Proiectul PNUD a fost desemnat castigator al unui concurs international



Proiectul „Oportunitati mai bune pentru tineri si femei", implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Moldova si finantat de guvernele SUA si Romaniei, a fost desemnat printre primele sase cele mai bune proiecte sociale in cadrul concursului organizat la scara globala de catre Unitatea Speciala PNUD pentru Cooperare Sud - Sud, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit unui comunicat difuzat de PNUD, la concurs au participat peste 60 de organizatii din peste 30 de tari. Proiectul „Oportunitati mai bune pentru tineri si femei" a fost desemnat castigator alaturi de alte sase organizatii participante la concurs. Juriul a stabilit finalistii in baza catorva criterii de selectare, printre care: aspectul inovator, asigurarea durabilitatii, combaterea saraciei si marginalizarii sociale, combaterea traficului de fiinte umane, integrare economica. „Distinctia oferita este o mare onoare pentru noi si reprezinta recunoasterea aportului si eforturilor depuse de echipa noastra in vederea diminuarii marginalizarii sociale a persoanelor vulnerabile din R. Moldova", a declarat Viorel Albu, managerul proiectului.

„Aceasta distinctie este o oportunitate de a felicita toti partenerii nationali si donatorii, pentru succesul obtinut si de a-i indemna sa promovam in continuare bunele practici si sa ne conjugam eforturile pentru ca R. Moldova sa devina o tara prospera", a declarat Kaarina Immonen, coordonator rezident ONU in R. Moldova.

Proiectul promoveaza diminuarea vulnerabilitatii la unele categorii sociale defavorizate fata de astfel de fenomene sociale negative ca violenta domestica si abuzul fizic, abandonul, somajul, criminalitatea si consumul de stupefiante. Astfel, in cadrul proiectului in R. Moldova au fost infiintate noua centre de reintegrare sociala care asigura gazduire pentru absolventii scolilor internat - orfani sau lipsit i de ingrijirea familiei, pentru mamele cu copii si gravidele aflate in situatii de risc sau criza. Pe langa serviciul de gazduire, centrele mai ofera consiliere psiho-sociala, dezvoltarea abilitatilor de viata independenta, activitati de mediere si facilitare a accesului beneficiarilor pe piata muncii etc.

Pana in prezent, de serviciile centrelor de reintegrare sociala au beneficiat 4136 de persoane social-vulnerabile, inclusiv 992 tineri au fost instruiti profesional, iar 642 - au fost angajati in campul muncii. Cu sprijinul proiectului, au fost create sapte intreprinderi sociale si 131 de noi locuri de munca. De asemenea, au fost stabilite relatii de parteneriat cu 25 de intreprinderi din sectorul privat, care asigura angajarea beneficiarelor proiectului in cadrul unor companii private.

www.info-prim.md