Un tânăr activ va avea timp pentru mișcare și implicare
Vorbim astăzi cu Dana Moraru, studentă la Universitatea Valahia din Tîrgoviște. Tînără activă, care și-a divizat viața de voluntar între cele două maluri ale Prutului. Acțiunile de voluntariat interprinse de Dana merită toată admirația. Vă las să le descoperiți și voi
Care au fost primele tale acțiuni de voluntariat?
Primul an de studii în România a fost un an mai dificil, mi-a luat luat ceva timp ca să mă adaptez noului ritm și mod de viață, respectiv mentalității diferite de cea în care am crescut. Activitățile de voluntariat le-am început relativ târziu, aproximativ la sfârșitul primului an de studii. Pentru început, mi-am dorit să acumulez cât mai multă experiență și competență în arta scrierii articolelor de presă. În cele din urmă, m-am implicat într-un mini proiect realizat de studenții de la specializarea jurnalism.
Cum îmbinai orele de curs cu orele de activism civic?
Recunosc, uneori, nu-mi reușește să duc până la bun sfârșit activitățile propuse în agendă. În cazul unor implicări civice care presupun o muncă de birou îmi permiteam să lucrez până seara târziu sau dacă prindeam ceva timp liber. Dacă în prima jumătate a zilei nu am cursuri, reușesc să plasez știri pe site-ul www.mediaextern.com și mă pregătesc de facultate.
Ce voluntariat ai făcut în România?
Uneori, în cadrul Asociației Română pentru Studii Baltice și Nordice din Târgoviște m-am implicat prin activități de birou, care necesitau o informare minuțioasă și o organizare a acesteia.
De asemenea, am participat la mai multe evenimente organizate de Platforma civică Acțiunea 2012. Acțiunea 2012 este o coaliție de organizații non-guvernamentale și grupuri de inițiativă care susțin promovarea idealului regăsirii românilor de pe ambele maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.
Un eveniment din cadrul acestui proiect, de care ne-am ocupat de partea logistică, invitații, mediatizarea ținea de desfășurarea la Târgoviște a unei expoziții fotografice “Mănăstiri Rupestre din Basarabia”. Fotografii semnate de Dan Bârcea, cineast și cinematograf de origine română. Vernisajul expoziției l-am organizat în data de 28 iunie, iar cu aceasta ocazie a fost proiectat filmul documentar ”Golgota Basarabiei”, dedicat evenimentelor din 28 iunie 1940.
O campanie de promovare a mesajelor unioniste inițiată de Acțiunea 2012 constă în lipirea abțibildurilor cu mesajul ,,Basarabia e România”. Noi, câțiva tineri basarabeni ne-am organizat pentru a aduce la cunoștința târgoviștenilor că ”Basarabia e un pământ românesc”. O acțiune similară, am realizat-o individual în Moldova, în comuna în care locuiesc, doar că mesajul era diferit:” Aici e Romania”.
Recent, m-am alăturat unei echipe de tineri voluntari în postarea știrilor pe site-ul www.mediaextern.com, fiind responsabilă pentru zona Asia de Est și de Sud- Est. Plasarea știrilor pe acest site în limba română implică o sinteză a mai multor știri din engleză despre un anume eveniment. La început, aveam o teamă că nu voi reuși, fapt pentru care mă nelinișteam. Din prima săptămână de voluntariat în cadrul acestui proiect, am descoperit că această activitate îmi este interesantă și utilă în dezvoltarea flerului jurnalistic. De asemenea, a devenit o oportunitate pentru perfecționarea limbii engleze.
Ce acțiuni similare preconizezi pe viitor?
De fapt, nu vă pot dezvălui prea multe detalii decât că în viitorul apropiat vom lansa un proiect în care vor fi implicați numai studenții grupelor de jurnalism din cadrul Universității ”Valahia” din Târgoviște. Sperăm să reușim.
Cum a fost experienta de la ong.md ?
Sincer, nu m-am așteptat la o asemenea întrebare și chiar am rămas plăcut surprinsă.
De aproape doi ani, Portalul ONG.MD și Grupul de Discuții "ONG-Moldova" a fost pentru mine “o pasiune” în care mă implicam cu mult entuziasm. Aici, am învățat și aplicat unele tehnici din PR, negocieri, redactarea informațiilor și a mesajelor ceea ce a condus ca în timp scurt numărul membrilor din rețea să crească simțitor. Din câte îmi aduc aminte în 2009 rețeaua ong.md a rămas în fruntea listei.
Mai mult de cât atât, datorită acestui portal am interacționat direct cu tinerii, prin realizarea unor acțiuni de binefacere, sau indirect, prin intermediul mesajelor expediate pe rețea care erau de folos tinerilor (oferirea de burse sau alte oportunități).
De Portalul ONG Moldova mă leagă și de prietenii mei din Moldova, care pe de altă parte îmi erau pe atunci colegi și parteneri.
Iuliana Mămăligă