Taberele Solidarităţii promovează colaborarea, implicarea şi ajutorul aproapelui



Interviu cu Nadejda Florea, coordonator proiecte de voluntariat în cadrul Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

În perioada 30 iulie-13 august „Diaconia” organizează, al şaselea an,  „Taberele Solidarităţii”. Proiectul se implementează în parteneriat cu organizaţia italiană „Caritas Ambrosiana” şi în această vară va implica 2 localităţi: Coşcalia (r-nul Căuşeni) şi Roşu (r-nul Cahul).

- Nadejda, prin ce se deosebesc „Taberele Solidarităţii” de taberele de vară obişnuite?

- Spre deosebire de formatul obişnuit în care se organizează taberele de vară, „Taberele Solidarităţii” sunt cu sejur de zi, ele presupun realizarea activităţilor pentru copiii din comunitate, în prima parte a zilei şi a activităţilor sociale, după  prânz. Un grup mixt de voluntari, din Italia şi Republica Moldova, dau viaţă acestui „scenariu”, iar preotul paroh din localitate este persoana de referinţă pentru implementarea proiectului şi relaţionarea dintre grupul de voluntari şi săteni. Fiecare tabără durează câte o săptămână. În ceea ce priveşte programul, elementul inedit este aclimatizarea fantastică: o poveste care devine subiectul taberei şi ale cărei episoade sunt tematica activităţilor din fiecare zi.

-  Care este impactul acestor tabere pentru comunitate?

- Ne-am propus să facem bucuria jocului accesibilă pentru fiecare, astfel că, în satele unde organizăm aceste tabere, sunt invitaţi să participe toţi copiii, indiferent de vârstă şi categorie socială.. „Foaia de odihnă” este dorinţa de a veni pe terenul de joacă şi a de a te implica în ceea ce ţi se propune. Prin intermediul celui de-al doilea tip de activităţi- cele sociale (ajutorarea bătrânilor, amenajarea  teritoriului) promovăm o modalitate de a ameliora impactul anumitor probleme prin colaborare:  biserica- grupul de tineri voluntari- primăria- beneficiarii şi persoanele deschise de a se implica în ajutorarea aproapelui.

-  La moment „Taberele solidarităţii” sunt în plină acţiune, cum decurg ele?

- Într-adevăr, suntem la mijlocul parcursului: în perioada 30 iulie-6 august „Taberele Solidarităţii” s-au organizat în s. Coşcalia (r-nul Căuşeni), iar din 7 august gazda lor este satul Roşu din r-nul Cahul. La Coşcalia, activităţile de animaţie au adunat zilnic minimum 50 de copii, iar prin activităţile sociale au fost ajutaţi 6 bătrâni singuratici.  La Roşu ne aşteptăm la rezultate similare, mai ales că, în activităţile sociale de aici, vor predomina cele de amenajare a teritoriului, deoarece este în construcţie sediul Centrului social „Sf. Maria Magdalena”- structură prin intermediul căreia „Diaconia” implementează proiectele sociale în această localitate.

- Ce-i motivează pe voluntarii autohtoni să se implice în acest proiect?

- Voluntarii din Centrele sociale ale „Diaconiei” ajung să facă parte din grupul ce realizează „Taberele Solidarităţii” după ce participă la un program de formare şi trec o etapă de selecţie. Fiecare dintre ei este motivat, fireşte, de oportunitatea de a cunoaşte tineri dintr-o altă ţară, care vorbesc o altă limbă şi au o altă experienţă de viaţă. În calitate de voluntari, pe parcursul celor 6 zile de tabără, aceştia îşi pot  îmbogăţi cunoştinţele în domeniul animaţiei,  se pot familiariza cu noi modele de lucru în echipă, planificare, organizare şi evaluare. În rezultatul acestor tabere, în afară de faptul că leagă prietenii, voluntarii „absolvesc” un curs de animaţie, important pentru activitatea lor în cadrul Centrelor din care fac parte.

-  Care sunt perspectivele acestui proiect?

- Ne propunem ca în urma taberelor, actorii sociali din localităţile implicate şi voluntarii să însuşească mecanismul de organizare a unui astfel de proiect, astfel ca să-l poate realiza ulterior din proprie iniţiativă, să avem un număr cât mai mare de copii care beneficiază de tabere de odihnă şi să extindem posibilităţile soluţionării problemelor din comunitate prin implicarea nemijlocită a membrilor acesteia.

-Fie ca "Taberele Solidaridarităţii 2012" să atingă aceste obiective! 

Realizat de: Anna Zastavneţcaia

 

Imagini din "Taberele Solidarităţii 2011", s Coşcalia, r-nul Căuşeni

Coscalia_Diaconia_4

Coscalia_Diaconia1

 

 Coscalia_Diaconia_2