă un imbold, tu îl dezvolți, îl crești, devine o dorință de-al practica, realizezi anumite lucruri, ești fericit și cu asta traiești. Te formezi ca personalitate și nici nu ti se pare comnplicat.
5) Ce proiecte ai scris la ăcoala fiind implicată în consilul tinerilor”
În cadrul consiliului am relizat un proiect "O minte sănătoasă într-un corp sănătos" am obținut echipament sportiv pentru liceu. A urmat un alt proiect împreună cu colegii mei din clubul de dezbateri, și anume " Protecția mediului este un lux pe care nu ni-l putem permite" unde am realizat filmulețe ecologice pentru sensibilizarea populației. Anul trecut am decis cu colegii de clasă să realizăm ceva ca absolvenți în liceul care învățăm, și am participat la un proiect scris de noi: " Sănătatea e în mâinile noastre" Am reușit să amenajăm un colțișor sanitar la cantină.
Acestea sunt proiectele pe care le-am implimentat și care mi-au servit drept o lecție de viață. Sunt fericită atunci când se văd rezultatele muncii mele.
PS. Un mesaj pentru tineri "Implicați-vă în viața socială, nu vă lăsați influența-ți de toate viciile care vă distrug viața, începeți de la simplu până ajungeți la complicat”