Programul GIZ pentru consolidarea societății civile în țările Parteneriatului Estic a fost lansat oficial la Berlin



SCS EaP Kick off Berlin 2

80 de persoane prezente în sală și peste 30 de participanți online, reprezentanți și reprezentante ai organizațiilor societății civile (OSC) din Moldova, Armenia, Georgia, Ucraina și Germania s-au reunit pentru Conferința regională de lansare care a marcat începutul noului program „Consolidarea Societății Civile în țările Parteneriatul Estic (PaE)”.

În cadrul evenimentului de 3 zile organizat între 29 noiembrie și 1 decembrie 2022, participanții au putut să își prezinte țările și organizațiile sale, să discute provocările comune cu care se confruntă societatea civilă, în special în situații de conflict și război, dar și soluții pentru acestea.

Implicarea cetățenilor, sprijinul pentru grupurile vulnerabile și abilitarea femeilor și tinerilor au fost subiectele cheie discutate în timpul evenimentului. OSC-urile s-au grupat după domeniile de interes și au elaborat în grupuri mici de participanți din diferite țări primele idei pentru proiecte. Programul va sprijini OSC-urile să își dezvolte în continuare ideile, iar cele mai bune proiecte vor fi premiate cu granturi începând cu 2023.

SCS EaP Kick off Berlin 5   SCS EaP Kick off Berlin 22

De asemenea, participanții au avut oportunitatea de a afla despre contextul societății civile din Germania și de a vizita unele dintre organizațiile germane care lucrează cu comunități, tineri și grupuri vulnerabile. „Changing cities” și-au prezentat rezultatele de cooperare cu autoritățile locale din Berlin în stabilirea pistelor pentru biciclete și crearea de cartiere fără mașini; „Karuna” a prezentat spațiul lor creativ de lucru în comun și proiectul care sprijină tinerii fără adăpost.

SCS EaP Kick off Berlin 15  SCS EaP Kick off Berlin 21

Programul regional include peste 250 de organizații ale societății civile și vizează dezvoltarea capacităților interne și externe ale OSC-urilor, promovarea schimbului de experiență și a învățării în rândul OSC-urilor prin măsuri de consolidare a capacităților, crearea de rețele, evenimente de schimb de experiență, finanțarea și implementarea proiectelor pilot, astfel contribuind la o dezvoltare locală durabilă și incluzivă.

SCS EaP Kick off Berlin 24

„Consolidarea societății civile în țările Parteneriatului Estic (PaE)” este un program regional care acoperă Georgia, Moldova, Ucraina și Armenia, care s-au angajat în dezvoltarea locală durabilă și incluzivă. Programul sprijină societatea civilă din statele asociate UE și din statele în tranziție în contribuția lor la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în numele Ministerului Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ).

Pentru detalii: Elena Spînu, elena.spinu@giz.de

#GermanCooperation #GIZMoldova #SCSEaP #BetterLifeBeyondCapitals

SCS EaP logo German Cooperation and GIZ