APEL către instituţiile statului şi tineri pentru respectarea drepturilor omului în RM



În urma încălcărilor multiple a drepturilor omului - a cazurilor de tortură şi rele tratamente aplicate tinerilor - după evenimentele din 7 aprilie 2009, s-a evidenţiat necesitatea amplificării eforturilor de colaborare dintre organele de stat şi tineri pentru garantarea realizării drepturilor fundamentale.

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova, forul de reprezentare al structurilor asociative de tineret din Republica Moldova, a iniţiat un dialog cu Ministrul Afacerilor Interne în scopul respectării drepturilor tinerilor de către subdiviziunile MAI şi creşterii încrederii reciproce.

CNTM continuă promovarea educaţiei în domeniul drepturilor omului prin instruirea şi informarea tinerilor privind drepturile şi obligaţiile lor în raport cu organele de poliţie. Eforturile în acest domeniu sunt consolidate prin organizarea de către reţeaua de multiplicatori a săptămânilor anti-tortură în doisprezece localităţi ale Moldovei.

În acest context, Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova FACE APEL către:

Instituţiile statului

 

  • de a investiga obiectiv şi imparţial cazurile de tortură în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009;
  • de a menţine un dialog constructiv permanent cu sectorul asociativ de tineret din ţară pentru susţinerea programelor de educaţie în domeniul drepturilor tinerilor.
  • de a implementa recomandările instituţiilor internaţionale în vederea prevenirii torturii.

Tineri:

 

  • să se implice activ în cunoaşterea şi respectarea drepturilor şi obligaţiilor lor;
  • să-şi manifeste dreptul la libera exprimare în mod paşnic;
  • să devină promotori ai drepturilor omului în comunitatea lor.

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova reiterează rolul colaborării eficiente şi a dialogului deschis între instituţiile de stat şi tineri drept mecanism durabil în consolidarea unei societăţi democratice.