Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) premiază inițiativele Absolvenților Academiei ProCivic



După un an de instruiri avansate în materie de dezvoltare comunitară, participare civică, spirit de echipă, leadership, colectare de fonduri și scriere de proiecte, absolvenții Academiei ProCivic au oportunitatea de a transpune în practică cunoștințele acumulate pe parcursul celor 3 ediții/sesiuni de training, interacțiune și experimentare.

Premiile oferite de IRI absolvenților Academiei ProCivic are drept scop să consolideze grupurile de inițiativă ale tinerilor prin ai încuraja să acționeze pe cont prorpiu, fără ghidarea echipei IRI. În acest sens, tinerii absolvenți vor trebui să caute surse de finanțare în afara programului (IRI oferă doar 12 000 lei/MDL) în implementarea unei idei de follow-up, să se auto-organizeze, să-și închege un plan de acțiuni și să acționeze în vederea rezolvării unei probleme reale din comunitatea lor.

Harta comunităților implicate în cadrul proiectului

„Prin intermediul acestei activități, ne propunem să arătăm societății că tinerii din Republica Moldova pot reuși în a aduce schimbarea mult-așteptată în Moldova și pot depăși barierile sociale, economice, lingvistice și culturale, mai ales în mediul rural, prin activism comunitar și responsabilitate civică”, a menționat Ruslan Stânga, director IRI.

Tinerii sunt încurajați să dialogheze, să comunice, să formeze parteneriate cu primăriile, antreprenorii locali, cetățenii activi ai satului așa cum au învățat în cadrul Academiei ProCivic timp de un an.

„Pentru noi, cei de la IRI, este foarte important să mergem pe activități de instruire – aplicată, unde tinerii sau alți beneficiari ai programelor noastre învață nu doar teorie dar și le aplică în practică. Asta îi unește pe oameni să comunice, să facă schimb de idei, și de ce nu să rezolve o problemă de interes comun”, a zis Elena Țurcan, coordonator programe IRI.

Activitatea este parte a proiectului „Parteneriate comunitare durabile pentru protecția drepturilor minorităților etnice din Republica Moldova”, implementat de Terre des hommes Moldova, în parteneriat cu Institutul pentru Inițiative Rurale (IRI) și cu susținerea financiară a Uniunii Europene.