„CASA PĂCII”, deschisă la Mășcăuți (Criuleni), va oferi sprijin femeilor supraviețuitoare ale violenței în bază de gen și celor aflate în situație de risc



„CASA PĂCII”, deschisă la Mășcăuți (Criuleni), va oferi sprijin femeilor supraviețuitoare ale violenței în bază de gen și celor aflate în situație de risc

Luni, 30 octombrie 2023, a avut loc deschiderea Centrului de Suport pentru Femei „CASA PĂCII” în comuna Mășcăuți, raionul Criuleni, sub egida Asociației Obștești „Help”.

Acest centru reprezintă o parte importantă a eforturilor de sprijinire a femeilor supraviețuitoare ale violenței în bază de gen și celor aflate în situație de risc, atât din rândul refugiatelor, precum și celor din comunitățile gazdă.

Odată cu consolidarea centrului a fost posibilă extinderea numărului de servicii specializate, care în prezent include:

  • Sprijin psihologic și emoțional pentru femei și copii victime ale violenței;
  • Programe de dezvoltare a antreprenoriatului social destinate femeilor refugiate și/sau femeilor care suferă de orice formă de violență;
  • Dezvoltarea leadership-ului și a activismului civic comunitar al femeilor din regiunea Criuleni;
  • Programe de abilitare economică pentru grupurile vulnerabile de femei;
  • Incluziunea socială a refugiaților și refugiatelor prin diverse activități culturale;
  • Tabere tematice pentru copii privind educația financiară, robotică, studiul limbilor străine, ateliere de lucru, etc.

„CASA PĂCII” a fost locuința celei mai longevive femei din localitatea Mășcăuți, Valentina Carțîn, care a trăit peste nouă decenii și a trecut prin greutăți și încercări, inclusiv război și foamete. Cu toate acestea, ea a păstrat mereu credința, demnitatea și curajul. 

La ceremonia de inaugurare, a fost prezentă și nepoata doamnei Valentina Carțîn și alți oaspeți, atât localnici din Mășcăuți, cât și donatori, reprezentanți ai administrației publice locale, asistență socială și reprezentanți ai forțelor de ordine. 

Evenimentul a inclus și o reprezentație teatrală, sub regia Larisei Dascăl, care a transpus publicul într-o călătorie emoționantă prin realitatea dură pe care o trăiesc multe familii din Republica Moldova.

Această inițiativă este rezultatul unui parteneriat între AO „Help” și Coaliția Națională „Viața fără Violență” și organizațiile Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA / Youth Resource Center DACIA și AO „Ophelia”, în cadrul proiectului „Promovarea la nivel național și regional a unui răspuns umanitar sensibil la gen”, implementat de UN Women și finanțat de Guvernul SUA.