Voluntara de la Bălţi!

Distribuie prietenilor:


Nicoleta Spînu, absolventă a Liceului Teoretic Regional „Ion Creangă”,  Bălţi. O instituţie de învăţămînt cu care se mîndreşte enorm. „Aici şi-au făcut studiile personalităţi precum Nicolae Testimiţanu , Eugen Coşeriu etc. Mă mîndresc foarte mult cu acest liceu ”. Nicoleta a fost admisă la o universitate din Cluj, are emoţii mari şi speranţe , la fel.  Pe lîngă această realizare, ea are şi multe activităţi, una din ele fiind voluntariatul.

322048_2327358345014_1281353574_2728830_7270127_o_copyTotul s-a întîmplat după un training SPFM aflat de pe internet. Revenită acasă plină de entuziasm, a  implementat cele aflate de la training la Centrul ATES. „În cadrul acestei organizaţii se oferă consiliere psihologică gratuită , informaţii despre sănătatea reproductivă, consultaţiile ginecologului etc. Eu aici am susţinut ore de sănătate reproductivă şi am fost bucuroasă să îmi împărtăşesc cunoştinţele” spune Nicoleta. Ea a mai participat la o Tabără de Vară a Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, unde pe lîngă  faptul că şi-a făcut o serie de prieteni, a dorit să implementeze ceva similar şi în Bălţi. „Acolo am găsit tineri cu personalitate, care au ceva de spus, plini de entuziasm şi de la care poţi învăţa multe” . După Tabără a venit acasă unde a organizat cu ajutorul părinţilor şi amicilor un club similar.  „ Veneau prietenii prietenilor mei,  pentru a se distra şi pentru a învăţă lucruri noi. Învingătorii obţineau laurii  bucuriei sufleteşti şi cei ai altruismului.” menţionează tînăra.

Nicoleta a participat la o serie de evenimente organizate de Centrul Tînărului Jurnalist.  Temele abordate au fost despre reflectarea în mass-media a subiectelor ce ţin de sănătatea reproductivă, SIDA , traficul de fiinţe umane etc. După acestă experienţă, tînăra a colaborat la TineRadio, un program de la Radio Moldova. „Acolo am realizat un material social despre nişte tineri un pic mai deosebiţi ca noi, care suferă de invaliditate. Mai exact, am reflectat activitatea unui centru care se ocupă de aceşti copii. Aceştia le ofereau ore de sport, activităţi interactive, excursii prin oraş. Cei care erau mai închişi au devenit mai sociabili. O mamă spunea că fiul ei saluta oamenii de pe stradă. Era bucuros atunci cînd obţinea un  feed-back!” spune Nicoleta. Mai menţionează momente cînd angajaţii mergeau direct la familii ce avea asemenea cazuri şi îi rugau să îi aducă pe copii să petreacă timpul frumos. A avut ocazia să interacţioneze cu ei. „Sunt deosebiţi şi chiar dacă la început se comportau mai timid, pas cu pas au deventi mai energici”. La Cluj o aşteptă  facultatea de medicină. Îşi doreşte să realizeze cercetări ştiinţifice , studii şi alte activităţi ce au legătură cu acest domeniu. Dar voluntariatul va rămîne o pagină importantă în viaţa ei.

 Iuliana Mămăligă  


Distribuie prietenilor:


helpVă place portalul CIVIC.MD? Vă invităm să contribuiți lunar cu suma de 1 Euro pentru menținerea portalului.

Click AICI pentru a contribui lunar  (Card Bancar sau PayPal)

Toate serviciile comerciale oferite de portal până recent au fost suspendate. Dacă reușim să acoperim minimul necesar din aceste contribuții - toate spațiile pentru bannere vor fi oferite gratuit organizațiilor necomerciale sau agenților economici cu puternice elemente de responsabilitate socială. Absolut toate serviciile vor fi gratuite! 

Sperăm că vă veți alătura! 

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet