Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă : Armata este o şcoală a vieţii, a maturităţii şi a bărbăţiei
Interviul cu domnul ministru Vitalie Marinuţă, a fost o experienţă frumoasă. Locaţia unde s-a desfăşurat discuţia noastră a fost chiar sediul Ministerului Apărăii, loc unde se simte prezenţa legii şi a ordinii. Am vorbit despre tineri şi relaţia acestora cu armata. Ca de obicei, am evitat tenta politică, pentru a o lăsa oamenilor mari! Vădit emoţionată, dar pînă la urmă am găsit un dram de curaj, am realizat interviul propus, pe care îl puteţi lectura în continuare!
Tinerii au fost mereu viitorul oricărui stat. Dumneavoastră conduceţi un minister şi anume Ministerul Apărării, unde tinerii formează un grup ţintă major. Cum vă simţiti în calitate de ministru, avînd mereu contact cu generaţia tînără ?
Eu mă simt tînăr, dar cu experienţă. În principiu, viaţa mea a fost legată de armată, începînd cu vîrsta de 15 ani. Am venit în calitate de ministru într-un mediu pe care îl cunoşteam deja foarte bine. Consider că echipa cu care lucrez este una profesionistă şi îşi cunoaşte sarcinile.
Armata este un element cheie în activitate oricărui stat. Indiferent de condiţii, atunci cînd este necesar ajutorul acestei structuri, membrii acesteia se oferă voluntar la realizarea multor cauze. Spuneţi-ne, vă rog, cîteva activităţi de voluntariat în care s-au implicat soldaţii noştri, din momentul cînd aţi devenit ministru.
Au fost foarte multe activităţi, şi chiar vreau să menţionez că armata este o componentă care trăieşte în acelaşi ritm cu societatea. Aş dori să menţionez că pe parcursul ultimilor ani noi am participat la o serie întreagă de acţiuni cum ar fi, „Hai Moldova”, voluntariat pentru persoanele socialmente vulnerabile şi asta nu doar la Sărbătorile Pascale şi de Crăciun, dar şi în alte zile. Am participat la campanii de donare a sîngelui, şi multe alte activităţi în folosul societăţii.
Tinerii din armată, pe lîngă obligativităţile de zi cu zi, în ce alte activităţi extra- program sunt implicaţi ?
Pentru tinerii ostaşi, în primul rînd este obligatoriu serviciul militar, dar în week-end aceştia merg la teatre, spectacole, cinematografe. Se organizează întîlniri cu diverse personalităţi din domeniul cultural. Mulţi din invitaţi împărtăşesc experienţa lor din cadrul serviciului militar! În cadrul armatei activează şi ansamblul folcloric „Doina Armatei”, mai activează cîteva orchestre militare. Eu consider că avem o „perlă” şi anume, Centrul de Cultură şi Istorie Militară din Chişinău, care dă posibilitatea în special copiiilor de militari să frecventeze diverse grupuri de dans, cîntec, teatru în incinta acestui Centru.
Ştiu că aveţi un fiu şi o fiică. Aş vrea să ne povestiţi mai multe despre ei.
Fiul meu Octavian absolveşte anul acesta liceul, dar deja a fost acceptat la una din şcolile militare din Statele Unite ale Americii. În curînd va pleca pentru a trece prima experienţă militară în cursul tînărului ostaş în SUA, iar mai apoi să facă patru ani de facultate militară. Fiica mea, Ionela tot este o tînără activă, cu care mă mîndresc.Ambii copii au făcut şi fac voluntariat. Eu chiar mă mîndresc cu ei.
Acum la final, vreau să ştiu dacă aveţi un mesaj mai special pentru tinerii din ţara noastră, şi aici mă refer la un mesaj din partea Ministrului Apărării.
Preşedinteşe John F. Kennedy a spus o frază celebră, pe care o adresez şi eu tinerilor noştri: „Nu te întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă-te ce poţi face tu pentru ţară”. Vreau să menţionez că serviciul militar este o obligaţiune , o responsabilitate faţă de stat. Mulţi exagerează în ceea ce priveşte duritatea armatei. Vreau să spun că este o şcoală a vieţii, a maturităţii şi a bărbăţiei. Noi vă aşteptăm şi vă promitem că odată sosiţi în Armata Naţională , vom depune eforturi pentru ca nivelul condiţiilor să fie unul optim.
Domnule ministru, vă mulţumesc pentru interviul acordat!
Iuliana Mămăligă