După un START reuşit – un puternic ACCENT pe TINEri!





Ceva timp în urmă vă relatam despre iniţiativa echipei “Demos” de a reintegra în societate un grup de 80 tinerii defavorizaţi din raionul Edineţ, absolvenţi ai gimnaziului-internat şi a şcolilor profesionale din or. Cupcini.

Experienţa acumulată în programul “START în viaţa independentă”, apreciată de donatorul nostru, Caritas Elveţia, şi-a văzut replicarea în programul “Accent pe TINEri”, recent lansat de noi, în parteneriat cu echipele ONG-urilor “Artemida” (Drochia) şi “Aviso (Chişinău)”.

Sunt sigură de faptul că modelul de bune practici, extins în aria geografică a raioanelor de nord: Briceni, Ocniţa, Donduşeni, Drochia şi Rîşcani, va fi îmbunătăţit prin efortul comun al partenerilor noştri şi Autorităţilor Publice Locale (Consiliile raionale, Direcţiile Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei) cu care comunicăm pentru a întreprinde acţiuni comune în interesul tinerilor defavorizaţi.

Acum câteva zile, am realizat un curs de instruire, în vederea sporirii capacităţilor profesionale şi consolidării echipei integrate a proiectului. Azi suntem 16 la număr. Fără trecere lentă de la teorie la practică, ne-am pus pe treabă deoarece suntem aşteptaţi în localităţile din nordul Moldovei de cei ce necesită încurajare şi sprijin pentru o schimbare a viziunii despre viitor. Beneficiarii s-au identificat chiar din primele zile. Cei din raionul Edineţ ştiu deja că pentru suport în soluţionarea problemelor specifice vârstei şi statutului social trebuie să se adreseze la Centrul “Alternativa”, iar tinerii din alte raioane ale programului sunt identificaţi de specialişti prin intermediul diferitor actori comunitari: Direcţiile Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, ATOFM, Şcoli profesionale, primării etc.

Asistenţă psiho-socială şi juridică, mediere în procesul de documentare, informare privind resursele comunitare, educaţie pentru formarea şi dezvoltarea Deprinderilor de Viaţă, formare profesională, medierea muncii şi suport profesionist la locuinţele asistate – toate acestea formează un sistem integru de servicii adresate tinerilor defavorizaţi pentru a-i motivai să ia atitudine pozitivă şi să acţioneze pentru un viitor mai bun.

Intenţionăm să ajutăm 150 tineri. Şi dacă vom reuşi mai mulţi, “cu atât mai bine ţării şi lor cu atât mai bine”. Înţelegem că nu este un lucru uşor, ba chiar anevoios! Depinde foarte mult de susţinerea întregii societăţi care azi (de ce să nu spunem lucrurilor pe nume?) nu e prea receptivă la problemele tinerilor în dificultate. Nu prea înţeleg, în contextul ultimelor evenimente, de ce statul iarăşi oferă celor vulnerabili prestaţii. Peştele s-a mâncat, iar sărăcia a rămas, ba chiar s-a făcut simţită şi mai profund! Undiţa! Iată soluţia pentru a schimba situaţia persoanelor vulnerabile. Noi credem că oferindu-le undiţa şi învăţându-i să o mânuiască, îi vom ajuta să depăşească vulnerabilitatea cronică. Important e să înţelegem şi să acţionăm deopotrivă.

Azi tineri cu probleme, mâine profesionişti cu soluţii. Să punem accent pe TINERI!


Posted: 2010-02-05 09:40:49

Asociatia DEMOS
Author:Liliana Samcov