Festivalul de film dedicat drepturilor omului in orasul Cahul





Vă invităm

In perioada 3 – 9 Decembrie 2009, in orasul Chisinau, Balti si Cahul se desfasoara Festivalul de film dedicat drepturilor omului.

 Locul desfasurarii:

 Cinematograful “Patria”

 Intrarea este liberă !!!

 Programul festivalului:

3 decembrie (Joi) – Mozart şi Balena (Mozart and the whale)

Ora 17.00

Locatia:  Cahul – Cinema “Patria”

Durata: 92 minute

Tematica: Incluziunea persoanelor cu disabilităţi

Este o comedie romantică inspirată din vieţile a doi oameni, Donald (Josh Hartnett) şi Isabel (Radha Mitchell), care suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Din această cauză, ei au disfuncţii emoţionale, care ameninţă să le strice relaţia. Donald este un şofer de taxi, cu un suflet foarte bun, îndrăgostit de cifre şi care poate realiza calcule uimitoare în timp record. Ca orice persoană care suferă de acest sindrom, el are multe obisnuinţe şi fixaţii. Viaţa lui se schimbî în momentul în care Isabel se alătură grupului de sprijin pentru cei afectaţi de această boală, pe care îl conduce Donald.

4 decembrie (Vineri) – In America (In America)

Ora 17.00

Locaţia:  Cahul – Cinema “Patria”

 Durata: 102 minute

Tematica: Migratie

În centrul povestirii este visul american, care se dovedeşte dificil de împlinit pentru cei doi imigranţi irlandezi Johnny şi Sarah (interpretaţi de Paddy Considine şi Samantha Morton.). Ei crescînd în Manhattan, împreună cu cele două fiice ale lor, într-un univers comic, plin de aventură, ciudat şi înfricoşător totodată. În faţa acestei familii se profilează un viitor ameţitor, cu condiţia să poată trece peste trecutul care îi bantuie pe toţi.

Neavînd suficienţi bani, Johnny şi Sarah închiriază o locuinţă dărăpănat în New York, pe care spera să o transforme într-un cămin adevărat. De la găsirea unui aparat de aer condiţionat ieftin în Manhattan şi pînă la gasirea unor slujbe, totul cere eforturi din partea celor doi. În timp ce, pentru ei, America e o ţaraă plină de pericole şi ciudăţenii, pentru fiicele lor este un loc magic, unde orice e posibil, un loc în care au ocazia sa scape de toate angoasele de dinainte.

In ziua de Halloween, Christy şi Ariel (interpretate de surorile Sarah si Emma Bolger) îndrăznesc să bată la uşa vecinului lor Mateo (interpretat de Jimon Hounsou), un individ retras şi bizar şi din acea clipa totul se schimbă. În criza prin care trece familia de imigranţi, Mateo va deveni un aliat nepreţuit într-o lume în care speranţa, credinţa şi magia se împletesc.

5 decembrie (Sâmbată) – Fiul vecinului (The neighbor’s son)

Ora 17.00

Locaţia:  Cahul – Cinema “Patria”

Durata: 55 minute

Tematica: Dreptul de a nu fi supus torturii

Documentarul dramatizează recrutarea şi instruirea unui tânar în cadrul poliţiei din Grecia în perioada dominaţiei huntei militare 1967-1974. Aparent barbatii tineri sunt selectaţi pe baza trăsăturilor privite ca exploatabile de către firme de recrutare: analfabeţi, anti-comuniste, tineri şi de sex masculin. Michailis Petrou, unul din poliţia greacă implicat în actele de tortură, a fost de acord să depună mărturie împotriva colegilor săi, în schimbul unei pedepse reduse. Marturia lui Petrou releva faptul ca metodele de formare ele însele au fost brutale şi adesea chinuitoare care au fost privite ca o necesitate pentru a asigura robotizarea şi supunerea brutală a stagiarilor. Conducerea unităţilor folosesc metode similare de instruire a soldaţilor ca şi cele din unităţile militare de instuire a noilor recruţi.

