UE// Au fost premiați câștigătorii concursului de desene privind promovarea eficienței energetice în raionul Călărași
Peste 60 de elevi din raionul Călărași, participanți la concursul de desene privind promovarea eficienței energetice, desfășurat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în luna ianuarie-februarie, au fost premiați luni, 31 mai, în cadrul unui eveniment festiv. Ceremonia a avut loc în curtea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași, unde pentru o lună sunt expuse lucrările tuturor participanților la concurs. Activitatea este parte a proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-Călărași)”.
Copiii, cu o vârsta de la 3 la 16 ani, învață în diverse instituții de învățământ din sate/orașe din raionul Călărași. Cei mai mulți, 34 la număr, au fost de la Școala primară din orașul Călărași, 15 de la Școala de Arte „George Enescu”. Ceilalți participanți au reprezentat LT „Mihail Sadoveanu”, Gimnaziul Bravicea, Gimnaziul Ion Creangă, Gimnaziul Onișcani, LT „Vasile Alecsandri” și Grădinița Lăstărel.
În cadrul evenimentului au fost acordate cinci diplome de gradul I, șase – de gradul II și cinci – gradul III. Diplome de gradul I au fost acordate elevilor: Gavriliță Gabriela, Țîmbal Maria, Popovici Renata, Steclari Marina, Leva Maria-Mirela. Diplome de gradul II au mers către: Grădinaru Ana, Popescu Tatiana, Cojocari Ilarion, Dabija Nicoleta, Baier Constantin și Brînzari Vladislava. Diplome de gradul III au fost oferite elevilor: Neculcea Otelia, Ghițău Daniel, Marandiuc Nicoleta, Lozovan Ecaterina și Nurkova Valeria. Participanții au primit în dar sticle de apă, diverse enciclopedii, caiete, mape, tricouri, pixuri și torbe ecologice. Toate desenele premiate vor fi publicate în Antologia de bune practici. Instituțiile de învățământ clasate pe primele trei locuri, după numărul participanților la concurs, au fost premiate cu seturi de rechizite pentru a susține tinerele talente: acuarelă, guașă, perii, albume de desen, creioane etc.
Mariana Iurcu, muzeograf, le-a mulțumit elevilor pentru participare la concurs, pentru realizarea desenelor frumoase și pentru faptul că și-au expus gândurile despre cum vor ei vad eficiența energetică în raionul și orașul Călărași. Totodată, i-a îndemnat să vină la muzeu împreună cu alți colegi, cu familia, să vadă expoziția de desene și lucrările colegilor lor.
„Pentru mine eficiența energetică înseamnă posibilitatea de a obține energia electrică din surse care nu ar contribui la distrugerea naturii și la irosirea resurselor. Despre acest lucru a fost și desenul meu, cum putem obține energie electrică fără a distruge natura și a irosi resursele naturale ale pământului”, a spus Brînzari Vladislava, de la Școala de Arte „Georghe Enescu”, deținătoarea locului II.
„Participarea la concurs mi-a lăsat o impresie plăcută. Faptul ca am participat anterior la un concurs de eseuri tot la această temă, mi-a trezit și mai mult interesul pentru concursuri, dar și pentru pasiunea de pictura. Desigur, nu a fost ușor sa redau eficiența energetică în desen, deoarece aceasta include o gama variata de lucruri. Dar până la urmă mi-a reușit”, a menționat Țîmbal Maria, de la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Bravicea, deținătoarea premiului I.
„Prin desenul cu care am participat la concurs am încercat să ofer o perspectivă a unui Călărași eco-energetic, văzut de la înălțime. Sunt optimist in privința dezvoltării sectorului energetic-durabil și acest lucru l-am spus prin desen”, a declarat Ilarion Cojocari, de la LT „Mihail Sadoveanu”, care s-a poziționat pe locul II.
„Prin intermediul concursului de desen ne-am propus să avem tineri ambasadori ai promovării eficienței energetice, să creștem gradul de conștientizare al copiilor, profesorilor, părinților dar și al cetățenilor cu privire la eficiența energetică, utilizarea surselor regenerabile de energie, adaptarea la schimbarea climei și legătura dintre energie și schimbările climatice. Ne bucurăm nespus de mult că am primit atât de multe desene din partea copiilor talentați care doresc să se implice în activități extra curriculare, să-și dezvolte abilitățile dar și să promoveze eficienta energetica”, a spus Carolina Ungureanu, managerul proiectului.
Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) “Viitorul” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR "Habitat".