Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3867

DA sau NU religiei in şcoli?



Parlamentul TinerilorComisia educaţie şi politici de tineret din cadrul Parlamentului Tinerilor, a realizat un sondaj printre rîndurile elevilor a mai multe licee din capitală, pentru a vedea care este opinia elevilor cu privire la subiectul pe larg discutat în societetate, şi anume introducerea obiectului obligatori de studii a ortodoxiei in scoli si licee.

Acest sondaj redă în esenţă opinia elevilor din liceele : “Mircea Eliade”, “Gheorghe Asachi”, “Orizont”, “Spiru Haret”, “Igor Vieru”, “Liviu Rebreanu”, fiind intervievat şi chestionat un lot de 850 de tineri.

Parlamentul TinerilorConform sondajului şi potrivit discuţiilor cu liceenii, marea majoritate s-a pronunţat pentru introducerea religiei în curriculum ca materie opţională şi să vizeze nu doar ortodoxisia dar şi istoria religiilor.

Astfel, Parlamentul Tinerilor pe data de 26 mai a organizat o conferinţă de presă în care a facut publice rezultatele sondajului. Moderatorii conferinţei fiind Alina Blajen, Alexandr Baicev şi Alexandr Taran, membri ai Parlamentului Tinerilor. În cadrul conferinţei ca material factologic care confirmă rezultatul sondajului s-a prezentat şi o înregistrare video a interviurilor prin care se evidenţiază bine poziţia liceenilor.

"Venim cu un apel către autorităţile publice ca atunci cînd se vor lua decizii asupra acestei probleme să ţină cont şi de odoleanţele tinerilor".

Pentru a evita orice contrazicere cu privire la faptul că elevii intervievaţi ar fi prea tineri pentru a decide, a fost extras din rezultatele sondajului şi datele chestionarii liceenilor claselor a XII:

Parlamentul TinerilorDin 364 elevi calselor a XII-a, s-au pronunţat "Pro" - 180 elevi (49,45%), poziţia "Contra" şi-au expus-o 100 elevi (27,47%), pentru introducerea ca obiect optional 320 elevi (87,91%), pentru introducerea ca obiect obligatoriu 20 elevi (5,49%), pentru introducerea obiectului "Bazele Ortodoxiei" 36 elevi (9,89%) şi pentru pentru introducerea obiectului "Istoria religiilor" 204 elevi (56,04%)

 

REZULTATUL SONDAJULUI
Sondaj realizat într-o perioadă de 2 zile, pe un eşantion de 850 de persoane (elevi) din cadrul a cinci licee din municipiul Chişinău.

1. Pro sau Contra religiei în şcoli:

"Pro" - 462 pers. (54,4%)
"Contra" - 388 pers. (45,6%)

2. Religia în şcoli: materie opţională sau obligatorie? :

Opţional - 642 pers. (75,55%)
Obligatoriu - 70 pers. (8,24%)

3. Sunteţi pentru studierea Bazelor Ortodoxiei sau a Istoriei Religiei?

Bazele Ortodoxei - 61 pers. (7,14%)
Istoria Religiilor - 731 pers. (86%)