Un an alături de refugiați. Experiența Terre des hommes MoldovaUn an alături de refugiați. Experiența Terre des hommes Moldova

„Copilul meu a primit o tabletă cu care se va putea conecta la orele online împreună cu colegii săi din Ucraina. Acum procesul de învățare va fi mai calitativ din punct de vedere tehnic și mai bună din punct de vedere emoțional. Pentru noi e un mare ajutor și suport.”, ne-a mărturisit Elena Brâleva, refugiată din Ucraina, după ce echipa Tdh Moldova i-a oferit acest ajutor pentru băiatul ei.   

O masă pentru pregătirea temelor, o tabletă pentru a avea acces la lecțiile online, un cărucior pentru gemeni, o pereche de ochelari, haine pentru sezonul rece - lucruri care pot fi banale pe timp de pace, dar care pot face diferența pentru o familie fugită din calea războiului. Iar Tdh Moldova este alături de refugiați din primele zile, pentru a le oferi suport material și psihologic  în procesul de adaptare la noua realitate.

„Am reacționat din prima zi, inițial la nivel personal, am adunat resurse în echipă și am cumpărat alimente și truse de igienă pentru a fi livrate adăposturilor pentru refugiați. Din a doua zi, am început sa discutăm perspectiva profesională. Am amenajat, împreună cu UNICEF Moldova, trei spații sigure pentru copii „Blue Dot”. Acestea sunt spații de joacă și odihnă, unde oferim copiilor un pic de normalitate și stabilitate până în prezent.” (Elena Madan, directoarea Terre des hommes Moldova).

Pe parcursul anului 2022, Terre des hommes Moldova a amenajat 22 de spații prietenoase copiilor și 10 camere pentru mame și copii în centrele de plasament pentru refugiați și în comunitățile gazdă, iar în perioada vacanței de vară a organizat 22 de ture de tabere de vară în 17 localități. La aceste tabere au participat 861 de copii, dintre care 216 copii ucraineni.

„Tdh activează în Moldova de 17 ani. Eram deja pe teren când a venit războiul. Schimbarea majoră pentru noi a fost trecerea de la a lucra într-un cadru de dezvoltare în unul de urgență. Pentru că refugiații au fost plasați în casele oamenilor și în centre din diferite localități, a trebuit să mergem la ei pentru a le afla necesitățile. Am creat echipe mobile de profesioniști, care merg în teren. Acestea sunt echipe multidisciplinare, care includ un asistent social, un psiholog și animatori de activități psiho-sociale. Este mai eficient atunci când serviciul este mobil și merge la beneficiari.”, spune Elena Madan. 

Începând cu luna mai 2022, două echipe mobile se deplasează în centrele de refugiați cu activități și asistență pentru aceștia și comunitățile locale. Animatorii desfășoară activități cu copiii, psihologii oferă asistență atât copiilor, cât și adulților, iar asistenții sociali evaluează necesitățile curente ale familiilor și stabilesc un plan de intervenție dacă este cazul.

„Sunt situații când echipele noastre mobile identifică beneficiari cu necesități mai specifice. În aceste cazuri, se inițiază o procedură individualizată de suport, IPA - Individual Protection Assistance. Asistentul social evaluează situația beneficiarului, identifică nevoile imediate ale acestuia și împreună cu echipa multidisciplinară formulează recomandări concrete de redresare a situației, iar în limita resurselor disponibile, aceste nevoi sunt satisfăcute.” (Tatiana Zaloj, Manageră proiecte de urgență, Tdh Moldova).

La doar doi anișori, Lev Yevstafiiev este unul dintre cei mai noi și micuți beneficiari ai spațiului „Blue Dot” din incinta CRCT „Artico”. El a început să beneficieze de serviciile centrului din februarie curent. Specialiștii au efectuat o anchetă socială pentru a identifica și evalua necesitățile familiei lui Lev. În consecință, familia a beneficiat de vouchere și produse de uz personal pentru a-și acoperi necesitățile curente. În cadrul „Blue Dot”, Lev participă la activități precum terapia prin arta, lecturarea poveștilor, jocuri și activități de dezvoltare a abilităților motorii. Într-un timp relativ scurt, Lev a început să se integreze cu succes în spațiul „Blue Dot”.

