„Voluntariatul mi-a adus experienţe noi din care am învăţat multe”
Cristina Bogza, o tînără dinamică şi dornică de a progresa în viaţă. În cartea ei de vizită se încadrează de minune activităţi precum voluntariat în cadrul PROPLUS şi JCI Moldova, programe de Exchange organizate de AIESEC şi funcţia de manager marketing în compania Summit Events & Conference Center.
Început de voluntariat
Prima sa activitate de voluntariat a desfăşurat-o cu vreo 10 ani în urmă. Era vorba despre proiectul ”Tinerii în acţiune”sprijinit de organizaţia Street Law din SUA. Proiectul dat avea drept scop de a mobiliza tinerii să producă o schimbare pozitivă în comunitatea locală. „Noi am ales să combatem limbajul necenzurat şi pentru aceasta împărţeam fluturaşi la elevi, lipeam postere cu mesaje de genul: ”la intrare în cabinet, pune slangul în pachet”, mergeam la emisiuni radio pentru tineri pentru a sensibiliza opinia publică”, menţionează tînăra. După aceasta au urmat activitățile din cadrul PROPLUS şi mai ales Clubul Oratorilor. Un rol deosebit l-a avut şi exchange-ul din cadrul AIESEC, unde Cristina a participat la proiectul World Citizenship din Braşov, România, în 2010. „Timp de 2 luni alături de alţi tineri din Georgia, Germania şi Nigeria am făcut traininguri despre dezvoltare personală, voluntariat şi diferenţe culturale pentru circa 120 de elevi din oraşul Braşov. A fost o experienţă frumoasă de comunicare cu tineri din alte culturi” spune Cristina.
La „PROPLUS”
În 2009 PROPLUS a însemnat pentru Cristina descoperire, aşa cum menţionează chiar ea: „O descoperire că poţi realiza mai multe decât îţi poţi imagina. Chiar şi sloganul ONG-ului PROPLUS este: ”You can, just try”. PROPLUS înseamnă în primul rând oameni, prieteni alături de care creşti din punct de vedere personal, iniţiezi proiecte pentru dezvoltarea altor tineri” Astăzi PROPLUS este o platformă pentru dezvoltarea potenţialului tinerilor prin intermediul trainingurilor de dezvoltare personală şi celor 4 Cluburi. Este vorba despre: Clubul Oratorilor, Cash Flow Club, Clubul de Dezbateri şi Clubul Mafia.Rolul Cristinei în Clubul Oratorilor şi PROPLUS până în octombrie 2011 a fost de a promova activitatea şi proiectele organizației în calitate de oportunităţi pentru dezvoltarea personală. În prezent PROPLUS creşte odată cu membrii săi. Recent Clubul Oratorilor din cadrul PROPLUS, a înființat noi cluburi în Ungheni şi Ialoveni, iar în noiembrie-decembrie 2011 a fost desfășurat în premieră la noi în ţară primul ”Concurs Naţional de Oratorie”, la care au participat circa 90 de tineri talentaţi din Chişinău şi diferite regiuni ale ţării.
PROVOCAREA de la tabără !
În fiecare an în luna august se organizeză cu mare bucurie tabăra de vară pentru tineri PROVOCAREA. „Pot să povestesc ce a fost în 2011, din culise.Încă acum mai ţin minte cum începuse,stăteam pe băncuţele de la ASEM, împreună cu Lucia, Mihai, Petru, Maia şi Vasile şi ne gândeam oare ce fel de activităţi să facem ca să fie interesant pentru participanţi, dar totodată să contribuie şi la dezvoltarea tinerilor. Sigur, idei au fost multe, care mai hazlii, care mai trăsnite, în final însă ne-am oprit la Provocarea Wild Wild West...în pădurea de la Căpriana” spune tînăra. La Provocarea 2011 au fost vreo 60 de participanți, încă şi acum în grupul de pe facebook se mai strigă între ei „Roșii”, „Albaștrii”,”Gălbănușii”. Spune că au fost cele mai intense şi active trei zile din viața lor, cu poveşti de grup la foc de tabară pe tematica Vestului Sălbatic, concursuri care să testeze abilitățile de comunicare şi negociere ale participanţilor cu localnicii din sat, “night quest” cu diferite indicii în cele mai neaşteptate locuri din pădure, traininguri și bineînţeles mâncare la rug foarte gustoasă. "Provocarea" este o tabară de vară pentru învingători, fiindcă aici îţi este testată capacitatea fizică şi psihologică de a te adapta la diferite situaţii, care te fac să părăsești zona ta obişnuită de confort şi să gândeşti alfel. „Pentru mine Provocarea 2011 a fost o adevărată provocare de marketing, fiindcă trebuia să găsim sponsorizări şi să promovăm conceptul taberei printre tineri aşa că, un mare mulţumesc pentru sprijinul acordat Luciei Cobileanu, coordonatorul Provocarea 2011 şi echipei organizatorice” conchide Cristina.
Despre activism civic şi semenii ei
Pentru Cristina activismul civic se asociază în primul rând cu dorinţa de a schimba în pozitiv lucrurile, acţiuni şi oameni. „Există percepţia că voluntariatul este doar o activitate în care îţi dedici timpul pentru a lucra neremunerat, pentru mine însă voluntariatul mi-a adus experienţe noi din care am învățat multe, am întâlnit persoane interesante cu care am legat prietenii şi în plus mi-a fost mult mai uşor să-mi găsesc de lucru.”. Pentru semenii ei, Cristina are cîteva îndemnuri şi urări : „Aș vrea să le spun să creadă în ei, să fie siguri că au potențial şi toate resursele pentru a reuşi, să aspire la mai mult şi să se bucure de viaţă în 2012! Să participe la diferite activităţi căci doar aşa pot afla ce le place, care sunt capacităţile şi talentele care îi fac unici şi care merită a fi dezvoltate. Sărbători fericite şi succese!”.
Iuliana Mămăligă