Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 6570

"Ne vrem părinții acasă!" - Interviu cu Cristina Munteanu- coordonatorul proiectului "Run for your Family's Integrity"

Cursă pentru “Combaterea migrației în Republica Moldova” -  Interviu cu Cristina Munteanu- coordonatorul proiectului "Run for your Family's Integrity"

cristina

De unde a pornit ideea acestei curse și cine a venit cu inițiativa?

Ideea cursei a apărut în cadrul unui proiect finanțat de Departamentul de Stat American, în cadrul căruia o grupă de tineri absolvenți ai programelor de schimb FLEX și UGRAD și alte persoane cointeresate au fost instruite despre modalitatea de a obține finanțare pentru a implimenta ideile noastre. Împreună cu o grupă din 6 persoane formată în urma proiectului, am inițiat ideea Cursei de Alergări “Run for your family’s integrity”.

Ce ne poți spune despre această cursă?

Cursa a fost desfașurată la data de 4 septembrie, fiind dat startul evenimentului la Aeroportul Internațional Chișinău. Distanța alergării a fost de 7 km, fiind parcursă în mai puțin de o oră de către participanți. Primele 5 persoane din categoria bărbați și femei au fost premiați în cadrul ceremoniei de finalizare a evenimentului. A fost promovat mesajul “Run for your family’s integrity”,  participanții fiind persoanele afectate direct de dezintegrarea propriilor familii.

De ce ați ales anume tema migrației?

Am ales anume această tema din cauza seriozității acestei probleme, și anume a faptului că tendința de a migra din țară capătă o amploare din ce în ce mai mare. Ne pasă de viitorul acestei țări, și anume de copii care sunt predispuși la singurătate, excludere socială, înfăptuirea crimelor și chiar la sinucideri. Dorim să păstram un mediu favorabil pentru fiecare copil, a fiecărei persoane afectate, prin promovarea mesajului de a menține integritatea familiei.

Care a fost intenția vostră și ce v-ați propus să obțineți prin această cursă de alergare?

Aceasta cursă a avut ca scop sensibilizarea populației Republicii Moldova la fel și transmiterea mesajului autorităților despre impactul negativ al fenomenului migrației asupra copiilor a căror familii au fost dezintegrate, iar la  general celor afectați de această problemă. Printr-un lanț de activități precum discursuri la subiect, cursa propriu zisă, prezentarea materialelor informative am transmis mesajul direct participanților, și prin intermediul lor însăși persoanelor plecate peste hotare, despre necesitatea copiilor de a-și avea parinții în preajmă. 

De ce a-ți ales anume traseul “Aeroportul Internațional Chișinău - Grădina Botanică”?

Acest traseu nu a fost ales la întâmplare, prin alergarea de la Aeroport spre intrarea în Chișinău, sugerăm ideea de întoarcere acasă  a persoanelor plecate peste hotare, ceea ce fiecare din participant a dorit să promoveze.

Vorbește-ne despre experiența pe care ai trăit-o în cadrul proiectului?

Organizarea unui astfel de eveniment nu este ușoara din cauza faptului că persoanele de la noi din țara nu sunt destul de familiarizate cu idea de curse de alergări pentru o anumită cauză socială. Motivația de a sensibiliza populația la această problemă care  distruge societatea noastră din interior, în familie unde se promovează valorile moral-sociale, m-a ajutat pe mine și echipa organizatorică să petrecem această cursă.

De ce ai hotărât să iai parte în acest program și ce te-a atras la el?

Problema migrației mă afectează personal, deoarece mama mea a fost nevoită să plece peste hotare din cauza condițiilor nefavorabile de muncă de la noi din țară și am coordonat acest program cu speranța că impactul său va fi relevant în eforturile de a o aduce pe mama înapoi acasă. 

Cum crezi, de ce s-au implicat tinerii în cadrul acestei activități?

Tinerii s-au implicat în cadrul acestei activități din același motiv din care m-am implicat și eu. Fie că își au rudele plecate peste hotare la muncă sau au alergat pentru a-și arăta susținerea față de prietenii afectați de această problemă, ei au venit să transmită mesajul rudelor și în special autorităților că “Ne vrem părinții acasă”.

Consideri că viața oamenilor se va schimba după acest eveniment?

Cursa de alergări nu a intenționat să schimbe direct și radical viețile oamenilor, însă e o metodă de a arăta că ne pasă, și că vrem o schimbare iar acum urmează să așteptăm reacția autorităților, populației în urma petrecerii acestui eveniment social.

La ce să ne așteptăm în viitor de la voi?
Există multe cauze ce merită atenția societății, și în viitor, pas cu pas sperăm să fim capabili de a eradica cel puțin câteva dintre problemele și barierele sociale persistente la noi în țară.
 
 
 
 
Realizat de Daniela Caraiman

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola