Congresul Tinerilor Activi din Mediul Rural – Ediția III



n 225 1

La 23 noiembrie 2021, Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) a organizat Congresul Tinerilor Activi din Mediul Rural – Ediția III.

Activitatea a reunit virtual peste 80 tineri din peste 30 comunități, majoritatea din mediul rural, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării RM, specialișit de tineret, ONG-uri locale și reprezentanți ai autorităților publice locale.

În cadrul evenimentului, tinerii participanți la Congres au avut ocazia să-și prezinte ideile și experiențele privind activitatea în domeniul tineret din ultimul an, dar și din ultimii 5 ani de când a demarat programul IntegrACT implementat de iRi în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al RM.

În debutul evenimentului reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării al RM dna Aliona Dumbrăveanu, consultat principal, direcția Tineret a menționat:

„Proiectele iRi au mereu un scop bine definit, cel de a promova conceptul de activism civic și de a susține continuu inițiativele tinerilor din mediul rural prin implicarea întregii comunități locale.”

Pe parcursul evenimentului diverși tineri au împărtășit propriile experiențe în calea afirmării lor ca voluntari cu impact în comunitate.

„Încă din 2017 când am făcut cunoștință cu iRi, am întâlnit tineri din mediul rural care povesteau despre inițiativele, istoriile de succes din comunitățile lor și acestea m-au inspirat și m-au motivat foarte mult, deoarece cu resurse foarte puține, dar cu entuziasm mare ei au reușit să facă schimbări în comunitate.” – Nicolai Dișli, președinte AO Pharos, or. Ceadîr-Lunga.

În cadrul Congresului a fost pus în discuție și subiectul privind modalitățile de motivare a primăriilor din mediul rural pentru ca acestea să fie mai receptive și mai conectate la problemele tinerilor.

„Este foarte important ca noi primarii să susținem inițiativele tinerilor, să-i ascultăm și să colaborăm împreună, căci tot ce facem va rămâne generațiilor viitoare. Viziunea tinerilor ne arată nouă primarilor lucrurile din comunitate cu alți ochi. Tinerii sunt o forță umană care trebuie direcționată acolo unde este necesar comunității.” – Sergiu Roman, primar s. Lingura, rn. Cantemir.

Pe lângă subiectele abordate în cadrul panourilor de discuții, Congresul Tinerilor Activi din mediul rural, a fost un eveniment de promovare și popularizare la nivel național a conceptului de activism civic și participare comunitară incluzivă în care tinerii sunt încurajați și susținuți masiv și sistemic de autoritățile statului.

„În cadrul proiectului «AbiliTare pentru IMPLICARE: un model marca IntegrACT», am avut parte de cea mai tare experiență. Nu mi-am imaginat vreodată că noi tinerii putem influența procesul decizional din localitate și prin activități civice să putem dezvolta localitatea noastră.” – Ana-Maria Davidov, membru al grupul de inițiativă, s. Crihana Veche, rn Cahul.

iRi va continua să organizeze activități unde tinerii, în special cei din mediul rural, fac schimb de idei și experiență cu alți tineri din țară încurajându-se și inspirându-se reciproc.

Activitatea face parte din proiectul „AbiliTare pentru IMPLICARE: un model marca IntegrACT” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali în cadrul Programului de granturi 2021 pentru organizațiile de tineret al Ministerului Educației și Cercetării al RM (MEC).