Proiectele de urgență, spre deosebire de cele de dezvoltare, necesită flexibilitate din partea echipei pentru a se adapta continuu la necesitățile în schimbare ale beneficiarilor. În mai 2022, Tdh Moldova a desfășurat un studiu, care a inclus o analiză calitativă amplă a serviciilor de protecție disponibile pentru refugiați, implicând reprezentanți ai centrelor de acomodare a refugiaților, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai direcțiilor raionale de asistență socială. Studiul a relevat că, odată cu extinderea duratei de ședere a refugiaților, necesitățile lor se modifică. Dacă la început, când abia vin, au nevoie să le fie asigurate nevoile de bază, în timp, pe lângă acestea, care rămân valabile în continuare, necesitățile lor devin mai ample, precum integrarea în societate – în sistemul educațional, pentru copii sau în câmpul muncii, pentru adulți etc.

„Noi, la Terre des hommes, ne dorim ca ajutorul nostru pentru refugiați să răspundă necesităților acestora. Suntem în continuare atenți, inclusiv la cum decurge integrarea lor în comunitățile locale. Pentru o acoperire cât mai largă a tuturor nevoilor refugiaților, Tdh a inițiat parteneriate cu diverși actori care sunt implicați in gestionarea crizei refugiaților”, spune Tatiana Zaloj.

În 2022, Tdh Moldova a derulat cinci proiecte de răspuns de urgență la criza umanitară provocată de războiul din Ucraina, prin intermediul cărora a oferit servicii și asistență pentru aproape 17 000 de persoane refugiate (11 734 copii și 5 239 adulți).

Experiențele specialiștilor din echipele mobile

Natalia Negură este asistentă socială în Echipa mobilă Nord. Ea a solicitat să fie inclusă în echipa de suport a refugiaților din prima clipă când a apărut necesitatea. A fost mai mult un impuls de empatie decât o conștientizare clară a ce presupune acest lucru.

„Nu știam ce anume trebuie să fac, dar am învățat din mers. Au existat multe momente în care îmi doream să renunț, din frica că nu pot să ajut suficient și calitativ. Iar în momentul când am devenit parte a echipei mobile am înțeles că aici am ocazia să ofer suport constant și complex. Fiind o echipă multidisciplinară, știu că acolo unde este limita competențelor mele, vor interveni alți colegi cu ajutor specializat pentru beneficiarii noștri. Am învățat să deosebesc și să clasific urgențele și necesitățile și să ofer suport în funcție de situația specifică a fiecărui refugiat. Privind în urmă, conștientizez că am evoluat ca profesionist și un lucru esențial pe care l-am înțeles în tot acest timp, este faptul că le oferi susținere persoanelor refugiate în a deveni autosuficienți pe termen lung este mult mai importantă decât ajutorul financiar, de exemplu”, spune Natalia

Unul dintre cazurile care au impresionat-o pe Natalia cel mai mult este cel al Irinei, refugiata care acum face și ea parte din Echipa mobilă Nord, în calitate de animatoare. Inițial, a asistat-o în cadrul unui centru de plasament, Irina fiind beneficiară atunci.

„Acum Irina, fiul ei și părinții sunt mentori pentru mulți alți refugiați. Sunt mereu implicați în diverse activități. Irina muncește în calitate de pedagog pe activități extrașcolare cu copiii care fac online programul școlar din Ucraina, este angajată și desfășoară activități la biblioteca raională și mai este și un membru valoros al Echipei mobile Nord”, povestește Natalia.  

Pentru psihologa Liliana Cicala, membră a Echipei mobile Centru-Sud, experiența de a lucra în echipa mobilă îi oferă ocazia să pună în practică multe din cunoștințele teoretice, fiind pentru prima dată când lucrează cu beneficiari fugiți din calea războiului. A învățat să susțină, să fie susținută și, împreună cu ceilalți specialiști din echipă, să ajute oamenii să fie mai bine. Interacțiunea cu persoanele refugiate este o oportunitate de a cunoaște personalități din alte culturi și naționalități/etnii. Este o perioadă cu noi experiențe, de autocunoaștere, autodescoperire, de învățare a noi tehnici și metode de abordare a oamenilor aflați în situații de risc, spune psihologa.