6 decembrie (Duminică) – Dureri ascunse (Hidden Sorrows)

Ora 17.00

Locaţia: Cahul – Cinema “Patria”

Durata: 60 minute

Tematica: Nediscriminare

Filmul este o cronică a istoriei puţin cunoscute a romilor din România care au supravieţuit persecuţiilor naziste din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. În acea perioadă, romii, alături de evrei, erau puşi pe lista pentru exterminare. Soarta lor a fost similară în toate ţările ocupate de nazişti. Se presupune că, în România, 500.000 de romi ar fi pierit atunci, fie prin exterminare sistematică, fie datorită marşurilor forţate, a înfometării, bolilor şi abuzurilor la care au fost supuşi. Supravieţuitorii sunt şi astăzi marcaţi de experienţele trăite. Ei povestesc despre deportarea din România către lagăre unde ajungeau să facă orice pentru a supravieţui. Dureri ascunse vorbesc şi despre lupta romilor pentru egalitate într-o societate care continuă să-i considere cetăţeni de mîna a doua, analizează sărăcia extremă în care trăiesc urmaşii celor deportaţi şi discriminările la care sunt supuşi în fiecare zi.

7 decembrie (Luni) – Philadelphia

Ora 17.00, Cahul – Cinema “Patria”

Durata: 125 minute

Tematica: Drepturile persoanelor cu statut HIV

O scena de mulţime din Philadelphia îi are ca protagonişti pe activiştii anti-SIDA şi homofobii care agită postere: SIDA ne vindecă de homosexualitate. E o cheie asupra faptului ca prejudecăţile şi nu orientarea sexuală sunt judecate în această tulburătoare dramă. Amplasat în orasul dragostei frăţesti din motive evident ironice, Philadephia, ca şi alte pelicule clasice din genul dramei judiciare, pune la test credinţele şi idealurile americanilor. Sunt ei atît de nobili precum îşi imaginează? Au ei o tara în care toţi oamenii sunt egali – sau, pentru acest lucru, trebuie sa fie heterosexual?

8 decembrie (Marţi) – Moartea şi Maiden (Death and the Maiden)

Ora 17.00, Cahul – Cinema “Patria”

Durata: 103 minute

Tematica: Justiţie

Paulina Escobar şi sotul ei, un avocat de vază, trăieste într-o ţară în care de curînd a fost schimbat un regim totalitar. În drum spre casă, într-o seară ploioasă, soţul Paulinei soseşte însoţit de un vecin. Ea identifică în noul venit pe doctorul Miranda, reprezentant de vază al fostului regim, care, cu ani în urmă, a violat-o. Paulina il ia prizonier, hotarîtă să-l facă să recunoască adevărul despre faptele sale.

9 decembrie (Miercuri) – Copii nevăzuţi (All The Invisible Children)

Ora 17.00, Cahul – Cinema “Patria”

Durata: 116 minute

Tematica: Drepturile copilului

Cele 7 filme scurte povestesc viaţa unor copii din lumea de azi: cum sunt privaţi, dupa caz, de fantezie, fericire, securitate materială, integritate fizică, dragoaste parintească, sau de un viitor…

Milioane de copii şi adolescenţi sunt lipsiţi de drepturile lor prin exploatare şi razboi. 300.000.000 de copii din lume sufera de foame. Peste 100.000.000 n-au pus niciodata piciorul într-o sala de clasa.

ALL THE INVISIBLE CHILDREN le este dedicat lor.

Organizatori:

Institutul pentru Drepturile Omului

Parteneri:

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie,

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova,

Amnesty International,

Centrul pentru Drepturile Omului,

Parteneri locali:

Asociaţia Obştească “Perspectiva”.


Posted: 2009-12-02 11:25:45

Citeste articolul/Sursa