Comrat a găzduit cel de-al treilea atelier regional pentru organizațiile care activează la nivel comunitar, cu suportul UE și FSM



3Ciclul atelierelor regionale cu tematica: „Elaborarea propunerilor de proiecte privind dezvoltarea și/sau extinderea serviciilor sociale pentru persoanele din grupurile vulnerabile” a continuat pe 20-21 iulie la Comrat. La eveniment au participat 25 de reprezentanți ai societății cvile și ai instituțiilor publice locale din raioanele de sud a Republicii Moldova, selectați să înainteze propuneri de proiecte la cea de-a doua etapă a Programului de granturi desfășurat de  Fundația Soros Moldova în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova.

Prezentă la eveniment, Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova a salutat interesul OSC-urilor din domeniul social de a veni cu soluții inovative care să îmbunătățească incluziunea socială și oferirea de servicii sociale categoriilor de persoane din grupurile vulnerabile, „Pe parcursul ultimelor trei luni de la lansarea concursului de proiecte, OSC-urile interesate au avut oportunitatea să participe la mai multe sesiuni de informare și webinare tematice, organizate de echipa proiectului pentru facilitarea accesului la informație relevantă și clarificarea întrebărilor legate de pregătirea dosarului pentru concurs. Toate aceste facilități sunt oferite reprezentanților organizațiilor societății civile pentru a-i ajuta să dezvolte și să implementeze servicii sociale sustenabile și reziliente în parteneriat cu autoritățile publice”, a menționat reprezentanta FSM.

La etapa a doua a Programului de granturi vor fi selectate pentru finanțare cel puțin 40 de organizații ale societății civile. Organizațiile care2 vor beneficia de granturi urmează să fie asistate în construirea dialogului cu autoritățile publice și facilitarea implicării în acest dialog a cetățenilor și comunităților. De asemenea, organizațiile vor primi asistență tehnică și financiară în valoare de circa 60.000 EUR pentru dezvoltarea serviciilor.

Svetlana Busuioc, președinta AO Active Women, Cahul: „Prin propunerea noastră de proiect dorim să extindem serviciile prestate copiilor cu dizabilități de la Centrul de zi din municipiu. Actualmente, Centrul activează pentru 17 copii din municipiul Cahul și satele apropiate. Sunt copii, pe care părinții îi aduc dimineața și îi iau acasă seara. Totuși, capacitățile Centrului sunt mai mari și ar putea acoperi necesitățile la nivel de raion și/sau regiune. Astfel, am dori să extindem serviciile Centrului pentru regiunile mai îndepărtate și să oferim condiții pentru încă 25 de copii, precum și să instruim 25 de părinți pentru a continua activitățile Centrului acasă. Totodată, ne propunem să procurăm o unitate de transport adaptată la necesitățile beneficiarilor, pentru că ceea ce există la moment este un autoturism vechi, complet neadaptat la nevoile copiilor cu dizabilități. Doar părinții care pot rezolva problema transportului aduc copiii la acest Centru. Astfel planificăm să inaugurăm două trasee noi, ceea ce ne va permite să oferim posibilitate mai multor copii să beneficieze de serviciile logopedului, kineto-terapeutului, psihologului, activități incluzive, precum și de alimentație gratuită de două ori pe zi la Centrul de zi.”  

Sergiu Gurău, AO Eco-Rezeni, Ialoveni: „Venim cu ideea de a crea în raionul Ialoveni un Centru regional pentru reintegrarea socioprofesională a tinerilor din categoriile defavorizate, în special, a tinerilor cu dizabilități cu vârsta între 16-35 de ani. Serviciul dat ar facilita, pe de o parte, ghidarea în carieră, formarea profesională, precum și favorizarea procesului de angajare în câmpul muncii. Întrucât un astfel de serviciu la nivel de regiune nu există, ne propunem să fim noi primii care să-l deschidem cu ajutorul programului de granturi. Un alt aspect pe care dorim să îl acoperim cu ajutorul Centrului este instruirea profesională la locul de muncă. La Rezeni avem o întreprindere socială care este un model de întreprindere unde ar putea fi angajați beneficiarii Centrului și să obțină experiență de muncă. În plus, vom crea o bază de date cu potențiali angajatori. Din cei 30 de tineri care vor fi instruiți în cadrul Centrului, cel puțin jumătate din ei intenționăm să fie angajați în câmpul muncii. Alți tineri din 25 de localități ale raionului Ialoveni ar putea beneficia de serviciile Centrului selectiv sau la necesitate.”

La atelierul din Comrat au particpat reprezentanți ai 15 OSC-uri și APL-uri din localitățile: Tiraspol, Taraclia, Leova, Cahul, Cimișlia, Comrat, Cantemir, Ialoveni și Chișinău.

Atelierul regional Elaborarea propunerilor de proiect privind dezvoltarea și/sau extinderea serviciilor sociale pentru persoanele din grupurile vulnerabile” este organizat în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova, în parteneriat cu AO Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.1

4