„Susținerea oferită oamenilor, recunoștința citită în ochii lor și exprimată după ședințe mi-a valorificat munca.  Pentru mine contează mult relația cu beneficiarii, fiecare istorie umană pe care am ocazia să o descopăr are impact asupra  mea, mă transformă atât ca om, cât și ca specialist. Cel mai mult mă impresionează puterea oamenilor de a merge mai departe în orice circumstanțe, au rămas fără case, fără cei dragi, cu probleme de sănătate, dar găsesc putere să le facă față. Este uimitor!”, a menționat Liliana.   

Stan Barâș, animator în Echipa mobilă Centru-Sud, a început să lucreze cu refugiații, ca voluntar, în primele zile ale războiului. Timp de câteva luni a ajutat pe cont propriu, cazând oamenii la el acasă și adunând bani de la prieteni pentru necesitățile acestora. După un timp, a decis că ar vrea să ajute în continuare, dar într-un mod mai organizat și a aplicat pentru poziția de animator în echipa mobilă a Terre des hommes Moldova. În calitate de animator, spune că are ocazia să cunoască mulți copii și nevoile lor psihologice și să vină cu jocuri și activități care să îi ajute să-și dezvolte noi abilități și să creeze un mediu de susținere pentru ei.

„Adesea eu însumi simt că această situație mă apasă și înțeleg cât de dificil poate fi pentru copiii care și-au părăsit casele și trebuie să se adapteze la noi circumstanțe de viață. Observ cum ecourile experiențelor lor traumatice le afectează comportamentul în cadrul grupului și cum au nevoie de dragoste, atenție și sprijin. Este important pentru mine să fiu persoana care creează un mediu de susținere pentru ei și să le reamintesc că există și lucruri bune în viață.

Eu sunt obișnuit să lucrez cu copiii, dar acum este diferit pentru că și contextul este altul. M-a impresionat în mod deosebit cazul unei fetițe de 5 ani, care refuza să participe la activități și să stea în spații închise cu multe persoane, după ce a petrecut mai mult timp în adăposturi în timpul bombardamentelor din Ucraina. Mama fetei nu știa cum să o ajute să depășească această stare și a fost nevoie de implicarea psihologilor noștri pentru ambele. După o perioadă, m-am bucurat să o văd pe fetiță participând la activități și jucându-se cu alți copii”, spune, impresionat, Stan.

Anul care a trecut de la începutul războiului a fost cu multe provocări. Echipa Tdh din Chișinău și cele mobile au depus efort maxim pentru a fi alături de refugiați. Prioritatea noastră în proiectele de urgență este să oferim suport copiilor și părinților acestora pentru a depăși trauma războiului și a-și construi o rutină de viață cât mai apropiată de cea dinainte de război, cât timp se află aici, în Moldova.

„Sunt extrem de mândră de echipa Tdh. Deși nu avem experiență de lucru în situații umanitare, a existat o mobilizare exemplară. În primele zile, când nu aveam personal suficient, echipa noastră a fost acolo zilnic, oferind sprijin copiilor și familiilor. Sunt cu adevărat mândră de disponibilitatea echipei de a se implica. Ne-am organizat bine pe plan intern pentru a oferi sprijin refugiaților, dar nu uităm de ceilalți beneficiari, tinerii și copiii din Moldova, care au nevoie de suportul nostru prin proiectele noastre anterioare. Ne dorim să se termine cât mai curând situația de urgență, sperăm că oamenii se vor putea întoarce acasă, pentru că vedem cât de greu le este, deși moldovenii sunt gazde bune, lor le este dor de tătici, de case, de mediul lor. Sper să putem oferi cea mai bună integrare pentru cei care decid să rămână pe termen mediu sau lung in Moldova și că niciun copil nu este lăsat în urmă”, spune Elena Madan, directoarea Terre des hommes Moldova, la un an de la implicarea Tdh Moldova în răspunsul de urgență la criza refugiaților provocată de războiul din Ucraina.

În 2022, răspunsul de urgență al Terre des hommes Moldova în contextul războiului din Ucraina s-a desfășurat cu susținerea Centrului de criză și de sprijin al Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, UNICEF, Fundației OAK, Fundației Z Zurich, Fundației Filantropice Next, UN Women, și a donațiilor făcute de către persoanele fizice.