Două fețe ale aceleiași monede: dezvoltarea comunitară și dezvoltarea economică merg mînă în mînă

După 5 ani de testare a modelelor de dezvoltare comunitară în Republica Moldova, Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) intenționează să încorporeze un nou element în inițiativa sa – dezvoltarea economică comunitară.

Săptămîna trecută, IRI a găzduit un eveniment de patru zile (19-22 iunie) cu tematica „ABC-ul” dezvoltării economice la nivel local. Experții americani Deb Martin, community director at Great Lakes Community Action Partnership, și Blanca Amador Surgeon, training coordinator at Rural Community Assistance Corporation, au discutat procesul de includere a dezvoltării economice în cadrul dezvoltării comunitare, cu peste 80 de participanți (primari, consilieri, antreprenori, ONG-uri locale și oameni din comunitate) din 30 de comunități din Republica Moldova.

Conferința a fost parte din proiectul IRI privind împuternicirea minorităților etnice în Moldova (MEM PLUS), implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) în parteneriat cu Great Lakes Consortium Action Partnership – un ONG din SUA care abordează dezvoltarea rurală de peste 50 de ani. Creînd soluții practice la problemele complicate, „ABC-ul” dezvoltării economice ca parte a inițiativei MEM PLUS a oferit instrumente practice de implementare a dezvoltării economice la nivel local.

Timp de patru zile, ambii experți americani au furnizat informații și modele despre procesul de dezvoltare economică, i-au implicat pe toți în activități legate de modele comunităților participanților, și au discutat probleme individuale într-un cadru public. Acest eveniment a fost important în recunoașterea faptului că nu există dezvoltare comunitară fără dezvoltare economică. După cum a subliniat și dna. Deb Martin, „sunt două fețe ale aceleiași monede”.

La eveniment au fost prezentate mai multe idei inovatoare și exemple practice din SUA. Participanții au învățat că fiecare comunitate are atuuri diferite și tipuri de bogăție diferite. Valorificarea acestei bogății este un proces-cheie în dezvoltarea oricărei comunități. Grupurile de inițiativă trebuie să poarte conversații în timp real cu oficiali, organizații și cetățeni obișnuiți pentru a-i include pe toți în procesul de dezvoltare economică.

„Comunicarea prin gadget-uri nu construiește [o relație de] încredere”. – Dna. Blanca Amador Surgeon, training coordinator at Rural Community Assistance Corporation.

În acest sens, experții americani au recunoscut importanța antreprenorilor. Antreprenorii conduc orice comunitate. Este important să oferim antreprenorilor resursele, conexiunile și instrumentele de care au nevoie pentru a construi economia comunitară. Facem parte din ecosistemul antreprenorial. Cînd îi împuternicim, vedem rezultatele (financiare, sociale, etc.) în comunitatea noastră. Antreprenorii aduc capital real, însă potențialul oricărui antreprenor nu poate fi realizat fără sprijinul administrației locale.

„Uneori trebuie să continuăm să vorbim. Este foarte important pentru administrația locală să înțeleagă că fac parte din acel ecosistem antreprenorial, astfel încît să înțeleagă că singurul lucru care ține comunitatea în viață și tinerii din Moldova sunt antreprenorii”. – Deb Martin.

Una dintre principalele probleme abordate atît de experții americani, cît și de participanți a fost migrarea tineretului în orașele mai mari. În zilele noastre, tinerii își părăsesc comunitățile pentru că nu văd perspectiva unei vieți mai bune în comunitățile lor. Creșterea migrației ia cu ea și capitalul. Comunitățile se confruntă acum nu doar a păstra tinerii în comunități, ci și a le oferi un motiv pentru a rămîne să locuiască în ele. Este foarte important să includem tinerii în comunitate ca și lideri. Pentru mai multe informații despre împuternicirea tinerilor din Moldova, citiți despre inițiativele în curs de desfășurare ale IRI pe site-ul www.iri.md.

„De ce nu valorificăm energia tinerilor? Trebuie să ne schimbăm mentalitatea pentru a încuraja tinerii să se întoarcă și să rămînă în comunitate. Cînd tinerii pleacă, bogăția ajunge să plece cu ei. Angajează tinerii în luarea deciziilor. Dacă înțeleg că pot face o schimbare în comunitatea lor de la o vîrstă fragedă, e mai probabil că se vor întoarce”. – Deb Martin.

„Mi-a plăcut foarte mult ideea propusă despre cum să readuc tineretul în comunitate. Pentru că tinerii pleacă pentru o nouă infrastructură și o viață mai bună. Și eu m-am întors dintr-un oraș mare și sunt mîndră de asta. Acum mă gîndesc ce pot împărtăși cu tinerii. Dacă o persoană tînără se va întoarce, mă voi simți mîndră”. – Lidia Uzun, antreprenoare, Cazaclia.

Pe măsură ce conferința s-a încheiat, mulți participanți și-au exprimat aprecierea informațiilor oferite de experții americani. Mentorii au spus că nu ar fi crezut niciodată că dezvoltarea economică ar fi funcționat dacă nu ar fi fost expertiza dnei Deb Martin și a dnei. Blanca Amador Surgeon. Mulți sunt de acord că dezvoltarea comunitară și dezvoltarea economică au același obiectiv: creșterea calității vieții în cadrul comunității.

„Voi încerca să împărtășesc aceste informații comunității mele. Dacă nu ai o viziune a ceea ce vrei să faci, nu vei reuși. Chiar ne-ați dat informații necesare și bune pentru comunitățile din care venim”. – Valeriu Căldăraru, activist rom, mentor comunitar, Mingir.

„Am ajuns la concluzia că dezvoltarea economică are un rol esențial pentru succesul comunităților noastre. Toate modelele – Tupelo și așa mai departe – sunt baza pentru noi. Trebuie să le împărtășim cu comunitățile noastre. Trebuie să ne analizăm bogăția și resursele. Nu am știut cum să le analizăm. Acum știm”. – Galina Capsomun, mentor comunitar, Gaidar, Găgăuzia.

Această activitate face parte din proeictul MEM PLUS, implementat în Moldova de către Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI), în parteneriat cu Great Lakes Community Action Partnership cu suportul financiar al Departamentului de Stat SUA, Biroul pentru Democrație, Drepturile omului și a muncii.

 n 167