Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6095

frule

De la masa ştirilor la acţiuni de voluntariat!

 

IMG_9832


Vitalie Guţu este carismaticul prezentator al principalului buletin de ştiri de la postul de televiziune Moldova 1. Pe lîngă munca de jurnalist, Vitalie a făcut voluntariat şi acţiuni civice. 

Care au fost primele tale acţiuni de voluntariat?

Voluntariat am început să fac încă din anii de şcoală, când participam şi eu la curăţarea unui parc, sau a blocurilor. După care am activat într-o asociaţie obştească ce se ocupă cu amenajarea parcurilor din localitatea mea de baştină. Uite primele mele activităţi în rol de voluntar au fost astea, apoi au urmat altele, care cred eu au fost de folos cuiva. Ştii, este foarte important atuncă când contribui şi tu cu ceva la realizarea unui bine sau, de ce nu să faci un om să râdă şi să fie fericit?

  În cariera ta de jurnalist, ai realizat materiale despre sau cu voluntari?

Evident că un jurnalist face materiale din orice domeniu sau cel puţin le încearcă pe fiecare să vadă unde se simte „ca la el acasă”. Ei bine şi subiecte ce reflectă activitatea de voluntariat nu lipsesc de pe agendă. Da, am realizat şi eu reportaje despre şi cu voluntari. Pot spune că după ce realizam  asemenea materiale mă încerca aşa un sentiment că uite până la urmă pot şi eu să fac asemenea acte de caritate sau voluntariat. Şi atunci, când se ivesc diferite ocazii să particip la evenimente cu scopul de a ajuta pe cineva sau ceva, fără bani, din propria dorinţă, atunci eu cu cea mai mare plăcere mă implic. 

 Ce înseamnă pentru tine activism civic?

Pentru mine activism civic înseamnă curaj, devotament, responsabilitate şi libertate de spirit. Uite, dacă le ai pe toate acestea poţi, într-un fel sau altul, să contribui eficient la marcarea ori schimbarea unui lucru. Să nu uităm prezenţa şi activitatea mai multor ONG-uri care se ocupă de: ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi, amenajarea mediului, promovarea drepturilor copiilor, informarea în domeniul legislaţiei etc. Şi este o muncă enormă pe care aceste instituţii o fac.

   Ce părere ai despre fenomenul voluntariatului din ţara noastră?

Din păcate,  la noi în ţară fenomenul voluntariatului, încă,  nu a căpătat acele aspecte ce ar permite să se dezvolte fără anumite bariere. Deocamdată, în Republica Moldova, este “o ruşine” să faci voluntariat. Or, a fi mereu implicat în astfel de acţiuni te mobilizează şi contribui cu ceva infim, în funcţie de activitatea voluntariatului, la aspectul original al oraşului sau la bunăstarea unei familii etc. Deşi, recunosc, se încearcă mult să se facă în acest domeniu.

  În ce domenii ţi-ar plăcea să faci voluntariat?

Mi-ar place să fac voluntariat în domeniul drepturilor omului. Să recunoaştem, cetăţenii la noi încă nu îşi cunosc drepturile şi responsabilităţile. Iar dacă vine cineva să le explice în termenii “realităţii”  în care trăiesc, atunci este un lucru perfect.

  Voluntariatul printre vedete ţi se pare o fiţă sau un spirit civic sincer?

Nu ştiu dacă neapărat voluntariatul în rândul persoanelor publice ţine de fiţe, dar cu siguranță este PR şi o promovare a statutului său şi a activităţii în care excelează. Oricum, dacă cineva cunoscut se implică e bine, pentru că, până la urmă rezultatul final contează cel mai mult.

 Iuliana Mămăligă

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola