iTineret și Viitorul începe cu tine!
Interviu cu Mihai Lupașcu, deținătorul locului II în cadrul Concursului “iTineret”
Ce te-a determinat să participi în cadrul concursului “iTineret”?
În ultimul timp am lucrat la mai multe proiecte, iar acest concurs este o oportunitate foarte bună de a primi o evaluare obiectivă a efortului meu, dar și de a face proiectul cunoscut.
Ne poți spune după ce criterii au fost selectați finaliștii concursului?
Jurizarea a fost făcută luând în calcul 4 aspecte: funcţionalitatea, calitatea, originalitatea și utilitatea proiectului pentru comunitate.
Crezi că acest proiect este o platformă reală de afirmare pentru tinerii ce posedă cunoștințe în domeniul tehnologiilor informaţionale?
Cu siguranță, acest eveniment oferă o posibilitate unică tinerilor din R.M. care doresc să făcă o carieră în IT, să se afirme în fața potențialilor angajatorilor dar și față de colegi.
Care a fost aplicația propusă de tine ?
Proiectul propus de mine la concurs este o aplicație de tip desktop care vine să eficientizeze munca administratorilor rețelelor de calculatoare: aceasta permite instalări și control la distanța fără a impacta în nici un fel activitatea utilizatorului de la calculatorul pe care se face intervenția.
De asemenea, alături de colegii din MediaPoint m-am implicat activ și în dezvoltarea proiectului alerte.md care a fost prezentat de către Andrei Fornea.
E adevărat că www.alerte.md a fost desemnat cel mai bun proiect la categoria web aplicații în cadrul concursului ?
Așa este, proiectul alerte.md a obținut locul întâi la categoria aplicații web, însă cred că această apreciere nu se referă atât de mult la soluția tehnică aplicată cât la impactul social pe care îl poate aduce acest proiect.
Fiind coordonatorul proiectului Alerte.md , ne poți explica ce reprezintă anume acest program online și cui îi este destinat?
Alerte.md este o platformă web destinată colectării şi soluționării unui șir de probleme sociale din Republica Moldova. Site-ul este destinat tuturor celor care doresc o schimbare spre bine a comunității în care locuiesc și vine să faciliteze interacțiunea dintre societate și administrația publică, utilizând o harta pentru marcarea problemelor. Dezvoltăm această iniţiativă cu scopul sensibilizării autorităţilor asupra problemelor cetăţenilor, dar și pentru responsabilizarea societăţii.
Ai un sfat pentru tinerii care doresc să facă o carieră în sectorul IT în Moldova?
Nu așteptați prea multe de la universitate, acolo se pun doar bazele unei formări profesionale. Pentru a deveni un specialist bun este nevoie de multa muncă la capitolul autoformare și învațare continuă. Fiți activi și implicați-vă în diverse activități și proiecte, chiar dacă nu ve-ți câstiga bani din asta, ve-ți obține în schimb experiență, ceea ce este mult mai important pentru un viitor specialist. IT-ul este un domeniu în care lucrurile evoluează foarte rapid, de aceea fiți întotdeauna deschiși pentru a învăța ceva nou.
Daniela Caraiman