Vitalie Sorocan, preşedintele AO “Demos”: reflecţii despre 2009



altValoarea inestimabilă a Asociaţiei obşteşti „Demos” în 2009, ca şi în anii precedenţi, rămâne a fi echipa de lucru. Mai mult de 10 oameni s-au trudit zi de zi pentru a răspunde nevoilor tinerilor aflaţi în dificultate.

Competenţe şi cunoştinţe, capacităţi de analiză şi previziune, abilităţi de a aborda idei şi soluţii pentru fiecare caz în parte, disciplină şi perseverenţă, devotament şi multă-multă muncă, toate acestea sunt elemente ce caracterizează echipa „Demos”, calităţi puse în slujba oamenilor. Indiscutabil e şi faptul că an de an „Demos”-ul rămâne a fi un spaţiul social favorabil dezvoltării personale şi profesionale. 

Am învăţat zi de zi, unul de la altul, de la alţi colegi din ONG-urile din ţară, precum şi de la experţii din UE care ne-au asistat de-a lungul anului, să tindem spre standarde înalte de calitate şi profesionalism.

Dimensiunea multidisciplinară a echipei „Demos” – asistenţi sociali, pedagogi, formatori, jurist, psiholog, economist – ne-a oferit posibilitatea să răspundem unui spectru larg de necesităţi ale grupurilor vulnerabile cu care lucrăm. Şi în cele mai multe cazuri, am reuşit să apropiem beneficiarii noştri de viziunea lor pe care am formato împreună, prin insistenţă, muncă asiduă, dorinţa reciprocă de a realiza o schimbare spre bine.

Anul 2009 a semnificat pentru „Demos” recunoaşterea calităţii serviciilor şi performanţelor profesionale ale echipei de către partenerul Caritas Elveţia care a semnat cu asociaţia un nou acord de colaborare pentru realizarea Strategiei pentru Republica Moldova 2008-2011. Acest fapt a permis replicarea modelului de bune practici de către echipa parteneră, Asociaţia obştească „Artemida” din or. Drochia, şi extinderea serviciilor de integrare socio-profesională a tinerilor defavorizaţi în 6 raioane de nord ale ţării.

Una dintre performanţele ONG-ului a fost şi obţinerea Premiului II pentru iniţiative în domeniul Dreturilor Omului, oferit de Reprezentanţa ONU în Republica Moldova.

În 2009 am reuşit să devenim mai vizibili şi prin intermediul blog-ului asociaţiei http://asociatiademos.wordpress.com care a avut pe parcursul anului cca 5000 vizitatori.

Consider, că în 2009 „Demos”-ul s-a calificat într-o ligă mai superioară care îi deschide perspective în stabilirea unor noi parteneriate şi colaborări cu autorităţile publice, organizaţiile societăţii civile din Moldova, donatorii locali şi internaţionali, posibilităţi de sporire a calităţii serviciilor oferite persoanelor vulnerabile, precum şi oportunităţi de extindere a spectrului de programe realizate.

„Demos” rămâne pentru cei mai mulţi dintre beneficiarii noştri sinonimul responsabilităţii, respectului faţă de ei, a devotamentului pentru profesie, precum şi a apartenenţei fiecărui membru al echipei faţă de asociaţia în care munceşte şi trăieşte cu adevărat.


Asociatia DEMOS