Saptamana Nationala a Voluntariatului "Hai în gaşca voluntarilor!" la Gratiesti



DSC03647Simbata, 24 aprilie 2010 incepind cu ora 10.00 dimineata la blocul claselor primare de la Liceul Teoretic “Gratiesti” din comuna Gratiesti, municipiul Chisinau era mare forfota. Pedagogii, parintii si chiar si unii bunici, elevii din clasele primare, unii inarmati cu harlete, lopeti, caldari, unii cu saci, sacose pline cu nisip, ciment, pietre de diferite forme si marimi, caramizi, oale vechi, cauciucuri de la masini, etc au venit sa participe la actiunea “Scoala noastra- casa noastra”.

La initiativa ONG “Genertia Mea” si cu sustinerea  administratiei LT “Gratiesti” din localitate a demarat actiunea de amenajare a parcului din preajma scolii, actiune ce se inscrie in cadrul Saptamainii Natonale a Voluntariatului "Hai în gaşca voluntarilor!".

Pentru inceput s-a organizat o adunare cu membrii comitetului parintesc al scolii, li s-a argumentat neceitatea desfasurarii acestei actiuni, adica a unei “claci” unde sa participe atit cei mari, cit si cei mici, adica elevii, pentru amenajarea teritoriului scolii si crearii unui parc pentru copii. Impreuna cu parintii, pedagogii am facut o evaluare a necesitatilor, apoi am schitat ideile pe tabla, chiar s-au facut si unele desene cum ar trebui sa arate un coltisor sau altul al teritoriului parcului. S-a facut diferite propuneri din partea parintilor pe care le-am analizat impreuna si apoi am convenit cum sa organizam mai bine lucrarile, numind chiar si reaponsabilii pe diverse activitati.

Le-am propus parintilor sa contribuie fiecare cu ce poate: forta de munca, materiale necesare pentru amenajare,etc... nu am pus accentul pe mijloace financiare, ci pe materiale de constructie vechi, uzate, care nu le sunt de folos in gospodarie... Apoi peste o zi au organizat  si cu ceilalti parinti din scoala adunari, unde le-au vorbit despre intiativa noastra si i-au chemat sa ni se alature in aceasta zi.

Chiar de vineri parintii au inceput a aduna materialele necesare efectuarii lucrarilor. In curtea scolii au inceput sa apara o gramajoara de pietre, alta de nisip, undeva intr-un unger al curtii se ingramadeau cauciucuri vechi de la automobile....cineva a venit cu doua galeti cu var, un copil a venit cu citeva pungi de nisip, altul a adus o sacosa cu pietricele marunte...  Un parinte a adus citeva ulcioare vechi, o roata de la caruta... iar altul a adus niste buturugi mari, pietre mari rotunde, ovale... pentru a le pune ca decor pe clumbele de flori..

Munca era in toi...intr-un colt al terenului un grup de  parinti, dar si pedagogi sapau si ingropau cauciucurile in pamint, altii le umpleau cu tarina, cei din urma sadeau flori....le udau. In alt colt un grup de parinti sapau in jurul copacilor, iar copiii carau bucati de oale, caramida pentru a le aranja frumos in jur. Citiva barbati cu un aparat de sudat reparau instalatiile din metal pentru joc. La umbra unui nuc un tatic instala o banca pentru copii pe care el a confectionat-o singur.

Toti  cei circa 100 de parinti si pedagogi, elevi s-au incadrat in munca ca nici ploaia, care s-a abatut peste ei  pe la miaza, nu a fost in stare sa-i imprastie... toti munceau si voiau sa faca partea lor de teren cit mai frumoasa.... fiecare s-a straduit sa-si aduca contribitia proprie la amenajarea acestui parc.

S-au alaturat noua si directorul Liceului dna Galina Pascal-Oleinic, care a venit sa-i multumesca pe cei ce au muncit cu placintele  fiebinti. Desigur, nu a lipsit si un pahar de vin rosu, caci asa e la claca: gospodarul vine cu un pahar de vin si cu o vorba buna pentru cei ce ajuta la lucruri frumoase.

Chiar de dimineata nu a lipsit de la claca nici  APL Gratiesti, fiind prezenta nu numai cu vorba, dar si cu fapta  dna Ana Frunza – viceprimarul comunei, care a ramas uimita si impresionata de activismul consatenilor nostri.

S-au facut multe lucruri, altele au mai ramas de facut... dar participantii  au promis ca mai vin si saptamina viitoare ...vor sa mai ajute si cu alte lucrari. Au spus ca vor ca copiii lor sa se simta bine la scoala, sa aiba toate conditiile pentru o buna dezvoltare  si educatie.  Parintii se bucura ca multi dintre copii au lucrat impreuna cu ei... si-au adus si ei mica lor contributie la acest parc, au fost si ei niste mici voluntari. Acesta a fost inceputul, dar care, cred ca va continua si va deveni o traditie, ca in fiecare an atit parintii cat si copiii sa participe la Saptamana Nationala a Voluntariatului...

Ne convingem inca o data ca numai impreuna putem face mai mult!

 

Maria Boico,

presedintele ONG “Generatia Mea”