Tinerii din Ruseștii Noi sensibilizează originarii prin acţiuni de voluntariat să doneze pentru un sat mai curat



Tinerii din Ruseştii Noi au organizat o clacă şi au deszăpezit 20 gospodării ale persoanelor solitare în etate. Campania locală „LA URAT PE CURAT” serveşte drept prilej pentru a încuraja băștinașii-migranți să doneze pentru procurarea unui tractor necesar localității pentru evacuarea gunoiului, deszăpezire, întreținerea drumurilor.

Preşedintele consiliului tinerilor din Ruseştii Noi, Andrei Cebotari spune: „Ajutăm oamenii la deszăpezit ca să arătăm celor din localitate, dar şi celor plecaţi de acasă că dacă suntem uniţi, reuşim tot ce ne propunem. Astfel îi îndemnăm pe toţi să doneze pentru procurarea unui tractor care ar uşura cu mult viaţa oamenilor din sat. Totodată venim să le mulţumim celor care deja au donat”.

Primăria a susţinut tinerii în această acţiune. Primarul şi tinerii au mers la deszăpezit cu o sanie trasă de cai cu mesajul de a dona pentru procurarea tractorului pe platforma online de colectare de fonduri. Pe lângă lopată, primarul a luat un laptop şi a arătat localnicilor cât au donat băştinaşii pentru procurarea tractorului, îndemnând să doneze ei sau rudele aflate departe de baştină.

Pavel Codreanu, primar de Ruseştii Noi spune că comuna are nevoie de un tractor pentru evacuarea gunoiului, deszăpezire şi alte servicii. Astfel vor fi economisiţi bani din bugetul local. „Guvernul Elveţiei a donat 20 mii USD, primăria contribuie cu peste 3 mii USD, iar băştinaşii deja au donat circa 1000 USD din necesarul de 2 mii USD. Comunitatea, în frunte cu primăria consideră că nu este suficient să spunem doar mulţumesc celor care au donat. Vrem prin fapte concrete să arătăm recunoştinţa noastră. Cei de departe, iar noi cei rămaşi acasă, facem totul cu drag pentru acasă”.

Persoanele în etate s-au arătat mulțumite că tinerii le-au dat o mână de ajutor și spun că asemenea acțiuni sunt binevenite.  „E greu tare iarna. Copii sunt plecaţi peste hotare. Ai plăti, dar nici nu ai cui ca să vină să cureţe omătul. Bodaprosti că au venit să ne cureţe. Dacă e unire totul se face”,  spune unul din bătrâni.

Evenimentul este parte a campaniei „Cu drag pentru ACASĂ”, în cadrul căreia 23 primării din țară îndeamnă băștinașii aflați departe de casă să contribuie la dezvoltarea unor proiecte concrete în localitățile de origine. Printre acțiunile planificate de localități sunt: deszăpezirea curților persoanelor în etate, urături și distracții de iarnă pentru comunitate, concerte-șezători, campanii de sensibilizare, festivaluri etc.

Proiectul Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), implementat de PNUD Moldova cu susținerea financiară a Guvernului Elveției, susține cele 23 localități partenere să desfășoare campanii de colectare de fonduri pentru dezvoltarea locală cu suportul celor circa 40 mii băștinași prin finanțarea unor proiecte locale, selectate transparent, inclusiv cu votul diasporei.

Pentru informații suplimentare:

Tatiana Solonari, specialistă comunicare, MiDL, tatiana.solonari@undp.org, tel: 022-820-840; 069377215.