Cooperare în vederea acordării garanțiilor legale pentru protecția drepturilor omului în procesul penalSemnare Acord 1024x768Pe 30 iunie 2022 a fost semnat un acord de cooperare între Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Ministerul Justiției al Republicii Moldova și Fundația Soros Moldova ce vizează realizarea unui set de măsuri și activități în vederea unor garanții legale pentru protecția drepturilor omului în procesul penal.

Documentul a fost semnat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de justiție penală mai transparent și mai responsabil, capabil să protejeze eficient drepturile omului”, susținut de Fundația Soros Moldova și implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în perioada 1 martie 2022 – 30 noiembrie 2023.

Acordul stabilește domeniile în cadrul cărora organizațiilo vor coopera și prevede o serie de angajamente ce vor contribui la atingerea proiectului.

Printre angajamentele asumate de CRJM se numără:

  • Crearea unui grup de experți interinstituțional pentru elaborarea modificărilor la cadrul normativ penal și procesual-penal, cu scopul facilitării legii inițiate deja de MJ;
  • Prezentarea propunerilor în vederea amendării Codului Penal, Codului de Procedură Penală și a legislației aferente;
  • Contribuirea la promovarea proiectelor de acte normative referitor la amendarea legislației penale și procesual-penale;
  • Elaborarea comentariilor juridice la cadrul normativ penal și procesual-penal amendat;
  • Instruirea judecătorilor, procurorilor și a avocaților cu privire la cadrul normativ penal și procesual-penal amendat.

Acordul a fost semnat de Eduar Serbenco, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova și Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.