Lipsa dialogului dintre autoritatile de pe ambele maluri ale Nistrului favorizeaza tensiuni



Cca 3000 de copii care-si fac studiile in scolile romanesti din regiunea transnistreana, le sunt incalcate drepturile, a declarat Eleonora Cercavschi, detinatoarea premiului anului pentru democratie. Colectivele celor 8 scoli romanesti s-au aratat nemultumite fata de ignoranta autoritatilor moldovenesti, care, „au lasat scolile cu predare in grafie latina de mai multi ani in voia sortii”.

Liceul Teoretic „Evrica” din Rabnita isi desfasoara al patrulea an studiile intr-o gradinita a uzinei metalurgice. Eugenia Halus, directoarea liceului, a explicat ca spatiul pentru educatie este cea mai grava problema, de altfel, comuna pentru celelalte scoli romanesti. „Blocul de studii din Ribnita este gol, iar noi am fost lasati in strada. Autoritatile locale nu ne permit sa studiem in blocul care ne apartine”, a adaugat directoarea liceului.

Potrivit consilierului OSCE, autoritatile transnistrene au cerut scolilor romanesti sa se conformeze programului de studiu transnistrean, cu predare in grafie chirilica. Ea a mai adaugat ca autoritatile locale, in mod conditionat, refuza sa le ofere sprijin. Nici situatia scolilor cu predare in grafie chirilica nu este mai buna, a comunicat Dace Lukumiete. „Scolile moldovenesti cu predare in grafie chirilica nu sunt intr-o situatie chiar buna. Din cate cunoastem, acestea duc lipsa de sustinere educationala, deoarece posibilitatile pentru editarea cartilor in grafie chirilica sunt reduse. Tirajul este prea mic pentru ca acestea sa fie publicate la Tiraspol. Nici o tara din lume nu le-ar putea edita.”

Reprezentantii scolilor romanesti au reamintit ca lipsa conditiilor optime de studiu conditioneaza scaderea numarului de elevi din scoli. În Rabnita, acum 10 ani, cca 100 de elevi mergeau in clasa intai, acuma, numarul lor s-a redus la 13.

Ostilitatile in regiunea transnistreana intimideaza parintii cu piarerea locului de munca, daca prefera scolile romanesti, povesteste un elev din or Grigoriopol. „Prefer sa-mi fac studiile la Liceul Teoretic Stefan cel Mare si Sfant, pentru ca aici sunt apreciat mai mult”.

Vitalia Pavlicenco, deputat in parlamentul R. Moldova, a comunicat ca autoritatile moldovenesti ar trebui sa intervina mai mult. Regimul de la Tiraspol nu se deosebeste cu mult de regimul Voronin. “Acestea nu vor sa-i sprijine, pentru ca nu agreeaza identitatea romaneasca a acestei populatii”.

Pentru a-i ocoli pe copii de ostilitati si pentru ca studiile in scolile moldovenesti nu le satisfac cerintele, in cele din urma, parintii opteaza pentru cele rusesti, explica Matti Sidoroff, ofiterul de presa al OSCE. Reprezentanti ai Ministerului Educatiei din Tiraspol au refuzat sa comenteze situatia, iar cei de la Chisinau nu au fost de gasit.

Actualmente, in regiunea transnistreana, exista 117 scoli rusesti, 45 scoli moldovenesti cu predare in grafie chirilica, 7 ucrainesti si 8 romanesti. Cele din urma sunt in asteptarea deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului, care au dat in judecata statul rus pentru discriminare, acum patru ani.

Stirea in format audio

 

Natalia Ghilascu