Campania media "Jurnaliştii împotriva corupţiei"



Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova lansează astăzi, 9 decembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie, Campania media „Jurnaliştii împotriva corupţiei”. Campania este susţinută şi de National Endowment for Democracy. 

Scopul campaniei media „Jurnaliştii împotriva corupţiei” este de a încuraja jurnaliştii să investigheze subiectele legate de corupţie, precum şi de a îndruma, motiva cetăţenii, oamenii de afaceri şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale să devină mai activi în lupta împotriva corupţiei. Deconspirarea în presă a mai multor cazuri de corupţie va ajuta cetăţenii să devină activi, să nu tolereze actele de corupţie şi să ceară autorităţilor să întreprindă acţiuni concrete la sesizările cetăţenilor şi a presei. Echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice va sesiza instituţiile anticorupţie despre toate cazurile de corupţie mediatizate în presă. Cazurile care se încadrează potenţial în categoria „acte de corupţie” vor fi urmărite de la apariţia sesizării în presă până la tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice va acorda sprijin jurnaliştilor la realizarea anchetelor pe teme de corupţie. Un jurist antrenat în proiect va acorda consultaţii juridice jurnaliştilor, va citi investigaţiile înainte de publicare şi, în caz de necesitate, va merge în procesele jurnaliştilor, apărute ca urmare a investigaţiilor despre corupţie publicate în presă. Cazurile de corupţie şi anumite teme legate de corupţie vor fi dezbătute public în cadrul şedinţelor Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, care se vor desfăşura lunar.

În cadrul campaniilor anticorupţie anterioare echipa Centrului de Investigaţii Jurnalistice şi jurnaliştii antrenaţi în proiectele CIN au realizat peste 200 de investigaţii jurnalistice privind cazuri de corupţie şi alte abuzuri admise de funcţionarii publici. Investigaţiile pot fi găsite în limbile română, rusă şi engleză pe site-ul www.investigatii.md.

Prima etapă a Campaniei „Jurnaliştii împotriva corupţiei” este CONCURSUL DE PROIECTE DE INVESTIGAŢIE PE TEME DE CORUPŢIE. În urma analizei propunerilor de investigaţie parvenite de la jurnaliştii din media naţională şi regională au fost selectate 5 proiecte, care vor obţine sprijin financiar pentru a fi realizate. Jurnaliştii, proiectele cărora au fost selectate, sunt:

Tudor IAŞCENCO, publicaţia „Cuvântul”, Rezina;

Aneta GROSU, publicaţia „Ziarul de Gardă”;

Pavel PĂDURARU şi Ion SURDU, publicaţia „Timpul de dimineaţă”,

Ion PREAŞCĂ, publicaţia „ECOnomist Expert”;

Ruslan MIHALEVSCHI, publicaţia „SP” din Bălţi.

ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI este marcată, la decizia ONU,  din anul 2003, când a fost semnată Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (U.N.C.A.C.). ONU arată că lupta împotriva corupţiei este nu numai o problemă a naţiunilor, ci necesită o amplă cooperare internaţională a diferitelor state. În încheierea acordului un rol important a jucat Transparency International. Menţionăm faptul că, pe toată durata lunii decembrie, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (U.N.O.D.C.), în colaborare cu mai mulţi parteneri, va organiza o serie de evenimente ce vor marca Ziua Internaţională Anticorupţie (www.unodc.org ). Acestea vor avea drept scop conştientizarea impactului negativ al corupţiei asupra cetăţeanului şi societăţii şi, în acelaşi timp, promovarea Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.

DESPRE PNUD: PNUD este reţeaua globală de dezvoltare a Naţiunilor Unite, care pledează pentru schimbare şi conectează ţări la cunoştinţe, experienţă şi resurse care să ajute oamenii să-şi construiască o viaţă mai bună. PNUD este prezent în 166 de ţări, lucrând împreună cu acestea la identificarea propriilor soluţii legate de provocările dezvoltării naţionale şi globale. În timp ce ţările îşi dezvoltă capacităţile locale, ele beneficiază de experienţa experţilor PNUD şi partenerilor săi. Pentru mai multe informaţii, Vă rugăm să vizitaţi: www.undp.md şi www.undp.org

DESPRE CENTRUL DE INVESTIGATII JURNALISTICE: Centrul de Investigaţii Jurnalistice este o organizaţie neguvernamentală de media, fondată în 2003, care promovează jurnalismul de investigaţie şi valorile profesionale în domeniul comunicării în masă şi acţionează pentru recunoaşterea importanţei rolului mass-media în afirmarea libertăţilor democratice; acordă sprijin logistic şi juridic jurnaliştilor de investigaţie; desfăşoară cursuri de instruire pentru mass-media şi pentru funcţionarii publicii; desfăşoară campanii media, inclusiv dezbateri publice şi investigaţii jurnalistice pe teme de interes public.

Pentru detalii contactaţi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, persoana de contact Cornelia Cozonac, tel 220844, e-mail: info@investigatii.md, c_cozonac@yahoo.com