Fabrica de idei IntegrACT. Integrare prin acțiune



Fabrica

Institutul pentru Inițiative Rurale a organizat cu succes un eveniment inedit PENTRU/CU tineri menit să pună în discuție modul de a impulsiona activismul civic al tinerilor din satele și orășelele RM.

„Discutăm. Reflectam. Propunem.” a fost sloganul Fabricii de idei care inițial a fost gîndit să provoace tinerii la discuții și reflecții, iar ulterior să-i ajute să genereze recomandări de politici pe domeniul tineret, în special la nivel local.

La eveniment au participat circa 40 de persoane, majoritatea tineri din mediul rural reprezentînd 13 localități din 6 raioane a țării. Simultan, evenimentul a făcut o totalizare a proiectului „IntegrACT” făcînd publice rezultatele proiectului, în mod special modelul IRI de integrare a tinerilor prin participare și activism civic – „IntegrACT”.

Liderii celor 9 grupuri de inițiativă formate și consolidate în cadrul proiectului și-au împărtășit experiențele acumulate prezentînd exemple și practici de succes pe domeniul tineret. Harta comunităților implicate in cadrul proiectului.

Invitatul special, Doru Curoșu, trainer motivațional și specialist pe domeniul tineret, a motivat tinerii și i-a îndemnat să dea dovadă de implicare civică la ei în comunități aducînd astfel schimbările, pe care și le doresc.

Evenimentul a fost salutat și de specialistul pe tineret în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Carina Eni, care a dialogat cu tinerii prezenți încurajîndu-i să vină cu recomandări și sugestii privind dezvoltarea sectorului de tineret.

„Indiferent de vîrstă trebuie să ne implicăm și să facem schimbarea”, a menționat Silvia Feraru, s. Cărpineni, r-ul Hîncești.

„Deși la început nu a fost ușor, acum avem în localitate un grup de tineri funcțional”, a afirmat Elvira Drangoi, s. Zîrnești, r-ul Cahul.

„Datorită acestei inițiative în acest an APL a alocat resurse financiare în buget [pentru anul 2018] pe domeniu tineret”, a afirmat Anna Ciornaia, facilitatorul local din satul Maramonovca, raionul Drochia.

La eveniment au participat și reprezentanți ai primariilor, consilieri raionali, specialisti de tineret care la rîndul lor s-au arătat mulțumiți de activitatea grupurilor de initiativă locale și din regiuni.

Activitatea face parte din cadrul proiectului „IntegrACT – tineri diverși pentru o societate unitară” implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale și partenerii locali cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova.

Mai multe fotografii de la eveniment vedeți pe pagina de Facebook a Institutului pentru Inițiative Rurale:https://www.facebook.com/institutulpentruinitiativerurale/posts/814758678703351