[Comentariu] Biserica in scoala – pericol sau necesitate?



Patrunderea religiei in sistemul de invatamant sub egida solutionarii problemelor socio-comunitare poate avea repercursiuni, pe care actualele autoritati le trec cu vederea sau le accepta asumandu-si riscuri, deocamdata imprevizibile.

Surprinzator, dar pentru prima data cele doua Mitropolii ale Bisericilor Ortodoxe din R. Moldova au convenit cu actualul guvern asupra problemei introducerii obiectului religios in scoli. Ambele Biserici sunt pregatite sa conlucreze pentru a atinge acest obiectiv. Desi, la prima vedere, cele doua institutii religioase sustin o pozitie comuna, exista diferente esentiale de abordare.

Mitropolia Basarabie este adeptul unei pozitii mai liberale, acceptand caracterul facultativ al studierii religiei. Pe cand, biserica subordonata Patriarhiei ruse insista asupra necesitatii obligatorii a religiei in familie, ba mai mult, Inaltul Preasfintit (IPS) Vladimir a sugerat in cadrul reuniunii cu premierul moldovean, Vlad Filat, ca ar fi binevenit supunerea initiativei date unui plebescit.

Pe langa aceasta, mitropolitii celor doua biserici au afisat premise diferite care au facut acest imperativ sa apara. Mitropolitul Basarabiei a explicat decizia de a include religia in programul de invatamant (incepand cu septembrie 2009) ca o modalitate da educa populatia “bolnava” si inculta. IPS Vladimir justifica necesitatea acestei masuri rezulta din gradul crescand de criminalitate.

Lasand la o parte, dividendele politice obtinute de PLDM, al carui lider apare in ipostaza unui impaciuitor al Bisericilor Ortodoxe din Moldova, urmeaza sa evidentiam care sunt conditiile in care s-a impus aceasta initiativa.

  • Guvernarea doreste mobilizarea/incurajarea electoratului confruntat cu grave probleme de ordin socio-economic. Apropierea populatiei de institutia bisericii mereu a jucat rolul de tranchilizant cu menirea de a slabi presiunea publica asupra actualei conduceri moldovenesti.
  • Autoritatile nationale de varf urmaresc consolidarea dialogului religios intre celor doua metropolii ale R. Moldova. Primul semnal al acesteia este afirmatia ISP Vladimir de a solicita asistenta Patriarhiilor ruse si romane in problema studierii religiei. Or, doua institutii rivale ajung la un numitor comun pentru a promova in comun  implicarea religiei in procesul educational. In pofida scopurilor “nobile” urmarite de acestea, obligativitatea predarii religiei este un prim pas pentru intensificarea influentei asupra populatiei.
  • Mitropolia Moldovei a solicitat asistenta Patriarhiei ruse in vederea elaborarii materialelor educationale pentru obiectul religios. Or, aceasta incearca sa replice la scara mai mica modelul rusesc.

Ingerinta factorului religios in sfera educationala poate cauza o serie de consecinte si riscuri legate inclusiv de securitatea nationala:

  • Studierea religiei, fie optional sau obligatoriu, incalca legislatia care prevede neimixtiunea bisericii.
  • Incercarea de a replica modelele straine pentru predarea religiei in scolile din RM poate conduce la ineficienta mecanismelor educationale si la raspanderea factorului religios in discursurile publice.
  • Lipsa unui obiect de studiere a civilizatiilor si impunerea religiei Bisericii Ortodoxe trezeste nedumeriri serioase. In primul rand, este clara situatia cand majoritatea parintilor vor accepta acest obiect. Odata ce unii copii vor studia acest obiect, iar altii care provin din familiile diferitor secte, apare riscul aparitiei unei discriminari si a unei intolerante din partea celor care invata.
  • Riscul major consta insa in amplificarea prezentelor religioase in tara (inclusiv a celor straine), care eventual va asigura mentinerea R. Moldova in sfera de influente fie ale Romaniei sau a Rusiei.  

Observatorul Politic