Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

frule

Voluntariatul este etapa care premerge angajarea

Astăzi  scriu despre Dan Nicu, un tînăr pe care l-am cunoscut la mai multe concursuri republicane unde am fost… concurenţi! Asta nu mai ştiu dacă el ţine minte, dar ţin să precizez acest moment. Eu sunt sigură că vreţi să ştiţi despre el mai multe. Şi tot dacă suntem  un site un promovăm voluntarii activi, Dan Nicu face parte şi el din această categorie,  şi zicem noi că trebuie promovat!

303716_149655498458183_100002412000319_274190_1890919457_n

Este din  comuna Ţaul, r-nul Donduşeni. A absolvit LT  “Ion Creangă” din capitală şi mai apoi  Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din Bucureşti.

Primele activități de voluntariat au avut loc în România, la Bucureşti, la Asociaţia Pro Democraţia club Bucureşti de acolo. Activităţile au vizat observarea alegerilor din judeţul Ilfov. Am fost observator în comuna Jilava cu ocazia alegerilor europarlamentare din noiembrie 2007. Ulterior, am coordonat împreună cu un coleg voluntar în cadrul clubului activitatea de observare a alegerilor locale din iunie 2008, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, şi a alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, în aceleași regiuni. Totodată, pe parcursul anului 2008 ne-am mai implicat şi în alte proiecte ale clubului Bucureşti al Asociației Pro Democraţia.

Activismul civic înseamnă să-ţi pese de ceea ce se întâmplă în comunitatea din care faci parte, în care te-ai născut şi locuieşti, şi să depui eforturi pentru a schimba situaţia în bine, chiar dacă nu ești plătit pentru asta, sau ești plătit în mod simbolic. A fi activ civic înseamnă să contribui la educarea semenilor tăi în spiritul implicării active în civic înseamnă să contribui la educarea semenilor tăi în spiritul implicării active în chestiunile publice.

  Am făcut voluntariat aproape doar în România şi pot spune că am avut multe de învăţat din această situaţie. Implicarea în Asociaţia Pro Democraţia (club București) a fost urmată de implicarea în Liga Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Liga Studenţilor Basarabeni din România. Am iniţiat împreună cu alţi colegi originari din Republica Moldova mai multe proiecte cu impact atât pentru studenţii basarabeni din România cît și pentru tinerii din Republica Moldova, în special pentru cei din zonele rurale. Este vorba despre "Adoptă un boboc", proiect prin care studenţii mai "vechi" le-au transmis celor din anul I informaţii utile cu privire la oraşele în care aceştia îşi fac studiile, în ceea ce ţine de mediul academic, de oportunităţile de implicare civică, de locurile de muncă. Este vorba şi despre "Trimite o carte peste Prut", proiect demarat la Bucureşti şi preluat ulterior în alte oraşe din ţară, prin care sute de mii de volume de carte în limba română au fost transportate în Republica Moldova, din 2008 până astăzi zeci de localităţi rurale beneficiind de loturi de carte. 

Mi-ar plăcea să fac voluntariat în domeniul democriei participative, al drepturilor omului. Deşi, cred că pentru mine a cam început să treacă vremea voluntariatului. E timpul să îmi găsesc un serviciu plătit. Sunt etape care trebuie parcurse. Voluntariatul este una dintre ele. Este etapa care premerge angajarea.

Momentan cel mai important proiect în care sunt implicat este masteratul. Sperăm să putem continua proiectul "Trimite o carte pestePrut", cu Liga Studenților Basarabeni din București.

Viitorul voluntariatului în Republica Moldova depinde foarte mult de educația civică a tinerelor generaţii. Dacă se va merge pe stimularea implicării civice a tinerilor, pe sensibilizarea lor cu privire la principalele probleme ale societăţii şi la modalităţile în care ei se pot implica în rezolvarea acestor probleme, cred că vom avea o nouă generații de voluntari, mai bună decât precedenta.

 

Iuliana Mămăligă

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola